Contribute
Register

UP3218K only runs at 4k

Joined
Apr 5, 2016
Messages
869
Motherboard
GIGABYTE Z170X-Gaming 7
CPU
i7-6700K
Graphics
GTX TITAN X
Mac
iMac, MacBook, MacBook Air, MacBook Pro, Mac mini, Mac Pro
Classic Mac
Apple, LC, Power Mac
Mobile Phone
iOS
I don't know what's missing. I am looking at Catalina 10.15.1:

There is a LaunchDaemon:
/System/Library/LaunchDaemons/com.apple.displaypolicyd.plist

It runs a program at with parameter -k 1
/usr/libexec/displaypolicyd

It has a stdout log file at:
/var/log/displaypolicyd.stdout.log
This may show errors that exist in override files.

It has help info but is not very detailed and does not describe the -k parameter:
Code:
sudo /usr/libexec/displaypolicyd -h
/usr/libexec/displaypolicyd: [hINFRXln:Dik:]
    
    -h                            get help
    -I                            dump default configuration information
    -N                            disable display cache
    -F                            flush cached state, restart daemon
    -R                            ask daemon to restart
    -X                            ask daemon to exit and not restart
    -l                            list the AGDC instance IDs
    -n <instanceMap>              connect to specific AGDP instead of all
    -D                            disable generating resource config set from scanout resource config
    -i                            ignore no accelerator mode
    -k <value>
There is a _displaypolicyd user/group which is used to execute the daemon.

There folder containing log files at /private/var/log/displaypolicy. It includes a log file for each GPU. For example, GPUs like this:
Code:
sudo lspci | grep ' VGA '
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Device 3e9b
47:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Ellesmere [Radeon RX 470/480/570/570X/580/580X] (rev e7)
have log files like these:
Code:
ls -l /var/log/displaypolicy/displaypolicyd.[0-9]*
-rw-r--r--  1 _displaypolicyd  _displaypolicyd    107235 Nov 18 08:46 /var/log/displaypolicy/displaypolicyd.0:2:0.log
-rw-r--r--  1 _displaypolicyd  _displaypolicyd  12793397 Nov 18 08:46 /var/log/displaypolicy/displaypolicyd.71:0:0.log
There is a log file called "displaypolicyd.log" in the same folder which shows the version number each time it launches.

The log files for the GPU shows what happens when the two cable display is connected but it doesn't explain the failure. Here's a log when connecting a UP2715K:
Code:
LinkUpdate: 1.0 event: Insert [0]
LinkUpdate: 2.0 event: Insert [0]
NOTICE: Addr: 1.0 event: Insert [0] source: 0
NOTICE: Populated addr 1.0 10ac:40b6 UUID 53393830 order 1:1 tx 2:2 dsp 1 WL 1 MS 0 edid 384 undef 0 DSC 0
NOTICE: Set 500 ms delay timer for 1.0
NOTICE: Addr: 2.0 event: Insert [0] source: 0
NOTICE: Populated addr 2.0 10ac:40b6 UUID 53393830 order 1:0 tx 2:2 dsp 1 WL 1 MS 0 edid 256 undef 1 DSC 0
NOTICE: Do online device addr 1.0 processCount 1
NOTICE: Do online device addr 1.0 id 10ac:40b6 UUID 53393830 order 1:1 edid 384 undef 0  - not completed. Moved to Wait Q. 
NOTICE: Do online device addr 1.0 processCount 2
NOTICE: Sync LinkTrain Port: 2: SST, 4 lanes @ HBR2 FEC disabled
NOTICE: Sync LinkTrain Port: 1: SST, 4 lanes @ HBR2 FEC disabled
NOTICE: Limiting scanout resource count to 1 for complex display with SST on slave link capability
NOTICE: FB AGDC state FB[1] - ON
NOTICE: inject FB[1] change
NOTICE: Do online device addr 1.0 id 10ac:40b6 UUID 53393830 order 1:1 edid 384 undef 0 - completed
NOTICE: kIOFBNotifyOnlineChange 0x0 fb[ 1 ] -> online, Thu Nov 14 20:06:43 2019
NOTICE: Update display map to fb[ 1 ] - online
Below is a log when connecting the Acer XV273K (power on with both cables already connected). The errors repeats until I power off the display:
Code:
LinkUpdate: 1.0 event: Insert [0]
LinkUpdate: 2.0 event: Insert [0]
NOTICE: Addr: 1.0 event: Insert [0] source: 0
NOTICE: Populated addr 1.0 472:6b1 UUID 538f0085 order 1:0 tx 2:2 dsp 1 WL 1 MS 0 edid 384 undef 0 DSC 0
NOTICE: Set 500 ms delay timer for 1.0
NOTICE: Addr: 2.0 event: Insert [0] source: 0
NOTICE: Populated addr 2.0 472:6b1 UUID 538f0085 order 1:1 tx 2:2 dsp 1 WL 1 MS 0 edid 384 undef 0 DSC 0
NOTICE: Do online device addr 1.0 processCount 1
NOTICE: Do online device addr 1.0 id 472:6b1 UUID 538f0085 order 1:0 edid 384 undef 0  - not completed. Moved to Wait Q. 
NOTICE: Do online device addr 1.0 processCount 2
NOTICE: Sync LinkTrain Port: 1: SST, 4 lanes @ HBR3 FEC disabled
NOTICE: Sync LinkTrain Port: 2: SST, 4 lanes @ HBR3 FEC disabled
ERROR: Complex display needs to fallback: [0:0:0]
NOTICE: Do LT off on port 1
NOTICE: Port[1] - DP link down
NOTICE: Do LT off on port 2
NOTICE: Port[2] - DP link down
NOTICE: Multi-cable display fallback with code 2, do simple
NOTICE: Sync LinkTrain Port: 1: SST, 4 lanes @ HBR3 FEC disabled
NOTICE: FB AGDC state FB[0] - ON
NOTICE: inject FB[0] change
NOTICE: Do online device addr 1.0 id 472:6b1 UUID 538f0085 order 1:0 edid 384 undef 0 - completed
NOTICE: Do online device addr 2.0 processCount 1
NOTICE: Do online device addr 2.0 id 472:6b1 UUID 538f0085 order 1:1 edid 384 undef 0  - not completed. Moved to Wait Q. 
NOTICE: kIOFBNotifyOnlineChange 0x0 fb[ 0 ] -> online, Thu Nov 14 19:58:21 2019
NOTICE: Update display map to fb[ 0 ] - online
NOTICE: Do online device addr 2.0 processCount 2
NOTICE: Do offline device addr 1.0 flags 0x1
NOTICE: FB AGDC state FB[0] - OFF
NOTICE: Reset Device: 1.0 error count All 1 S 0 M 1 L 0 E 0 to 0
NOTICE: inject FB[0] change
NOTICE: kIOFBNotifyOnlineChange 0x1 fb[ 0 ] -> offline, Thu Nov 14 19:58:22 2019
NOTICE: Update display map to fb[ 0 ] - offline
NOTICE: Release fb[ 0 ] resources
NOTICE: Do LT off on port 1
NOTICE: Port[1] - DP link down
NOTICE: Sync LinkTrain Port: 1: SST, 4 lanes @ HBR3 FEC disabled
NOTICE: Sync LinkTrain Port: 2: SST, 4 lanes @ HBR3 FEC disabled
ERROR: Complex display needs to fallback: [0:0:0]
 
Joined
Apr 5, 2016
Messages
869
Motherboard
GIGABYTE Z170X-Gaming 7
CPU
i7-6700K
Graphics
GTX TITAN X
Mac
iMac, MacBook, MacBook Air, MacBook Pro, Mac mini, Mac Pro
Classic Mac
Apple, LC, Power Mac
Mobile Phone
iOS

Attachments

Joined
Jun 4, 2011
Messages
47
Motherboard
GA-Z270X Gaming 8
CPU
i7-7700k
Graphics
Radeon RX 580 / RX 5700 XT
Hey Guys,

Not sure if anyone is still interested in working this out but I have upgraded to Catalina 10.15.2 with the DELL UP3218K. Currently trying to get the 8K res working at 60hz but its still showing up as 2 separate displays in system information.

Is it worth me trying a new mtdd file? I'm happy to experiment if anyone wants a go.

Attached below EDID exported from switch res x. Im not sure how to interpret this file but I noticed interestingly at the end of the file (EDID BLOCK 3) it gives detailed timing for
Mode = 7680 × 4320 @ 59.000Hz
If it has 7680 × 4320 @ 59.000Hz in the EDID is that hinting at something?
 

Attachments

Joined
Nov 9, 2019
Messages
8
Motherboard
Apple
CPU
X5680
Graphics
VEGA FE
Mac
Mac Pro
Hey Guys,

Not sure if anyone is still interested in working this out but I have upgraded to Catalina 10.15.2 with the DELL UP3218K. Currently trying to get the 8K res working at 60hz but its still showing up as 2 separate displays in system information.

Is it worth me trying a new mtdd file? I'm happy to experiment if anyone wants a go.

Attached below EDID exported from switch res x. Im not sure how to interpret this file but I noticed interestingly at the end of the file (EDID BLOCK 3) it gives detailed timing for If it has 7680 × 4320 @ 59.000Hz in the EDID is that hinting at something?
Look under System -> Library -> Displays -> Contents -> Resources -> Overrides -> DisplayVendorID-10ac.

Is there a file named DisplayProductID-4147 and DisplayProduct-4147.mtdd?

Before trying the next step back up both files (if present) and delete the DisplayProductID-4147 file and then reboot.

In Mojave I only have two EDID blocks.
 

Attachments

Last edited:
Joined
Apr 5, 2016
Messages
869
Motherboard
GIGABYTE Z170X-Gaming 7
CPU
i7-6700K
Graphics
GTX TITAN X
Mac
iMac, MacBook, MacBook Air, MacBook Pro, Mac mini, Mac Pro
Classic Mac
Apple, LC, Power Mac
Mobile Phone
iOS
Not sure if anyone is still interested in working this out but I have upgraded to Catalina 10.15.2 with the DELL UP3218K. Currently trying to get the 8K res working at 60hz but its still showing up as 2 separate displays in system information.

Is it worth me trying a new mtdd file? I'm happy to experiment if anyone wants a go.

Attached below EDID exported from switch res x. Im not sure how to interpret this file but I noticed interestingly at the end of the file (EDID BLOCK 3) it gives detailed timing for If it has 7680 × 4320 @ 59.000Hz in the EDID is that hinting at something?
You created that 7680 × 4320 @ 59.000Hz timing using the SwitchResX. Also the 7680 × 4320 @ 29.997Hz timing.
That 29.997 timing is superfluous because there exists a 29.932Hz timing.

Basically, when a "DID-EXT: Display ID Extension" extension block contains a "DisplayID Block Type = ASCII String: SwitchResX" block, then it means the extension block was created by SwitchResX.

You can try recreating the failure results that me and UniqueNameIdentifier experienced at #37
After that, I would fix the timing to use a proper CVT-RB calculated timing (the timing I created in the mtdd overlay just doubled the horizontal numbers).

The best way to get EDID for a display on macOS is the AGDCDiagnose command. It will get info from both ports of a dual cable display. It also has information about the DisplayPort connections (DSC support, enable, status; lanes; speed; MST).

I'm not sure about old 4K MST displays though - I've only seen one EDID from one of those (ASUS PQ321) even when the AGDCDiagnose command was used. I expect the second stream should have an EDID to indicate the second tile but maybe Apple forgot about this when making the AGDCDiagnose command.

More than one manufacturer had an old style 4K MST display with the 321 number.
Sharp PN-K321
ASUS PQ321Q
Dell UP2414Q and UP3214Q
Panasonic TC-L65WT600
 
Joined
Jun 4, 2011
Messages
47
Motherboard
GA-Z270X Gaming 8
CPU
i7-7700k
Graphics
Radeon RX 580 / RX 5700 XT
Hey Guys,

Thanks for looking into it! I'm not really sure how to extract EDID data using terminal but I've attached below the EDID from darwinddumper. Does this help at all?

I've deleted the DisplayProductID-4147 files and restarted. Will try your suggestion at post #37. Sorry my terminal/coding abilities go about as far as copy and paste :eek:

EDIT - Tried mtdd from post #37 & #42 but gave black screen with both cables connected, tried refreshing monitor also.
 

Attachments

Last edited:
Joined
Jun 8, 2014
Messages
7
Motherboard
Mac mini 2018
CPU
Intel i7 6 core
Graphics
RX 5700 XT
Mac
Mac mini
Mobile Phone
iOS
Any changes on the support of UP3218K in Catalina 10.15.4 beta?
There have been some HDR changes apparently. With any luck they added support for the 8K Dell.
 
Joined
May 10, 2019
Messages
1
Motherboard
Asus Prime Z370-P
CPU
8700K
Graphics
Vega 64
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
Android
Hey Guys,

Not sure if anyone is still interested in working this out but I have upgraded to Catalina 10.15.2 with the DELL UP3218K. Currently trying to get the 8K res working at 60hz but its still showing up as 2 separate displays in system information.

Is it worth me trying a new mtdd file? I'm happy to experiment if anyone wants a go.

Attached below EDID exported from switch res x. Im not sure how to interpret this file but I noticed interestingly at the end of the file (EDID BLOCK 3) it gives detailed timing for If it has 7680 × 4320 @ 59.000Hz in the EDID is that hinting at something?

Wow, thanks a lot for the research.

Is there any progress for XV273k ?
 
Joined
Apr 5, 2016
Messages
869
Motherboard
GIGABYTE Z170X-Gaming 7
CPU
i7-6700K
Graphics
GTX TITAN X
Mac
iMac, MacBook, MacBook Air, MacBook Pro, Mac mini, Mac Pro
Classic Mac
Apple, LC, Power Mac
Mobile Phone
iOS
Is there any progress for XV273k ?
No change in 10.15.4. If I add an mtdd file, then turning the display on (with 4K 144Hz enabled) causes flashing of all connected displays as it tries to connect. I don't know how to enable dual cable connection for displays that Apple doesn't support.
 
Joined
Aug 21, 2010
Messages
184
Motherboard
Gigabyte Z370 Gaming 7
CPU
i7-8700K
Graphics
Radeon VII
@joevt Any update or progress regarding the 60hz @ 8k? Latest osx update brought HDR support to my LG monitor (not really relevant)
 
Top