Contribute
Register

Thought you guys might appreciate my 9900k 5.3, 5.2 AVX overclock success

Joined
Sep 5, 2019
Messages
3
Motherboard
Gigabyte Designare z390
CPU
Intel 9900k
Graphics
Sapphire Pulse Vega 56 8gb
I'd love to hear how you did this! I'm having problems getting my 9900k to be stable at 5ghz and my temps are >100 when I go near it - with AVX offset down 5. My cpu is only stable in the 1.33v range. I'm starting to think I lost the lottery.
 
Joined
Mar 19, 2019
Messages
120
Motherboard
MSI MS16K21-Clover
CPU
i7-7700HQ
Graphics
HD630/GTX 1060
Mobile Phone
Android, iOS
I'd love to hear how you did this! I'm having problems getting my 9900k to be stable at 5ghz and my temps are >100 when I go near it - with AVX offset down 5. My cpu is only stable in the 1.33v range. I'm starting to think I lost the lottery.
I personally don’t think u lost the lottery. Almost all 9900ks can easily be stable at 5ghz all cores. It sounds like your cooling solution is the issue. I’m using a Corsair h150i 360 rad with a delidded 9900k under a der8auer OC frame with liquid metal as my TIM. At 5ghz all cores on prime95 small ffts I’m maxing 65-70c. Currently I’m stable at 1.4v 0 AVX offset 5.3 ghz all cores after tweaking my core cache ratio. What’s your current cooling solution?
 
Joined
Sep 5, 2019
Messages
3
Motherboard
Gigabyte Designare z390
CPU
Intel 9900k
Graphics
Sapphire Pulse Vega 56 8gb
I fixed the cooling - I have a Corsair 280 AOI and it was running in quiet mode - I managed to get that to extreme and now my temps are good.

I can get it to boot at 1.35 with 5ghz but it's not stable in osx. Meaning it won't complete a Cinebench and then a Geekbench run. But it will under Windows. I tried up to 1.375 and it still locks up, so now I think that there is some BIOS setting that I don't have set correctly which os x doesn't like.

This is what I'm doing -
XMP profile 1
Mult 50
Mulitcore enhancement disabled
Uncore ratio 47
vcore load line turbo (2 down from max)
vcore 1.35

Anything else you recommend checking?
 
Joined
Sep 5, 2019
Messages
3
Motherboard
Gigabyte Designare z390
CPU
Intel 9900k
Graphics
Sapphire Pulse Vega 56 8gb
uncore 43 locked and so did auto. Leaving it at auto and taking the multiplier down to 49 works fine. Something about that last 100mhz :/
 

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
11,273
Motherboard
Asus ROG Strix Z370-G Gaming (Wi-Fi AC)
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
Radeon VII
Mac
MacBook, Mac Pro
Classic Mac
iBook, Power Mac, PowerBook
Mobile Phone
iOS
Hope you enjoy! I would love to hear your thoughts/recommendations on mac OCing as well! If you guys have any questions on how I achieved this please feel free to ask away!

View attachment 423893
Are you sure you're on 5.2GHz? I'm only on 5GHz right now and my scores are almost the same and I'm on air cooling.
Screen Shot 2019-09-05 at 4.13.00 PM.png

Screen Shot 2019-09-05 at 4.17.06 PM.png
 
Last edited:
Top