Contribute
Register

THUNDERBOLT 3 SUCCESS!! GA-Z170X-UD5 TH STARTECH "Thunderbolt 3 to Thunderbolt adapter"

Joined
Nov 15, 2020
Messages
3
Motherboard
GA-Z170X-UD5 TH
CPU
i7 6700K
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
Just got this to work.

High Sierra

I'm using the latest version of the BIOS: F22g (I downloaded it form gigabyte's site, put it on a flash drive and update the bios)

In BIOS
Thunderbolt Support: Enabled
Thunderbolt Boot Support: Disabled
ThunderBolt Detachable Graphics support: Disabled
Skip PCI OptionRom: Enabled
SECURITY LEVEL: No Security

Reserved Memory: 256 ( I couldn't change this)
Reserved PMemory: 32 ( I couldn't change this)
(It looks like this changed from the older versions of the bios, I haven't tried every "option" but his worked)

In OSX
I deleted all the Kexts with the name "thunderbolt" in /System/Library/Extensions
Installed the latest UAD software

Using an Apple TB3 Male to TB2 Female Adaptor with a stander TB2 cord.

I Booted windows 10.
Installed TB Driver from the site version [1‎6.1.47.275]
https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-Z170X-UD5-TH-rev-10/support#support-dl-driver-thunderbolt
Installed TB Utility version B16.0818.1
Opened the TB Driver app
Opened The TB Utility, when you open it, it basically runs a Firmware Update from Windows
You can find both of these apps in "Recently Added" form your "Start Menu"
I shutdown my machine and pulled the power cord for a few minutes

Restarted with Apollo Off but plugged in to the port that is closest to the main power cable connection on the Motherboard

After the Gigabyte screen I turned on the Apollo.

Works smoothly!

Note:
In my SYSTEM INFORMATION --> THUNDERBOLT is till listed as no Thunderbolt device but OSX seems to recognize the Apollo as well as a Lacie Thunderbolt drive I have.

If the system goes to sleep, thunderbolt stops working, drives are unmounted. I disabled system sleep
Can't "hotswap"
 
Top