Contribute
Register

X299 Big Sur Support

Joined
Oct 10, 2019
Messages
22
Motherboard
Asus ROG STRIX Z390-E GAMING
CPU
i9 9940x
Graphics
Radeon VII
Mac
  1. iMac
Still at a loss, Im not sure why its no longer booting up, any help would be greatly appreciated. :) Heres my updated EFI with the boot error
 

Attachments

  • IMG_4460.jpg
    IMG_4460.jpg
    1.9 MB · Views: 32
  • EFI.zip
    18.5 MB · Views: 30
Joined
Jul 17, 2011
Messages
25
Motherboard
Asus X299 Prime Deluxe (1.0)
CPU
i9-10940X
Graphics
Vega 56
Mobile Phone
  1. iOS
Hi @ol2003 - you are 100% correct. I reverted to the "base" version with the 4 ssdt and the booting of the installer is going much further.

I get the Apple logo and then the dark grey background with a mouse pointer. It is not going further than this. I don't see the menu bar at the top or the setup screen in the middle... any ideas? Could it be that my Nvme is interfering? I am not planning to install macOS on the nvme but rather a 256GB SSD.

Much appreciated!
hi, have you looked on my post #613... ?
 
Joined
Dec 8, 2017
Messages
19
Motherboard
Asus Prime X299 Deluxe
CPU
i9-7960X
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. Mac Pro
Classic Mac
  1. Apple
Today, on a Big Sur/OpenCore install, I’ll try to install the Radeon 6800xt, some comparisons will be made with the Radeon VII, stay tuned !

5F5F24B6-252F-4A45-ABE0-42BD01184109.jpeg
 
Last edited:
Joined
Dec 8, 2017
Messages
19
Motherboard
Asus Prime X299 Deluxe
CPU
i9-7960X
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. Mac Pro
Classic Mac
  1. Apple
Unfortunately, the card is not plug and play for now: the boot sequence fails at one point.
I’ve read somewhere that the Radeon 68xx drivers are in the 11.1 beta, there‘s a workaround somewhere, for sure!
 
Joined
Apr 18, 2011
Messages
1,478
Motherboard
ASUS Pro WS X299 Sage II
CPU
i9-10980XE
Graphics
W5500
Mac
  1. MacBook Air
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I followed every single step of Dortania Guide , and repeated this several times ... however no luck. Still the installer shows progress of 15min and stuck on this for hours.
Any help would be much appreciated, please.

Try SetupVirtualMap = false

Can you post your full EFI folder.
BIOS version? Settings? Full Specs?
 

Ellybz

Retired
Joined
Apr 16, 2017
Messages
418
Motherboard
Gigabyte X299 WU-8
CPU
I9-7980Xe
Graphics
RX 580
Mobile Phone
  1. Android
Unfortunately, the card is not plug and play for now: the boot sequence fails at one point.
I’ve read somewhere that the Radeon 68xx drivers are in the 11.1 beta, there‘s a workaround somewhere, for sure!
Several users have reported that the card is working with Big Sur 11.1 Beta but without hardware acceleration.
 
Joined
Mar 18, 2017
Messages
1,032
Motherboard
ASUS ROG Rampage VI Extreme
CPU
i9-7940X
Graphics
2 X VEGA 56
Mac
  1. iMac
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. iOS
ASUS Rampage VI Extreme Encore
Nice powerful build : :thumbup:

I'm actually thinking of a new X299 motherboard: the ASUS Rampage VI Extreme Encore is the one I consider for my choices; But I still hesitate with another...
 
Joined
Mar 18, 2017
Messages
1,032
Motherboard
ASUS ROG Rampage VI Extreme
CPU
i9-7940X
Graphics
2 X VEGA 56
Mac
  1. iMac
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. iOS
Unfortunately, the card is not plug and play for now: the boot sequence fails at one point.
I’ve read somewhere that the Radeon 68xx drivers are in the 11.1 beta, there‘s a workaround somewhere, for sure!
I think you have to wait until full support is added :

We find the different Navi device ids :

Screenshot 2020-11-20 at 20.18.57.png

So for the Navi 21 we have :

Screenshot 2020-11-20 at 20.19.36.png

On the latest macOS Big Sur release :

On the AMDRadeonX6000.kext we have :

AMDRadeonX6000_AMDNavi10GraphicsAccelerator :

—> OPCIMatch</key>
<string>0x73101002 0x73121002 0x73181002 0x73191002 0x731A1002 0x731B1002 0x731F1002

AMDRadeonX6000_AMDNavi12GraphicsAccelerator :

—> <key>IOPCIMatch</key>
<string>0x73601002</string>

AMDRadeonX6000_AMDNavi14GraphicsAccelerator :

—> IOPCIMatch</key>
<string>0x73401002 0x73411002 0x73431002 0x73471002 0x734F1002

But we don’t have for now AMDNav21GraphicsAccelerator.

This should explain what @Ellybz reported on the post above
 
Joined
Jun 13, 2018
Messages
736
Motherboard
Prime X299-A II
CPU
i9 9980XE
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Classic Mac
  1. iMac
  2. Power Mac
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
I think you have to wait until full support is added :

We find the different Navi device ids :

View attachment 497379

So for the Navi 21 we have :

View attachment 497390

On the latest macOS Big Sur release :

On the AMDRadeonX6000.kext we have :

AMDRadeonX6000_AMDNavi10GraphicsAccelerator :

—> OPCIMatch</key>
<string>0x73101002 0x73121002 0x73181002 0x73191002 0x731A1002 0x731B1002 0x731F1002

AMDRadeonX6000_AMDNavi12GraphicsAccelerator :

—> <key>IOPCIMatch</key>
<string>0x73601002</string>

AMDRadeonX6000_AMDNavi14GraphicsAccelerator :

—> IOPCIMatch</key>
<string>0x73401002 0x73411002 0x73431002 0x73471002 0x734F1002

But we don’t have for now AMDNav21GraphicsAccelerator.

This should explain what @Ellybz reported on the post above
Great, basically all RDNA1 RX cards are fully compatible with macOS? Do they still need WEG + agdpmod=pikera even on MacPro7,1 according to your knowledge/experience?
 
Top