Contribute
Register

System won't boot with new storage drive 2tb WD green caviar

Joined
Aug 19, 2011
Messages
51
Motherboard
MAc Pro 5.1
CPU
X68-UD7-B3
Graphics
ATI5870
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
Mobile Phone
  1. iOS
Hi all

Ok so my hackintosh needed new storage and in a rush I bought a 2TB green caviar drive.

When I first plugged it in all was fine I used disk utility to erase the drive as I need to be able to use the drive in a duel boot system.

But now when I go to boot my chimera freezes before it gets to the tony mac screen.

I have since read that the green caviar is not a good drive for a hackintosh but wondered if there is a fix?

The drive is just storage I don't boot from it.

If I unattached the drive the system loads up fine. As soon as I attach it, it freezes

Many thanks for reading this and any help in greatly appreciated.

Ohh and in still on 10.6.8
 
Joined
Aug 19, 2011
Messages
51
Motherboard
MAc Pro 5.1
CPU
X68-UD7-B3
Graphics
ATI5870
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
Mobile Phone
  1. iOS
It freezes before I can get to that part.

I turn on system it goes through check, changes to ahci mode,

Them it says loading OS and freezes before the tony mac screen.
 

SG-

Joined
Dec 26, 2010
Messages
420
Motherboard
Z68X-UD3H-B3
CPU
2500K @4.4Ghz
Graphics
Nvidia 570 GTX
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
if i remember correctly you can't boot from drives larger than 2TB in OSX with the default or older bootloader.
 
Joined
Aug 19, 2011
Messages
51
Motherboard
MAc Pro 5.1
CPU
X68-UD7-B3
Graphics
ATI5870
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
Mobile Phone
  1. iOS
I'm not trying to boot its just a storage drive.

When it's attached it freezes
 

SG-

Joined
Dec 26, 2010
Messages
420
Motherboard
Z68X-UD3H-B3
CPU
2500K @4.4Ghz
Graphics
Nvidia 570 GTX
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
sorry i didn't realize you weren't booting from it. you don't need to partition it at all if it's just a non-boot or storage drive (i have several 2-3TB drives i use for storage).

when your BIOS boots up, press the boot drive key (F12 on GB, F8 on Asus) and then select your proper drive, maybe your boot order got messed up.
 
Joined
Jan 6, 2011
Messages
291
Motherboard
MSI MEG Unify Z490i
CPU
i9-10850k
Graphics
HD 630
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
  3. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Did you ever find the answer to this? I'm in the exact same boat: installed a 3TB WD Green drive and all was well for formatting. Had to leave town then came back a few weeks later to find that the machine wasn't booting. Spent 4 (arg) hours trying all the usual tricks only to remember the drive (didn't think of this because it had other storage drives before and they were never an issue). The machine boots off an SSD and the green was being attached as a storage drive.
 
Joined
Nov 1, 2010
Messages
984
Motherboard
ASUS Maximus VIII Hero
CPU
i7-6700k
Graphics
GTX1060
Mobile Phone
  1. iOS
Did you ever find the answer to this? I'm in the exact same boat: installed a 3TB WD Green drive and all was well for formatting. Had to leave town then came back a few weeks later to find that the machine wasn't booting. Spent 4 (arg) hours trying all the usual tricks only to remember the drive (didn't think of this because it had other storage drives before and they were never an issue). The machine boots off an SSD and the green was being attached as a storage drive.

If you're not using Chimera (Chameleon?) as a boot loader to load Windows and just using OSX you can add this to your org.chameleon.boot.plist and you should be able to then boot your system with your drive attached:

<key>Scan Single Drive</key>
<string>Yes</string>

Clover bootloader does not have this problem.
 
Top