Contribute
Register

Unable to download apps from Mac App Store after update to Big Sur & Clover r5123

Joined
Jun 29, 2016
Messages
50
Motherboard
Gigabyte Designare Z390
CPU
i9-9900K
Graphics
GTX 1080
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I know that clover r5123 and Big Sur are both in beta, but I was hoping someone here may have some pointers as to how to fix this.

Specifically, when I try to download an app or an update from the App Store, the button to download/update for the app in question turns into the circle with a square in the center, but the download never starts. The apps are showing with a progress bar in Launchpad and cannot be opened from there, but work just fine from Applications folder / Spotlight. I did not have this problem pre-Big Sur, so the issue is likely due to some changes due to the update. All other Apple services work fine for me (iCloud/iMessage/FaceTime/AirDrop/DRM/Handoff/Continuity).

I have changed my SN, SmUUID and my Board SN, changed the model (currently using iMac 19-1), but no luck. I have also signed out/back in, erased all the .plist files related to the App Store, and tried other solutions such as the ones outlined here.

In the console, sometimes the log show that the connection is refused by Apple when attempting to initiate the download. (I haven't been able to find the error message again).

Any help would be really appreciated !

Thanks
 
Joined
Jul 13, 2016
Messages
2,747
Motherboard
Gigabyte Z370 Gaming 5
CPU
I9 9900k
Graphics
Vega 64
Mac
  1. Mac mini
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I know that clover r5123 and Big Sur are both in beta, but I was hoping someone here may have some pointers as to how to fix this.

Specifically, when I try to download an app or an update from the App Store, the button to download/update for the app in question turns into the circle with a square in the center, but the download never starts. The apps are showing with a progress bar in Launchpad and cannot be opened from there, but work just fine from Applications folder / Spotlight. I did not have this problem pre-Big Sur, so the issue is likely due to some changes due to the update. All other Apple services work fine for me (iCloud/iMessage/FaceTime/AirDrop/DRM/Handoff/Continuity).

I have changed my SN, SmUUID and my Board SN, changed the model (currently using iMac 19-1), but no luck. I have also signed out/back in, erased all the .plist files related to the App Store, and tried other solutions such as the ones outlined here.

In the console, sometimes the log show that the connection is refused by Apple when attempting to initiate the download. (I haven't been able to find the error message again).

Any help would be really appreciated !

Thanks
Get on the Open Core train in fact here is a mini guide on how to configure OC for your Mother board:

 
Joined
Jun 29, 2016
Messages
50
Motherboard
Gigabyte Designare Z390
CPU
i9-9900K
Graphics
GTX 1080
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Unfortunately, I came from OC. I had clover until 10.15.2, then I used OC, however I have been unable to get OC 0.6.0 and above to boot. Clover gave me absolutely no issues this time around (though OC is the bootloader in this case, so evidently it works with my build). I'll check out the guide you mention and see if that works for me on a USB EFI. Thanks!
 
Joined
Sep 19, 2019
Messages
9
Motherboard
Asus ROG z370i
CPU
I7-8700k
Graphics
RX 580 8GB
Mac
  1. iMac
Hi, I have the same problem. Can't seem to find anything and changing to OC is not on option at the moment. Anyone have any ideas?
 
Joined
Sep 19, 2019
Messages
9
Motherboard
Asus ROG z370i
CPU
I7-8700k
Graphics
RX 580 8GB
Mac
  1. iMac
I have the same issue, final 11.0.1 and Clover 5126. I think I will try to migrate to OC.
Thinking about it too but the conversion process seems like a pain.
 
Joined
Jan 20, 2017
Messages
24
Motherboard
GA-P67x-UD3-B3
CPU
i7-2600
Graphics
Radeon RX 580 8 GB
Hi, I have the same problem. Can't seem to find anything and changing to OC is not on option at the moment. Anyone have any ideas?
Same problem here, did you manage to find any solution?
 
Joined
Sep 19, 2019
Messages
9
Motherboard
Asus ROG z370i
CPU
I7-8700k
Graphics
RX 580 8GB
Mac
  1. iMac
Same problem here, did you manage to find any solution?
The only solution I've found was switch to opencore as this is a clover only problem it seems!
 
Top