Contribute
Register

[Update] Sierra 12.1 - Skylake GA-H170N-WIFI / HD530

Joined
Feb 15, 2013
Messages
11
Motherboard
GA-H170N-WIFI
CPU
i3-6100
Graphics
HD530
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Dear Hackers,
I have decided to post new thread regarding this update as latest post here is very outdated, creates a lot of fragmented informations across and confused Hacker apprentices, trying to get it working somehow..

This thread is a deviation from ammulder's guide - El Capitan on the Skylake H170N-WIFI

We can consider it update to - [Guide] Sierra on the Skylake H170N-WIFI which is discussing 12.0 update, most of the information is collected from this thread scattered around by various users.

Last update:
21. December 2016
Clover version used: 3922

********************************************************************************
Overview of build

  • Same functionality achieved as on El Capitan
  • Handoff not working, Airdrop working, BT calls + SMS sending working
  • Better overall performance than on El Captain
********************************************************************************
Issues / Bugs / Mall-functions

  • Shuttering / Skipping Bluethoot - while using WiFi and BT at same time
    • research tells me this issue is encountered on many official mac workstations
    • BT and WiFi comunicate on similar frequencies, this can take interference
    • possible soft-fix introduced, improve situation, far from total fix
  • Dual-Monitors only with issues and headache
    • Seccond HDMI port not recognize display
      • However you can unplug display and plug another
    • With AGDPfix app I'm able to connect second monitor once system loads
      • Cause possible DVI port mall-function *need to verify
      • Unplugging display afterwards = black screen / restart
      • Unplug display and plug another is not working after fix = black screen / restart
    • Booting with both HDMI ports utilised = black screen / restart
  • Update to 10.12.2
    • After update to 10.12.2 i have removed DVI fix from my config.plist
      • Now booting with DVI works
      • After boot hot plug HDMI work = dual monitors
      • Unfortunately after unplugging HDMI both screens black
  • Sleep / Wake with HD530
    • Same as always, display wont wake from sleep = black screen / restart
  • More loud fan than before (in my case)
  • Handoff not working (icon shows up, data not transmitted)
********************************************************************************
Before update

  • Download latest Multi-beast for Sierra
  • Download IORegistryExplorer_v2.1 and research with RP0X is your BT/WiFi adapter
    • Download SSDT per your RP0X from this link (all credit to Toleda, big thanks!)
    • Extract .aml file from .zip and rename it to SSDT-4.aml
********************************************************************************
Basic Update procedure

  1. Update to latest Clover, backup your Hackintosh!
  2. Approach as regular update, apps -> Install Sierra
  3. System will reboot, clover boots in to installer
  4. System reboot, update done.
********************************************************************************
Post installation

********************************************************************************
Base 12.0

  • If you don't have ethernet connection available to update you will need to get wifi working
  • Apply below fix:
Apply the following patch in Clover to enable WiFi using the BCM94352Z:
Kext: AirPortBrcm4360
Find: 81F952AA00007529
Replace: 81F952AA00006690
Through Clover config.plist, add the following within KextsToPatch:

Code:
<dict>
<key>Comment</key>
<string>AirPortBrcm4360 - fcvo</string>
<key>Disabled</key>
<false/>
<key>Find</key>
<data>gflSqgAAdSk=</data>
<key>Name</key>
<string>AirPortBrcm4360</string>
<key>Replace</key>
<data>gflSqgAAZpA=</data>
</dict>

********************************************************************************
Update 12.0 -> 12.1

  • WiFi / BT (BCM94352Z) not working (link to ofc. wifi thread) (link to ofc. BT thread)
    • Remove patch above if applied, no longer working
    • Remove kexts (FakePCIID.kext and FakePCIID_Broadcom_WiFi.kext) those are no longer working
    • Keep kexts (BcrmPatchRAM2.kext and BrcmFirmwareRepo.kext)
    • Load your prepared SSDT-4.aml in to /EFI/CLOVER/ACPI/patched/
      • Guide is above in section before update
    • Load below in to your config.plist within section KernelAndKextPatches -> KextsToPatch
      • Note: not sure if all above are required, would be great if someone can clarify
Code:
<dict>
<key>Comment</key>
<string>BCM94352HMB add 0x43b114e4</string>
 <key>Find</key>
<data>PHN0cmluZz5wY2kxNGU0LDQzYmE8L3N0cmluZz4=</data>
<key>InfoPlistPatch</key>
<true/>
<key>Name</key>
<string>AirPortBrcm4360</string>
<key>Replace</key>
<data>PHN0cmluZz5wY2kxNGU0LDQzYjE8L3N0cmluZz4=</data>
</dict>
<dict>
<key>Comment</key>
<string>10.12-BCM94352-5GHz-US-FCC-dv</string>
<key>Find</key>
<data>gflSqgAAdSk=</data>
<key>Name</key>
<string>AirPortBrcm4360</string>
<key>Replace</key>
<data>gflSqgAAZpA=</data>
</dict>
<dict>
<key>Comment</key>
<string>10.11-BCM94352-FR</string>
<key>Find</key>
<data>QYP8/3QsSA==</data>
<key>Name</key>
<string>AirPortBrcm4360</string>
<key>Replace</key>
<data>ZscGRlLrKw==</data>
</dict>
<dict>
<key>Comment</key>
<string>10.11-BCM94352-Airport-Extreme</string>
<key>Find</key>
<data>axAAAHUN</data>
<key>Name</key>
<string>AirPortBrcm4360</string>
<key>Replace</key>
<data>axAAAJCQ</data>
</dict>
<dict>
<key>Comment</key>
<string>10.11-BT4LE-Handoff-Hotspot-lisai9093</string>
<key>Find</key>
<data>SIX/dEdIiwc=</data>
<key>Name</key>
<string>IOBluetoothFamily</string>
<key>Replace</key>
<data>Qb4PAAAA60Q=</data>
</dict>
<dict>
<key>Comment</key>
<string>10.11-BCM94352-Whitelest-0x4331-iMac14,3</string>
<key>Find</key>
<data>TWFjLUM2RUZBNjM5NjJGQzZFQTA=</data>
<key>Name</key>
<string>AirPortBrcm4360</string>
<key>Replace</key>
<data>TWFjLTI3QURCQjdCNENFRThFNjE=</data>
</dict>
<dict>
<key>Comment</key>
<string>10.11-BCM94352-Whitelest-0x4353-MacBoolAir5,2</string>
<key>Find</key>
<data>TWFjLUM2RUZBNjM5NjJGQzZFQTA=</data>
<key>Name</key>
<string>AirPortBrcm4360</string>
<key>Replace</key>
<data>TWFjLTI3QURCQjdCNENFRThFNjE=</data>
</dict>
  • HDMI Audio fix (only if you don't have it already)
    • Load SSDT-HDMI-HD530.aml, SSDT-HDEF-HDAS-1.aml (attached) * Not sure if still required
    • Load below in to your config.plist within section ACPI -> DSDT -> Patches
Code:
<dict>
<key>Comment</key>
<string>Rename HDAS to HDEF</string>
<key>Disabled</key>
<false/>
<key>Find</key>
<data>
SERBUw==
</data>
<key>Replace</key>
<data>
SERFRg==
</data>
</dict>
  • Sound not working
    • Open multi-beast, apply Realtek ALC1150
    • Also update FakeSMC kexs
  • Graphical glitches (link to thread)
    • Make sure you have Intel Injections checked (Graphics -> Inject -> Intel -> <true/>)
    • Make sure you have your ig-platform-id in config.plist (Graphics)
Code:
<key>ig-platform-id</key>
<string>0x19120000</string>
  • Load below in to your config.plist within section ACPI -> DSDT -> Patches
  • Add bold text, make sure you have array created!
Code:
<dict>
<key>Comment</key>
<string>change GFX0 to IGPU</string>
<key>Disabled</key>
<false/>
<key>Find</key>
<data>
R0ZYMA==
</data>
<key>Replace</key>
<data>
SUdQVQ==
</data>
</dict>
  • Load below in to your config.plist within section Devices -> AddProperties
Code:
<dict>
<key>Device</key>
<string>IntelGFX</string>
<key>Key</key>
<string>AAPL,Gfx324</string>
<key>Value</key>
<data>
AQAAAA==
</data>
</dict>
<dict>
<key>Device</key>
<string>IntelGFX</string>
<key>Key</key>
<string>AAPL,GfxYTile</string>
<key>Value</key>
<data>
AQAAAA==
</data>
</dict>
<dict>
<key>Device</key>
<string>IntelGFX</string>
<key>Key</key>
<string>AAPL00,PanelCycleDelay</string>
<key>Value</key>
<data>
+gAAAA==
</data>
</dict>
<dict>
<key>Device</key>
<string>IntelGFX</string>
<key>Key</key>
<string>AAPL00,PanelPowerDown</string>
<key>Value</key>
<data>
PAAAAA==
</data>
</dict>
<dict>
<key>Device</key>
<string>IntelGFX</string>
<key>Key</key>
<string>AAPL00,PanelPowerOff</string>
<key>Value</key>
<data>
EQAAAA==
</data>
</dict>
<dict>
<key>Device</key>
<string>IntelGFX</string>
<key>Key</key>
<string>AAPL00,PanelPowerOn</string>
<key>Value</key>
<data>
GQEAAA==
</data>
</dict>
<dict>
<key>Device</key>
<string>IntelGFX</string>
<key>Key</key>
<string>AAPL00,PanelPowerUp</string>
<key>Value</key>
<data>
MAAAAA==
</data>
</dict>
<dict>
<key>Device</key>
<string>IntelGFX</string>
<key>Key</key>
<string>graphic-options</string>
<key>Value</key>
<data>
DAAAAA==
</data>
</dict>
<dict>
<key>Device</key>
<string>IntelGFX</string>
<key>Key</key>
<string>hda-gfx</string>
<key>Value</key>
<string>onboard-1</string>
</dict>
  • Update to 10.12.2
    • AppleGraphicsDevicePolicy (board-id) Patch
Code:
<key>KextsToPatch</key>     
<array>
<dict>
<key>Comment</key>
<string>AppleGraphicsDevicePolicy (board-id) Patch (c) Pike R. Alpha</string>
<key>Find</key>
<data>
Ym9hcmQtaWQ=
</data>
<key>Name</key>
<string>AppleGraphicsDevicePolicy</string>
<key>Replace</key>
<data>
Ym9hcmQtaXg=
</data>
</dict>
</array>
  • Possible BT improvements (link to thread)
    • Run below commands in terminal
Code:
defaults write com.apple.BluetoothAudioAgent "Apple Bitpool Max (editable)" 80
defaults write com.apple.BluetoothAudioAgent "Apple Bitpool Min (editable)" 80
defaults write com.apple.BluetoothAudioAgent "Apple Initial Bitpool (editable)" 80
defaults write com.apple.BluetoothAudioAgent "Apple Initial Bitpool Min (editable)" 80
defaults write com.apple.BluetoothAudioAgent "Negotiated Bitpool" 80
defaults write com.apple.BluetoothAudioAgent "Negotiated Bitpool Max" 80
defaults write com.apple.BluetoothAudioAgent "Negotiated Bitpool Min" 80
********************************************************************************

Special thanks to Toleda - Rehabman - sherlocks - Pike @ Alpha - ammulder - techgeec

********************************************************************************
  • In post attached all my configs/ssdts, far from perfect, so any feedback, improvements to this build appreciated
  • Thanks to all who have been participating to this build, making it better and better
  • I will update this tread once any improvements detected
 

Attachments

Last edited:
Joined
Feb 15, 2013
Messages
11
Motherboard
GA-H170N-WIFI
CPU
i3-6100
Graphics
HD530
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Change log:

21.December

  • Update to 10.12.2
  • Removing DVI fix from Graphics patch
  • Adding in fix contributed by @rcarmo AppleGraphicsDevicePolicy (board-id) Patch (c) Pike R. Alpha)
  • Update to 10.12.2
    • After update to 10.12.2 i have removed DVI fix from my config.plist
      • Now booting with DVI works
      • After boot hot plug HDMI work = dual monitors
      • Unfortunately after unplugging HDMI both screens black
  • Bluetooth stated to be more reliable for me
    • No shuttering while using BT + WiFi anymore
 
Last edited:
Joined
Aug 5, 2012
Messages
314
Motherboard
GIGABYTE H270N-WIFI
CPU
i7-7700
Graphics
Vega 56
Mac
iMac, MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Download IORegistryExplorer_v2.1 and research with RP0X is your BT/WiFi adapter
  • Download SSDT per your RP0X from this link (all credit to Toleda, big thanks!)
  • Extract .aml file from .zip and rename it to SSDT-4.aml
How do I identify my "RP0X"? I loaded the IOREG Explorer, searched for "RP0" and got a couple of entries, however I do not know how to identify which one id the BT/Wifi adapter...please advise.

Apply the following patch in Clover to enable WiFi using the BCM94352Z:
Kext: AirPortBrcm4360
Find: 81F952AA00007529
Replace: 81F952AA00006690
I have this already applied in my Clover Configurator. My Wifi/BT is working, however Handoff/Continuity are not, nor is AppleWatch unlock (AirDrop Works).

Through Clover config.plist, add the following within KextsToPatch:
Is this required? Where do I put it in the config.plist?

WiFi / BT (BCM94352Z) not working (link to ofc. wifi thread) (link to ofc. BT thread)
  • Remove patch above if applied, no longer working
  • Remove kexts (FakePCIID.kext and FakePCIID_Broadcom_WiFi.kext) those are no longer working
  • Keep kexts (BcrmPatchRAM2.kext and BrcmFirmwareRepo.kext)
  • Load your prepared SSDT-4.aml in to /EFI/CLOVER/ACPI/patched/
    • Guide is above in section before update
  • Load below in to your config.plist within section KernelAndKextPatches -> KextsToPatch
    • Note: not sure if all above are required, would be great if someone can clarify
Does this mean that the previously mentioned patches can be removed? I dont know how to load the SSDT-4.aml and why it must be named like that, can you please explain? I do not use IGPU, I have a GTX680, working with native OSX drivers, so no issues on the graphical side.
 
Joined
Feb 15, 2013
Messages
11
Motherboard
GA-H170N-WIFI
CPU
i3-6100
Graphics
HD530
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
How do I identify my "RP0X"? I loaded the IOREG Explorer, searched for "RP0" and got a couple of entries, however I do not know how to identify which one id the BT/Wifi adapter...please advise.
Read description of all RP0X devices, one of them should refer to Bluethoot or WiFi.
Thats why this step is done before update, when your wifi is working and you can clearly see which RP0 it is.

I have this already applied in my Clover Configurator. My Wifi/BT is working, however Handoff/Continuity are not, nor is AppleWatch unlock (AirDrop Works).
Is this required? Where do I put it in the config.plist?
This is for Sierra 12.0, no longer working on 12.1 version

Does this mean that the previously mentioned patches can be removed? I dont know how to load the SSDT-4.aml and why it must be named like that, can you please explain? I do not use IGPU, I have a GTX680, working with native OSX drivers, so no issues on the graphical side.
  • First check on which version of OSX are you.
  • Find out with RT0X is your WiFi
  • Download SSDT according to which RT0X your wifi is from here
  • Unzip archive and rename .aml file it to SSDT-4.aml
  • Place it in /EFI/CLOVER/ACPI/patched/
  • Dont forget this is just one part you need also update config.plist
 
Joined
Apr 9, 2013
Messages
2
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
So im a noob to some of these methods listed here to fix things. I am experiencing the graphical glitches in the top left corner. Do i enter the the code through clover configurator or directly in config.plist? Either way could you explain where to place the code specifically? With pictures if through clover if possible. But any help would be great.
 
Joined
Feb 15, 2013
Messages
11
Motherboard
GA-H170N-WIFI
CPU
i3-6100
Graphics
HD530
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
So im a noob to some of these methods listed here to fix things. I am experiencing the graphical glitches in the top left corner. Do i enter the the code through clover configurator or directly in config.plist? Either way could you explain where to place the code specifically? With pictures if through clover if possible. But any help would be great.
Rons, dont worry i'm noob too.
You have to add those lines in your config.plist
Just download from attachment mine and search for those lines, you can find out this way where exactly to place it.
 
Joined
Apr 9, 2013
Messages
2
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Rons, dont worry i'm noob too.
You have to add those lines in your config.plist
Just download from attachment mine and search for those lines, you can find out this way where exactly to place it.

Thank you for the help. I will give that a try, seems simple enough.
 
Joined
Nov 4, 2016
Messages
5
********************************************************************************
Before update

  • Download latest Multi-beast for Sierra
  • Download IORegistryExplorer_v2.1 and research with RP0X is your BT/WiFi adapter
    • Download SSDT per your RP0X from this link (all credit to Toleda, big thanks!)
    • Extract .aml file from .zip and rename it to SSDT-4.aml
********************************************************************************
Any recommendations if you're installing directly to 12.1?
I've got everything pretty much working apart from the WiFi and BT and I'm using the recommended card.

If I go to the IOReg on 12.1 devices come up for RP05 and RP06, but I've no idea if either of these are the card?
I've alternately tried RP05 and RP06 appropriate .aml's but neither have worked.

Could it be RP04 or RP0-7 if it doesn't appear in the list currently?


**** EDIT ****
Never mind, mistake on part. Steps further down were copied into the wrong config.plist.

Only remaining issue is Audio Out via the port on the rear/headphone port. Works perfectly after boot, but not after sleep.
 
Last edited:
Top