Contribute
Register

X299 - Open Core support

Joined
Feb 5, 2013
Messages
1,298
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i9-10850K
Graphics
6800 XT
Mac
  1. iMac
@Ellybz:

I have an opportunity to pick up a Gigabyte X299 Gaming 7 at a good price. But I wonder if the Radeon VII audio problem will follow me to it from my Prime Deluxe. Do you know of anyone else with that board that might have a Radeon VII? I've looked and I can't find any one.....

It seems like you are generally pleased with your board, is that true?
 
Joined
Jul 16, 2013
Messages
414
Motherboard
Asus Prime X299-Deluxe
CPU
i9-7900X
Graphics
Radeon VII
Are you experiencing scratchy audio with the Radeon VII? You seem to have a rig very similar to mine (Radeon VII, Asus Prime Deluxe, etc). If you ever did experience this audio issue, did you do some method to correct it? Or are you just living with it?
I actually have not tried it. I use DP for my monitors and 3.5mm audio for speakers as well as HDMI out of a Decklink card. I’ll see if I can try it out and let you know.
 
Joined
Aug 20, 2011
Messages
99
Motherboard
ASUS PRIME X299-DELUXE
CPU
i9-9940X
Graphics
Vega64
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
SystemSerialNumber, SystemUUID, MLB, ROM, BoardSerialNumber and ChassisSerialNumber from DataHub, Generic, PlatformNVRAM and SMBIOS are deleted.
 

Attachments

  • EFI.zip
    1.9 MB · Views: 121
Joined
Jun 26, 2014
Messages
111
Motherboard
ASUS Prime X299 Deluxe II
CPU
i9-9920X
Graphics
Radeon RX 6900 XT
SystemSerialNumber, SystemUUID, MLB, ROM, BoardSerialNumber and ChassisSerialNumber from DataHub, Generic, PlatformNVRAM and SMBIOS are deleted.

thanks for sharing.

but if i follow your PlatformInfo setting.

About This Mac -> Memory tab will disappear... not sure why.

Screen Shot 2019-08-23 at 8.40.34 PM.png
 
Joined
Aug 20, 2011
Messages
99
Motherboard
ASUS PRIME X299-DELUXE
CPU
i9-9940X
Graphics
Vega64
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Oh, really.
OK, use the "SystemProfilerMemoryFixup.kext". It works. :)
 

Attachments

  • SystemProfilerMemoryFixup.kext.zip
    13.3 KB · Views: 97
Joined
Jul 16, 2013
Messages
414
Motherboard
Asus Prime X299-Deluxe
CPU
i9-7900X
Graphics
Radeon VII
Are you experiencing scratchy audio with the Radeon VII? You seem to have a rig very similar to mine (Radeon VII, Asus Prime Deluxe, etc). If you ever did experience this audio issue, did you do some method to correct it? Or are you just living with it?
I'm listening to music out of the Radeon VII HDMI to a Denon receiver right now and it sounds great. No scratchy audio at all. My Radeon VII is a Sapphire, specifically this one: https://www.amazon.com/gp/product/B07N3F3QBG/?tag=tonymacx86com-20 I don't know if that would make a difference.
 
Joined
Apr 18, 2011
Messages
1,492
Motherboard
ASUS Pro WS X299 Sage II
CPU
i9-10980XE
Graphics
W5500
Mac
  1. MacBook Air
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS

Attachments

  • config.plist
    3.5 KB · Views: 100
Joined
Feb 5, 2013
Messages
1,298
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i9-10850K
Graphics
6800 XT
Mac
  1. iMac
I'm listening to music out of the Radeon VII HDMI to a Denon receiver right now and it sounds great. No scratchy audio at all. My Radeon VII is a Sapphire, specifically this one: https://www.amazon.com/gp/product/B07N3F3QBG/?tag=tonymacx86com-20 I don't know if that would make a difference.

Right, that would work. What doesn't work is if you try to use your monitor speakers (if your monitor has speakers) connected via DP to the Radeon VII. At least so I would bet.....what layout ID are you using in AppleALC for your Radeon VII?
 
Last edited:
Joined
Nov 2, 2012
Messages
66
Motherboard
ASUS X299 PRIME DELUXE II
CPU
i9-9900X
Graphics
Vega 64
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Hi guys.
I just finished building my new platform, and I am hoping to boot up with all the previous disk's in place. I have managed to boot into the OS via safe mode and can see that all is in place, such as my raid system, etc.
My old system was based on MSI Z170 mobo with i7 4 core processor. Vega 64 MSI GPU.
The new one is a Asus X299 Deluxe II with i9-9900x 10 core processor. Vega 64 MSI GPU.
I decided to switch over to OC bootloader instead of all Clover. it just makes more sense to me.

Does anyone know if there is some major difference between Deluxe and Deluxe II mobo's? I was wondering if I could use most of the configurations for the original board.

I currently have an issue with the OC is rebooting at the end of the bootloader sequence.

All advice is welcome.
I have a lot of reading to do since I am new to OC an just started reading this thread and others like it.

Update:
I downloaded a EFI here from this thread that gave different results, now the bootloader does not restart the machine but results in a black screen. My guess is that this might be the login screen but cant know for sure. Any ways to tackle the black screen?

Update 2:
BOOM.. fixed it, i found a SSDT for a Vega 64 card and that did the trick :)
Damn this bootloader is way easier then Clover and much less clutter. Awesome work.
All is running just like it was before. What I find sweet is I had a RAID setup that is showing up as normal even though I swapped mainboard. It's a PCI controller from Startech that has room for two mobile SSD disk inserted that are paired in RAID with two regular HDD. So they get read write speed higher then 300mbs. This is cheeper then buying large SSD disk for video editing.

 

Attachments

  • IMG_8182.jpg
    IMG_8182.jpg
    131.3 KB · Views: 90
  • pexmsata3422.d.jpg
    pexmsata3422.d.jpg
    38 KB · Views: 73
Last edited:
Top