Contribute
Register

THUNDERBOLT 3 SUCCESS!! GA-Z170X-UD5 TH STARTECH "Thunderbolt 3 to Thunderbolt adapter"

Joined
Aug 4, 2012
Messages
40
Motherboard
GA-Z170X-UD5 TH
CPU
Intel i7-6700K
Graphics
Nvidia GeForce GTX 970
Mac
iMac
HIGH Sierra UPGRADE!_THUNDERBOLT 3 SUCCESS!! with GA-Z170X-UD5 TH STARTECH "Thunderbolt 3 to Thunderbolt adapter" and the Universal Audio APOLLO 8 - El Capitan 10.11.6 iMac 17,1
NOW ON
HIGH SIERRA 10.13.6


1) Booted into my windows 10 hard drive and updated bios to F5 at the time of this writing (if on OS X change Bios for Windows usage) and (see Tonymac for bios update guides).

2) Once in windows, I plugged in the Startech adapter and turned on the Apollo. Then i went to gigabyte site (Link Below) selected the "Download Type" dropdown and chose Driver. In choose OS, I chose mine which is windows 10 64bit (see screen shot for easier reference). I downloaded it and ran it.

3) Next I went to the dropdown again and downloaded the Utility and in OS type chose "ALL" (See screen shot for reference) the Utility actually gives you the instructions on the order to do it all for windows so follow it. After installing the utility I don't remember if I re started but I do remember I checked if it picked up my Apollo within Device manager and it did. (I left the Apollo ON just forgot to turn it off)


Heres Giga Link:

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=5479#driver


4) I then shutdown and REMOVED my windows hard drive (it was only used for thunderbolt driver and firmware update)

5) Next I rebooted and went into bios changed back my Bios settings for OS X Usage 10.11.6

6) Once in OSX I opened UAD meter control panel to see if the Apollo was picked up but it wasn't. (I left the window open, just forgot to close it)

7) Next, I turned on hidden files. I opened terminal (app, utility, terminal) and I pasted this command inside terminal

defaults write com.apple.Finder AppleShowAllFiles YES (then press ENTER) Next hold down Alt key Right click Finder Icon and click relaunch.

8) I went to GO -> Computer -> My hard drive -> System/Library/Extensions (I had to open all in new tab double click didn't work) looked for all kext that said AppleThunderbolt (made a back up folder on desktop just incase) and I deleted them all I rebooted into BIOS. (I didn’t close Apollo app)


9) Next go to: Bios

Peripherals -> Intel(R) Thunderbolt ->
Intel Thunderbolt Technology = Enabled
ThunderBolt Boot Support = Disabled

**Security Level = LEGACY!! (THIS IS THE ONLY CHANGE)!!

Thunderbolt PCIe Cache-line Size = Change to 128
Ignore Thunderbolt Option Rom = Disabled
Thunderbolt SwSMI Delay = Change to 10
TBT Device IO resource Support = Enabled
Reserved Memory = Medium
Reserved Mem per phd slot = 32
Reserved Poem per phi slot = 32


10) I rebooted with everything installed and turned ON including the UAD Meter Control Panel window which detects the Apollo it was open on desktop.

The system picked up the Apollo 8 instantly once rebooted (Not sure if leaving everything connected and running makes a difference it was just coincidently ON from prior attempts)


*NOTE - I lost audio drivers after I rebooted but simply ran multibeast and selected only my audio drivers rebooted again and I'm back in business!


Hope this helps you guys!!

9/17/2018 UPDATE:

I decided to upgrade my system to High Sierra ("Fresh Install" same system and same bios firmware) and the only thing I had to change on the Thunderbolt section in Bios was ** Security Level. I added the Legacy instead and it picked up my Apollo 8 instantly!!

I started the install with System definition at 14,2 then after High Sierra install I changed system definitions to 17,1 and altered my bios as stated above. Not sure if it makes a difference but it worked. just trying to give details.

Everyone is breaking there heads with thunderbolt 3 writing scripts this is all I did and it worked!!

Hope this helps once again guys!!
 

Attachments

Last edited:
Joined
Aug 4, 2012
Messages
40
Motherboard
GA-Z170X-UD5 TH
CPU
Intel i7-6700K
Graphics
Nvidia GeForce GTX 970
Mac
iMac
@PW8888 try these bios settings i think its just your bios setup in windows. after it detects change bios settings to OS X settings bellow once you reboot back to OS X.

Windows:
Peripherals -> Intel(R) Thunderbolt ->
Intel Thunderbolt Technology = Enabled
ThunderBolt Boot Support = Enabled
Security Level = Legacy
Thunderbolt PCIe Cache-line Size = 32 (forgot this number think it was 32)
Ignore Thunderbolt Option Rom = Disabled
Thunderbolt SwSMI Delay = 0
TBT Device IO resource Support = Enabled
Reserved Memory = Medium
Reserved Mem per phd slot = 32
Reserved Poem per phi slot = 32

El Capitan:
Peripherals -> Intel(R) Thunderbolt ->
Intel Thunderbolt Technology = Enabled
ThunderBolt Boot Support = Disabled
Security Level = Unique ID
Thunderbolt PCIe Cache-line Size = Change to 128
Ignore Thunderbolt Option Rom = Disabled
Thunderbolt SwSMI Delay = Change to 10
TBT Device IO resource Support = Enabled
Reserved Memory = Medium
Reserved Mem per phd slot = 32
Reserved Poem per phi slot = 32
 
Joined
Sep 6, 2016
Messages
31
Motherboard
GA Z170x UD5 TH
CPU
i7-6700K
Graphics
ASUS STRIX GTX960 2GB
@PW8888 try these bios settings i think its just your bios setup in windows. after it detects change bios settings to OS X settings bellow once you reboot back to OS X.

Windows:
Peripherals -> Intel(R) Thunderbolt ->
Intel Thunderbolt Technology = Enabled
ThunderBolt Boot Support = Enabled
Security Level = Legacy
Thunderbolt PCIe Cache-line Size = 32 (forgot this number think it was 32)
Ignore Thunderbolt Option Rom = Disabled
Thunderbolt SwSMI Delay = 0
TBT Device IO resource Support = Enabled
Reserved Memory = Medium
Reserved Mem per phd slot = 32
Reserved Poem per phi slot = 32

El Capitan:
Peripherals -> Intel(R) Thunderbolt ->
Intel Thunderbolt Technology = Enabled
ThunderBolt Boot Support = Disabled
Security Level = Unique ID
Thunderbolt PCIe Cache-line Size = Change to 128
Ignore Thunderbolt Option Rom = Disabled
Thunderbolt SwSMI Delay = Change to 10
TBT Device IO resource Support = Enabled
Reserved Memory = Medium
Reserved Mem per phd slot = 32
Reserved Poem per phi slot = 32

I followed Tony's guide for this board to the letter, no joy, then did it again following your exact steps, can't see the Apollo, can't even see it in windows 10, there is an "unrecognised media device" - I don't think that is it... Either way I can't get either OS's to see my Apollo or the startech adapter, anything else I could try? :(


z170x UD5 TH
i76700k
32GB Vengeance
Startech TH£ to TH
 
Joined
Jun 20, 2016
Messages
25
CPU
6700K
Mac
iMac, MacBook, MacBook Pro, Mac mini
Mobile Phone
iOS
, post: 1351689, member: 1682101"]I followed Tony's guide for this board to the letter, no joy, then did it again following your exact steps, can't see the Apollo, can't even see it in windows 10, there is an "unrecognised media device" - I don't think that is it... Either way I can't get either OS's to see my Apollo or the startech adapter, anything else I could try? :(


z170x UD5 TH
i76700k
32GB Vengeance
Startech TH£ to TH[/QUOTE]
i had the exact same problem

I followed Tony's guide for this board to the letter, no joy, then did it again following your exact steps, can't see the Apollo, can't even see it in windows 10, there is an "unrecognised media device" - I don't think that is it... Either way I can't get either OS's to see my Apollo or the startech adapter, anything else I could try? :(


z170x UD5 TH
i76700k
32GB Vengeance
Startech TH£ to TH

I had the exact same problem
What fixed it was...
I forgot to RUN the firware update ONCE downloaded from gigabyte site
The update is located in the x86 folder if i am not mistaken...
You need to run it....
 
Joined
Sep 6, 2016
Messages
31
Motherboard
GA Z170x UD5 TH
CPU
i7-6700K
Graphics
ASUS STRIX GTX960 2GB
, post: 1351689, member: 1682101"]I followed Tony's guide for this board to the letter, no joy, then did it again following your exact steps, can't see the Apollo, can't even see it in windows 10, there is an "unrecognised media device" - I don't think that is it... Either way I can't get either OS's to see my Apollo or the startech adapter, anything else I could try? :(


z170x UD5 TH
i76700k
32GB Vengeance
Startech TH£ to TH
i had the exact same problem




I had the exact same problem
What fixed it was...
I forgot to RUN the firware update ONCE downloaded from gigabyte site
The update is located in the x86 folder if i am not mistaken...
You need to run it....[/QUOTE]


I had already flashed the FW update using the tool in the x86 folder, but alas, flashed again, and now it works!!! thanks, very happy with my new system, tested the apollo recording 4 tracks simultaneously and works flawlessly, survives restarts etc!!!

This is great news as it was my one worry of going down the Hackintosh route!
 
Joined
Mar 14, 2016
Messages
12
Motherboard
Z170X-UD5-TH
CPU
i7 6700K
Graphics
GTX 1080
Thanks for the detailed bios setup, I've followed your procedures and got mine working, but I have to put "Security level = Legacy mode" in bios to make it fully working.
 
Joined
Dec 11, 2016
Messages
16
Motherboard
GIGABYTE GA-Z170X-Ultra
CPU
i7-6700K
Graphics
Gigabyte GV-N970XTREME-4GD
Mac
MacBook Pro
Hi Papillon,

I just finished my first build, i noticed I have almost the same hardware you have
everything in my build seems to work excepts the Thunderbolt
when I see the system report in El Capitan it says that there is no hardware present

I was wondering how did you activated the thunderbolt in the first place, I could not find any info about the procedure

So far my Apollo's rig does not show any connection to my mobo's thunderbolt connection

any ideas?

thanks in advance!
 
Joined
Feb 13, 2011
Messages
60
Motherboard
GA-Z170X-UD5 TH (F20)
CPU
i7-6700K @4.7GHz
Graphics
Intel HD530 over TH3 adapter
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
iOS,
Hi,

just bought Thunderbolt 3 to Thunderbolt 2 adapter and the dispay is working, 3440x1440@60Hz :)
 
Joined
Oct 3, 2016
Messages
18
Motherboard
Gigabyte Z170X-UD5 TH
CPU
Intel Core I7-6700K
Graphics
Asus Strix GTX970 OC
Mac
Mac Pro
Mobile Phone
Android
just bought Thunderbolt 3 to Thunderbolt 2 adapter
Which one? The StarTech or Apple one?

I have the Apple adapter and am having enormous problems with it.
 
Top