Contribute
Register

updating from 10.14.6 to 10.15.7 stuck on apple logo no progression bar

Joined
Jun 18, 2019
Messages
10
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9 9900K
Graphics
Vega 56
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hi, while updating from 10.14.6 to 10.15.7 I get stuck on apple logo with no progression bar. Real noob here. Any help appreciated.
 

Attachments

  • IMG_8399.JPG
    IMG_8399.JPG
    2.5 MB · Views: 6
  • EFI.zip
    17.7 MB · Views: 7
  • config.plist
    7 KB · Views: 4

UtterDisbelief

Moderator
Joined
Feb 13, 2012
Messages
5,917
Motherboard
ASRock B560M itx/ac - OC 0.6.8
CPU
i3-10320
Graphics
GT710 - 1920x1080
Mac
  1. iMac
  2. Mac mini
Classic Mac
  1. eMac
  2. iBook
Mobile Phone
  1. iOS
Hi, while updating from 10.14.6 to 10.15.7 I get stuck on apple logo with no progression bar. Real noob here. Any help appreciated.

Hi there.

First thing is to update your Clover bootloader to a newer version. That should help the boot process move along. If not then consider OpenCore as an alternative.

If sticking with Clover, clear out the duplicate and unnecessary stuff:

1) You have USBPorts.kext, USBInjectAll.kext and USBMap.kext - you only need one. And you have a USB SSDT-UIAC.aml. That only works with USBInjectAll. One method only will work.

2) You have 2x UEFI drivers folders. You only need the drivers/UEFI one.

3) You don't need the EHCI renames in your config.plist as you don't have any EHCI controllers.

Hope that helps.

:)
 
Joined
Jun 18, 2019
Messages
10
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9 9900K
Graphics
Vega 56
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hi there.

First thing is to update your Clover bootloader to a newer version. That should help the boot process move along. If not then consider OpenCore as an alternative.

If sticking with Clover, clear out the duplicate and unnecessary stuff:

1) You have USBPorts.kext, USBInjectAll.kext and USBMap.kext - you only need one. And you have a USB SSDT-UIAC.aml. That only works with USBInjectAll. One method only will work.

2) You have 2x UEFI drivers folders. You only need the drivers/UEFI one.

3) You don't need the EHCI renames in your config.plist as you don't have any EHCI controllers.

Hope that helps.

:)
Thanks for your suggestions. I updated Clover Boot Loader to the recent version. Now, unfortunately, I can't even boot into the Mojave installation, not even from the back up clone. What did I wrong? Thanks for your help.
 

Attachments

  • IMG_8401.JPG
    IMG_8401.JPG
    3.3 MB · Views: 7
  • IMG_8402.JPG
    IMG_8402.JPG
    2.5 MB · Views: 7

UtterDisbelief

Moderator
Joined
Feb 13, 2012
Messages
5,917
Motherboard
ASRock B560M itx/ac - OC 0.6.8
CPU
i3-10320
Graphics
GT710 - 1920x1080
Mac
  1. iMac
  2. Mac mini
Classic Mac
  1. eMac
  2. iBook
Mobile Phone
  1. iOS
What did I wrong?

Maybe nothing.

Your hardware, as per profile, should be fine.

Perhaps use your UniBeast installer USB stick to boot back in to Mojave ?

If you no longer have it, create another. You can use it as as rescue disk. It uses an older version of Clover.

The screengrab shows the crash after the problem, not what the problem was.

:)
 
Joined
Jun 18, 2019
Messages
10
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9 9900K
Graphics
Vega 56
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Maybe nothing.

Your hardware, as per profile, should be fine.

Perhaps use your UniBeast installer USB stick to boot back in to Mojave ?

If you no longer have it, create another. You can use it as as rescue disk. It uses an older version of Clover.

The screengrab shows the crash after the problem, not what the problem was.

:)
Thank you for your reply. I generated a new UniBeast installer USB with Mojave on it. Now I managed, while pressing F12, to start from the backup clone and replaced the EFI with the one working before. So what would be the correct way to update clover Bootloader to a newer version without breaking it? Thanks for your reply
 
Last edited:

UtterDisbelief

Moderator
Joined
Feb 13, 2012
Messages
5,917
Motherboard
ASRock B560M itx/ac - OC 0.6.8
CPU
i3-10320
Graphics
GT710 - 1920x1080
Mac
  1. iMac
  2. Mac mini
Classic Mac
  1. eMac
  2. iBook
Mobile Phone
  1. iOS
:thumbup: Thank you for your reply. I generated a new UniBeast installer USB with Mojave on it. What's the proceeding now? And what will be the proceedings further if I'm back on Mojave? Thanks for your help.

Great. :thumbup:

Now you should be able to boot using that and when you get to the Clover menu select your previous Mojave installation. Obviously do not go to the installer, instead select the Mojave drive.

Once at the desktop you can check your Mojave EFI folder and repair it. Or you can copy the UniBeast EFI folder over it. See how you get on.

As for Catalina, your hardware should be no problem. Check our Catalina support and guide threads. Usually the error you originally posted is caused by an out-of-date bootloader. The latest Clover versions are actually hybrids of Clover and OpenCore, so consider upgrading to a newer version of Clover, but one before the new hybrid version. IIRC that is r5123.

:)
 
Joined
Jun 18, 2019
Messages
10
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9 9900K
Graphics
Vega 56
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I'm now on clover Bootloader 5070, but still experiencing the same issue while trying to upgrade to Catalina, just the apple logo and no progression bar. Attached is the new EFI, I deleted the suggested unnecessary stuff. Thanks for helping!
 

Attachments

  • EFI.zip
    17.6 MB · Views: 2

UtterDisbelief

Moderator
Joined
Feb 13, 2012
Messages
5,917
Motherboard
ASRock B560M itx/ac - OC 0.6.8
CPU
i3-10320
Graphics
GT710 - 1920x1080
Mac
  1. iMac
  2. Mac mini
Classic Mac
  1. eMac
  2. iBook
Mobile Phone
  1. iOS
I'm now on clover Bootloader 5070, but still experiencing the same issue while trying to upgrade to Catalina, just the apple logo and no progression bar. Attached is the new EFI, I deleted the suggested unnecessary stuff. Thanks for helping!

Okay, I'm away from my PC just now, so will check later, but why not try Clover 5123?

Next I would suggest perhaps trying to create an OpenCore USB boot stick. This may be more than you want to do, and I can understand that, but I think Apple made some significant changes to Catalina after 10.15.5.
 
Joined
Jun 18, 2019
Messages
10
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9 9900K
Graphics
Vega 56
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Okay, I'm away from my PC just now, so will check later, but why not try Clover 5123?

Next I would suggest perhaps trying to create an OpenCore USB boot stick. This may be more than you want to do, and I can understand that, but I think Apple made some significant changes to Catalina after 10.15.5.
Yep I‘m out, back at a working mojave system. Tried to find a full installer of a previous catalina version pre .5 - seems impossible, also the fetch command failed. But thank you for your help!
 
Top