Contribute
Register

UniBeast: Install macOS Catalina on Any Supported Intel-based PC

Joined
Jul 3, 2015
Messages
2
Motherboard
HP ProDesk 400 G1/Clover
CPU
Intel Core i3
Graphics
Intel built-in
Mac
iMac, MacBook, MacBook Pro
Classic Mac
Color Classic, Power Mac
Mobile Phone
Android, iOS
It seems that with mac OS 10.15.4 (or maybe earlier), the graphical Diskutil has no more option to specify a GPT-based partition table on external USB thumbdrives. Thus no EFI partition is created when formatting the stick and it is not bootable afterwards.

Solution:
In Terminal, use the command line diskutil as follows - but ensure that disk2 is your USB stick first!!! with "diskutil list"

sudo diskutil partitiondisk disk2 1 GPT jhfs+ Installer 100

Started partitioning on disk2
Unmounting disk
Creating the partition map
Waiting for partitions to activate
Formatting disk2s2 as Mac OS Extended (Journaled) with name Installer
Initialized /dev/rdisk2s2 as a 28 GB case-insensitive HFS Plus volume with a 8192k journal
Mounting disk
Finished partitioning on disk2
/dev/disk2 (external, physical):
#: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER
0: GUID_partition_scheme *30.8 GB disk2
1: EFI EFI 209.7 MB disk2s1
2: Apple_HFS Installer 30.4 GB disk2s2
 
Joined
Jul 25, 2018
Messages
7
Motherboard
Gigabyte GA-Z170X
CPU
i7
Graphics
HD 7970
Mac
iMac
It seems that with mac OS 10.15.4 (or maybe earlier), the graphical Diskutil has no more option to specify a GPT-based partition table on external USB thumbdrives. Thus no EFI partition is created when formatting the stick and it is not bootable afterwards.

Solution:
In Terminal, use the command line diskutil as follows - but ensure that disk2 is your USB stick first!!! with "diskutil list"

sudo diskutil partitiondisk disk2 1 GPT jhfs+ Installer 100

Started partitioning on disk2
Unmounting disk
Creating the partition map
Waiting for partitions to activate
Formatting disk2s2 as Mac OS Extended (Journaled) with name Installer
Initialized /dev/rdisk2s2 as a 28 GB case-insensitive HFS Plus volume with a 8192k journal
Mounting disk
Finished partitioning on disk2
/dev/disk2 (external, physical):
#: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER
0: GUID_partition_scheme *30.8 GB disk2
1: EFI EFI 209.7 MB disk2s1
2: Apple_HFS Installer 30.4 GB disk2s2
Thank you for sharing value info. I did managed that, much appreciated it.
 
Joined
Mar 21, 2017
Messages
12
Motherboard
Asus Prime H310M-R
CPU
i5-9300H
Graphics
RX 560
Mac
Mac Pro
Classic Mac
Classic
Mobile Phone
Android
Well, as I said, after 2 years I was feeling the lack of knowkage about macs wasn't much, but I guess it's improving... :)

I was unable to update to 10.15.4, so updated lilu and whatevergreen kext's, no luck
Tried to update cloverbootloader, and error came out and i installed it on another disk (the trird one, that has 2 partitions for backups of both windows and mac), ok
it wouldn't complete boot from there (how could it, hehehe...)
Tried to update bootclover using multibeast, success, i thought
That was the last time the machine booted, each option would just make the apple logo to appear, the mouse would light down and the keyboard blinked
Tried verbose (-v and even -x), just got ++++++++++++++++++ on the screen
So, let's learn, made a fresh usb bootable with catalina suplemental update, installed on another pc, great
Tried this one, the same as above, no boot, just apple logo
After much wandering and many boot attempts, i came across with this:
Taking the EFI from the usb, deleted kext and drivers folders and added the ones from the not-working-anymore-mac AND the config.plist and OEM folder from the luckily created third drive

Installed like a charm, with everything functioning as before, sound, network, metal gfx, etc, just updated clover bootloader and dropped the created EFI on the mac drive

I still don't get why the original unibeast created usb woudn't boot on this system, but noticed there is plenty of entries on the config.plist that as been created by the Clover instalation, the previous one only had 2 or 3 thins, for the sound and form the gfx.

So, after all, i'm quite happy, learned some stuff and all is up and running. I'm leaving the screen capture and the EFI backup for anyone who eventually come across something like this...
Captura de ecrã 2020-04-12, às 16.56.09.png
 

Attachments

Joined
Jul 25, 2018
Messages
7
Motherboard
Gigabyte GA-Z170X
CPU
i7
Graphics
HD 7970
Mac
iMac
Well, as I said, after 2 years I was feeling the lack of knowkage about macs wasn't much, but I guess it's improving... :)

I was unable to update to 10.15.4, so updated lilu and whatevergreen kext's, no luck
Tried to update cloverbootloader, and error came out and i installed it on another disk (the trird one, that has 2 partitions for backups of both windows and mac), ok
it wouldn't complete boot from there (how could it, hehehe...)
Tried to update bootclover using multibeast, success, i thought
That was the last time the machine booted, each option would just make the apple logo to appear, the mouse would light down and the keyboard blinked
Tried verbose (-v and even -x), just got ++++++++++++++++++ on the screen
So, let's learn, made a fresh usb bootable with catalina suplemental update, installed on another pc, great
Tried this one, the same as above, no boot, just apple logo
After much wandering and many boot attempts, i came across with this:
Taking the EFI from the usb, deleted kext and drivers folders and added the ones from the not-working-anymore-mac AND the config.plist and OEM folder from the luckily created third drive

Installed like a charm, with everything functioning as before, sound, network, metal gfx, etc, just updated clover bootloader and dropped the created EFI on the mac drive

I still don't get why the original unibeast created usb woudn't boot on this system, but noticed there is plenty of entries on the config.plist that as been created by the Clover instalation, the previous one only had 2 or 3 thins, for the sound and form the gfx.

So, after all, i'm quite happy, learned some stuff and all is up and running. I'm leaving the screen capture and the EFI backup for anyone who eventually come across something like this...View attachment 461687
Well, we all in the same wave-land, but glad to hear that. Thank you for sharing your EFI file.
 
Joined
Oct 21, 2018
Messages
4
Motherboard
MSI z270i Bulldog aka gaming pro carbon ac
CPU
i3-9100f
Graphics
RX570 sapphire itx
Mac
MacBook Pro
Hello!

Thank you for such an easy-understanding guide. Catalina works really good.

But i have a question

How can i boot clover without usb drive?
 
Joined
Nov 10, 2019
Messages
7
Motherboard
ASUS PRIME X299-DELUXE
CPU
i9-7940X
Graphics
RTX 2080
Hi Mr Administrator,

I updated directly from Mojave. But sometimes the colour ball still rolling and a can't do anything. Probably i have to change something in clover config. I send printscreens excepted the machine id. Can you help me?
can you tell me please what is the name for the config.plist editor that you use it in your pictures.
Thanks a lot
 
Joined
Apr 20, 2020
Messages
13
Motherboard
GIGABYTE Z390 AORUS ELITE ATX
CPU
Intel Intel Corei5 – 9600 K
Graphics
SAPPHIRE RADEON RX 5700 XT
*EDITED*
Unable to delete so just edited instead.
Created new thread regarding issue encountered.

Link to issue
 
Last edited:
Joined
Apr 19, 2020
Messages
53
Motherboard
Gigabyte Z390i Aorus Pro WIFI
CPU
i5-9600K
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
I had a couple of minor hiccups that are now addressed: 1) Ethernet wasn't working post MultiBeast. 2) Only 1 unit could be connected to USB at the same time (frustrating when mouse and keyboard each need USB). 3) No driver for iGPU Intel 630.

Solutions 1) Simply install IntelMausiEthernet.kext in "Other" folder in Clover. Reboot, and you have Ethernet. I tried every option in MultiBeast before I found this solution. Both 2) and 3) was sorted after I updated the kexts in Clover Configurator.

Massive thanks to everyone posting, creating guides and helping out! I received my hardware two days ago and is posting this from a (so far) stable Hackintosh. Can't wait to give Logic Pro X a go
 
Top