Contribute
Register

The 4K Dell OptiMac - 9020 MT - Core i7-4790 - Radeon RX 570 - LG 4K IPS Monitor

Joined
Nov 6, 2019
Messages
73
Motherboard
Optiplex 9020 MT
CPU
i7-4790K
Graphics
Sapphire RX 580 Pulse
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Mobile Phone
  1. iOS
@bjay77 It's never been clear why sleep with an external GPU does not work but it seems to relate to how the internal screen on real macs of this generation wake and sleep, and the differences between different versions of DisplayPort but there also factors that relate to UEFI and the drivers for the HD4600 on OSX. The number of niggling things might be fixed in one clever hack but Im not confident that OC will help.

@StevenT introduced one of these in to one of the 7020 threads and it looks like he's found a fix, sort of.

Just noticed your temperature readings, why so low!

Just realised you may be talking about sleep without a gpu? If you are running Mojave-Catalina and Clover and only internal GPU, then sleep will work - with only the IntelME settings being a pain to fix. (see 3. Password Protect MBEx) but even then fixable
Ahh ok bummer, lets hope someone works it out one day! Re the temps in the picture I posted, that was from the system at pretty much idle, just wanted to show what the new sensor displayed.

I was using my optiplex without a gpu for a while while I waited for the 24 pin adapter to arrive. Currently have a sapphire pulse rx580 installed in the MT, so I turned of legacy roms and disabled sleep...I just leave machine on all the time at the moment, that why i'm exploring new silent case and slow fan options to try and bring the machine noise at idle down to inaudible levels if possible.
 
Joined
Feb 5, 2020
Messages
74
Motherboard
Dell 9020 MT
CPU
i7-4790
Graphics
RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Did you have the hackintosh related kexts in /L/E even after you upgraded to Catalina ? If so you'd need to rebuild caches for this to work. Kext Utility doesn't work right with Catalina so you could either use Hackintool to do this or use terminal.
Code:
sudo kextcache -i /

Thanks - I went straight to Catalina, though.

Even so, I tried rebuilding kext cache before replacing kexts, then replacing them, and then re-building kexts again before rebooting.

Unfortunately, same result - screen goes black and then nothing happens. Left it for 5 minuted since there was some disk activity (LED blinking sporadically), but it didn't spring to life.
 

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
20,504
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
Unfortunately, same result
You can upload a copy of your Clover folder. Of course remove Serial #s and UUID from your config.plist before uploading.
 
Joined
Feb 5, 2020
Messages
74
Motherboard
Dell 9020 MT
CPU
i7-4790
Graphics
RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
You can upload a copy of your Clover folder. Of course remove Serial #s and UUID from your config.plist before uploading.

Thanks for helping. Here is the Clover folder with config.plist redacted.
 

Attachments

  • CLOVER.zip
    3.7 MB · Views: 28

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
20,504
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
Thanks for helping. Here is the Clover folder with config.plist redacted.
Try updating your Lilu (1.4.0) and WEG (1.3.5) kexts to the newest versions. You have very old versions. I've attached them at the end of the Catalina Mini guide. Then give the new virtualSMC kext and DellSMC kext a try with those two.

Would also be good to get the newest VirtualSMC.efi driver and update that too.

Screen Shot 23.jpg
 
Joined
Jan 21, 2012
Messages
1,000
Motherboard
HP 8300 Elite
CPU
i5-3570
Graphics
GT 710
Mobile Phone
  1. Android
Ahh ok bummer, lets hope someone works it out one day! Re the temps in the picture I posted, that was from the system at pretty much idle, just wanted to show what the new sensor displayed.
I think @StevenT has worked out one way, it does not display the boot process but otherwise - sleep works.

There is another option; by poking bytes into the firmware you can alter when the fans come on (search github for Zearp)

Even at idle your temps are low, 10-15 degrees above ambient air temps is pretty good and I suspect you are doing better than that.
 
Joined
Feb 5, 2020
Messages
74
Motherboard
Dell 9020 MT
CPU
i7-4790
Graphics
RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Try updating your Lilu (1.4.0) and WEG (1.3.5) kexts to the newest versions. You have very old versions. I've attached them at the end of the Catalina Mini guide. Then give the new virtualSMC kext and DellSMC kext a try with those two.

Would also be good to get the newest VirtualSMC.efi driver and update that too.

View attachment 484565

That did the trick - I first updated the Lilu and WhatEverGreen kexts as well as the VirtualSMC.efi (from within Clover Configurator) and rebooted succesfully.
Then updated the VirtualSMC.kext and the SMCDellSensors.kext. Booted with only a minor delay on the login screen.

I can now see the fans in Macs Fan Control :) Thank you again for great advice!

Macs Fan Control is no playing along, though. Can't seem to adjust the fans correctly. There's a cut-off point at 1900 RPM for the System fan (rated at 1200-2600) and 2751 for the CPU fan (rated at 1000-4600).

If I set to the cutoff point or higher, they go to full blast. Anything below the cut-off values and they fall back to lowest RPM. Hm.
 

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
20,504
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
There's a cut-off point at 1900 RPM for the System fan (rated at 1200-2600) and 2751 for the CPU fan
Are both of these fans OEM Dell fans ?
 
Joined
Feb 5, 2020
Messages
74
Motherboard
Dell 9020 MT
CPU
i7-4790
Graphics
RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Are both of these fans OEM Dell fans ?

I would think so. They came with the computer which I bought from a refurbisher. I haven't changed them and they have the 5 pin connector (no adapter)
 

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
20,504
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
I would think so. They came with the computer which I bought from a refurbisher. I haven't changed them and they have the 5 pin connector (no adapter)
The OEM CPU fan in my MT can hit the 4500 rpm max speed. Not sure why yours is limited to 1700 some RPM lower. Have you tried Full Blast active preset ? Maybe your fans have many more hours on them than mine ? No way of knowing that.

1597701928553.png
 
Last edited:
Top