Surround Sound - Realtek ALC AppleHDA [Guide]

Discussion in 'Audio' started by toleda, May 25, 2014.

  1. arvislegend

    arvislegend

    Joined:
    Jan 2, 2015
    Messages:
    2
    Mobo:
    AsRock Fatal1ty H97 Killer
    CPU:
    i7-4790k
    Mac:
    iMac
    Mobile Phone:
    iOS
    Apr 24, 2017 at 3:51 AM #81
    arvislegend

    arvislegend

    Joined:
    Jan 2, 2015
    Messages:
    2
    Mobo:
    AsRock Fatal1ty H97 Killer
    CPU:
    i7-4790k
    Mac:
    iMac
    Mobile Phone:
    iOS
    Hey everyone. I've been using this website as a trusted resource for all my Hackintosh needs since 2014. This is my first post. I finally got macos Sierra installed on my Hackintosh with working HDMI audio. Finally upgraded from Yosemite. Does anyone know if it's possible to use BOTH your HDMI audio and optical outputs at the same time for audio similar to how a PS4 can utilize both for audio? Let me know if it's possible and what I would need to do to get it done.
     
  2. toleda

    toleda Moderator

    Joined:
    May 20, 2010
    Messages:
    20,611
    Mobo:
    Asus Maximus VII Impact
    CPU:
    Core i7-4770K
    Graphics:
    HD7750 + HD4600
    Mac:
    iMac, MacBook Pro, Mac mini
    Classic Mac:
    512K, LC, Power Mac
    Mobile Phone:
    iOS
    Apr 25, 2017 at 12:18 AM #82
    toleda

    toleda Moderator

    Joined:
    May 20, 2010
    Messages:
    20,611
    Mobo:
    Asus Maximus VII Impact
    CPU:
    Core i7-4770K
    Graphics:
    HD7750 + HD4600
    Mac:
    iMac, MacBook Pro, Mac mini
    Classic Mac:
    512K, LC, Power Mac
    Mobile Phone:
    iOS
    Rules: Profiles need to contain at least your primary system to assist others with helping you.
    Optical: Realtek ALC AppleHDA/Post #1
    HDMI: HDMI Audio AppleHDA/Post #1
     
  3. arvislegend

    arvislegend

    Joined:
    Jan 2, 2015
    Messages:
    2
    Mobo:
    AsRock Fatal1ty H97 Killer
    CPU:
    i7-4790k
    Mac:
    iMac
    Mobile Phone:
    iOS
    Apr 27, 2017 at 4:14 PM #83
    arvislegend

    arvislegend

    Joined:
    Jan 2, 2015
    Messages:
    2
    Mobo:
    AsRock Fatal1ty H97 Killer
    CPU:
    i7-4790k
    Mac:
    iMac
    Mobile Phone:
    iOS
    I updated my profile to include my current hackintosh specs and motherboard. Those links are helpful but I was hoping to be able to use both sources as audio simultaneously. Is that possible?
     
  4. toleda

    toleda Moderator

    Joined:
    May 20, 2010
    Messages:
    20,611
    Mobo:
    Asus Maximus VII Impact
    CPU:
    Core i7-4770K
    Graphics:
    HD7750 + HD4600
    Mac:
    iMac, MacBook Pro, Mac mini
    Classic Mac:
    512K, LC, Power Mac
    Mobile Phone:
    iOS
    Apr 27, 2017 at 9:32 PM #84
    toleda

    toleda Moderator

    Joined:
    May 20, 2010
    Messages:
    20,611
    Mobo:
    Asus Maximus VII Impact
    CPU:
    Core i7-4770K
    Graphics:
    HD7750 + HD4600
    Mac:
    iMac, MacBook Pro, Mac mini
    Classic Mac:
    512K, LC, Power Mac
    Mobile Phone:
    iOS
    Yes.
     
  5. svsdiscussion

    svsdiscussion

    Joined:
    Aug 3, 2011
    Messages:
    41
    Mobo:
    GA-Z97X-UD7 TH
    CPU:
    4790K
    Graphics:
    NVIDIA GeForce GTX 760 2048 MB
    Mac:
    MacBook Pro
    Mobile Phone:
    iOS
    May 12, 2017 at 3:54 AM #85
    svsdiscussion

    svsdiscussion

    Joined:
    Aug 3, 2011
    Messages:
    41
    Mobo:
    GA-Z97X-UD7 TH
    CPU:
    4790K
    Graphics:
    NVIDIA GeForce GTX 760 2048 MB
    Mac:
    MacBook Pro
    Mobile Phone:
    iOS
    The black and the orange jackets are not working.

    Edit: I changed Audio Device from 2 to 1 on Clover and now it is working.
     
    Last edited: May 12, 2017
  6. toleda

    toleda Moderator

    Joined:
    May 20, 2010
    Messages:
    20,611
    Mobo:
    Asus Maximus VII Impact
    CPU:
    Core i7-4770K
    Graphics:
    HD7750 + HD4600
    Mac:
    iMac, MacBook Pro, Mac mini
    Classic Mac:
    512K, LC, Power Mac
    Mobile Phone:
    iOS
    May 12, 2017 at 4:50 PM #86
    toleda

    toleda Moderator

    Joined:
    May 20, 2010
    Messages:
    20,611
    Mobo:
    Asus Maximus VII Impact
    CPU:
    Core i7-4770K
    Graphics:
    HD7750 + HD4600
    Mac:
    iMac, MacBook Pro, Mac mini
    Classic Mac:
    512K, LC, Power Mac
    Mobile Phone:
    iOS
    Expected. Audio ID 2 (3 audio output ports):
    Black is Blue
    Orange is Pink.
     
  7. matteringrambo

    matteringrambo

    Joined:
    May 9, 2017
    Messages:
    13
    Mobo:
    GA- H270N-Wifi
    CPU:
    i5-7400
    Mac:
    MacBook Pro, Mac Pro
    Mobile Phone:
    iOS
    May 28, 2017 at 8:41 PM #87
    matteringrambo

    matteringrambo

    Joined:
    May 9, 2017
    Messages:
    13
    Mobo:
    GA- H270N-Wifi
    CPU:
    i5-7400
    Mac:
    MacBook Pro, Mac Pro
    Mobile Phone:
    iOS
    Does anyone know if there is a way to get 5.1 working over optical in a Kaby Lake system? I have audio up and running well under id=11, but can't get 5.1 output. I've also tried pulling everything out and then re-adding in multibeast, but no luck. Thanks!
     
  8. toleda

    toleda Moderator

    Joined:
    May 20, 2010
    Messages:
    20,611
    Mobo:
    Asus Maximus VII Impact
    CPU:
    Core i7-4770K
    Graphics:
    HD7750 + HD4600
    Mac:
    iMac, MacBook Pro, Mac mini
    Classic Mac:
    512K, LC, Power Mac
    Mobile Phone:
    iOS
    May 28, 2017 at 10:24 PM #88
    toleda

    toleda Moderator

    Joined:
    May 20, 2010
    Messages:
    20,611
    Mobo:
    Asus Maximus VII Impact
    CPU:
    Core i7-4770K
    Graphics:
    HD7750 + HD4600
    Mac:
    iMac, MacBook Pro, Mac mini
    Classic Mac:
    512K, LC, Power Mac
    Mobile Phone:
    iOS
    Do not double post; other post reolied to. Post will be removed.
     
  9. neomx55

    neomx55

    Joined:
    May 6, 2013
    Messages:
    9
    Mobo:
    Gigabyte Z170X Gaming 5
    CPU:
    Intel i5 6600k
    Graphics:
    Geforce GTX 1070
    Mac:
    MacBook Pro
    Mobile Phone:
    iOS
    Oct 8, 2017 at 11:24 AM #89
    neomx55

    neomx55

    Joined:
    May 6, 2013
    Messages:
    9
    Mobo:
    Gigabyte Z170X Gaming 5
    CPU:
    Intel i5 6600k
    Graphics:
    Geforce GTX 1070
    Mac:
    MacBook Pro
    Mobile Phone:
    iOS
    I can't enable 5.1 for my optical output. I've tried all Audio ID's but no luck. On ID 1- 3 i get sound over the optical output but only in Stereo over 2 Speakers. I installed a clean High Sierra, enabled HDAS to HDEF and then run audio_cloverALC-130.sh. Also it shows in the system summary and the audio setup only 2 channels.

    Anyone else with this problem or a solution?
     
    Last edited: Oct 8, 2017
  10. toleda

    toleda Moderator

    Joined:
    May 20, 2010
    Messages:
    20,611
    Mobo:
    Asus Maximus VII Impact
    CPU:
    Core i7-4770K
    Graphics:
    HD7750 + HD4600
    Mac:
    iMac, MacBook Pro, Mac mini
    Classic Mac:
    512K, LC, Power Mac
    Mobile Phone:
    iOS
    Oct 8, 2017 at 5:03 PM #90
    toleda

    toleda Moderator

    Joined:
    May 20, 2010
    Messages:
    20,611
    Mobo:
    Asus Maximus VII Impact
    CPU:
    Core i7-4770K
    Graphics:
    HD7750 + HD4600
    Mac:
    iMac, MacBook Pro, Mac mini
    Classic Mac:
    512K, LC, Power Mac
    Mobile Phone:
    iOS
    2 channels are expected and correct. Did you read Post #1?
     

Share This Page