Contribute
Register

Super slow connection: TP-Link Archer T9E AC1900

Status
Not open for further replies.
Joined
Aug 22, 2015
Messages
12
Motherboard
PRIME Z270-A
CPU
I7-7700K
Graphics
RX 580
I just got a T9E a few days ago and am having the same problem in macOS, but only after waking from sleep. Speed test shows 176 mbps, but after sleep it falls to between 2 and 5 mbps. Restarting fixes the issue until the next time the PC sleeps.
 
Joined
Nov 20, 2013
Messages
147
Motherboard
Gigabyte TRX40 Aorus Xtreme
CPU
Ryzen 3970X
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
has any one found any solution to this issue yet?
 
Joined
Feb 3, 2011
Messages
4
Motherboard
ASUS Z170-P D3
CPU
i7-7700
Graphics
Vega 56
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
In my case, the card is detected OOB in catalina 10.15.2 BUT i have 2 issues:

1. Able to connect to 5GHz network, but max speed is less than 1mbps.
2. Unable to connect to 2.4GHz network - keeps asking for wpa2 password.

So frustrating.
 
Joined
Mar 31, 2016
Messages
121
Motherboard
Gigabyte GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Pro
2021, checking in to see if anyone found a resolution for this. I'm getting very poor performance from my AC1900 PCIe card. I'm tempted to start drilling and running Cat6e between floors.
 
Joined
Mar 31, 2016
Messages
121
Motherboard
Gigabyte GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Pro
Speedtest.net results on the same computer using the same T9E AC1900 in the same room:

Windows 10:
WINTest.PNG



macOS 10.14.6:
Screen Shot 2021-01-21 at 6.16.37 PM.png



What's going on here?


EDIT: Anonymizing screenshots
 
Joined
Mar 31, 2016
Messages
121
Motherboard
Gigabyte GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Pro
Wasn't cheap either. I need to replace the card but I'm no longer sure what component to buy to avoid further issues. The N900 recommended in the guide seems to be out of stock everywhere. Perhaps it's no longer in production.

@tonymacx86 should the T9E AC1900 remain on the Buyer's Guide in light of these reported issues?
 
Last edited:
Joined
Feb 2, 2013
Messages
50
Motherboard
HP Probook 4730s - F.61 - Clover UEFI
CPU
I5-2450M/HM65
Graphics
HD 3000, HD 6490M
Mobile Phone
  1. Android
In my case, the card is detected OOB in catalina 10.15.2 BUT i have 2 issues:

1. Able to connect to 5GHz network, but max speed is less than 1mbps.
2. Unable to connect to 2.4GHz network - keeps asking for wpa2 password.

So frustrating.
I have this same issue on Mojave 10.14.6 (on a HP 8300 MT). I thought the problems were fixed when i switched the card to a different pci-e slot maybe a year ago, but when i got a new router i noticed this problem. Also when running network diagnostics i got a kernel panic. Ugh. Trying to find a solution now.

Apparently it uses Broadcom BCM4360KMLG (as mentioned here) so it should work even in Big Sur since it's found (well BCM4360 without KMLG as far as i was able to find) on many macs that are supported.

I'm thinking if this has to do with a) some kext mismatch b) wrong setup in config.plist c) smbios (i'm using 13,2). Since it's mostly working maybe it's not using BCM4360 driver or the correct layout id etc for it but i don't know how to find out or troubleshoot this properly.

/// UPDATE ///
I switched some pci-e cards around and now it works properly! Funnily had to move it from x1 to x16 slot cause my gt710 heat sink is big (it went to the x4 slot) and that's the only option.
I also tried airportbrcmfixup.kext as the driver before switching slots and it didn't make a difference. I think it uses the same driver anyway natively, it just get's it from the OS's native driver package. One thing it did change was Card Type in system information from Third-Party Wireless Card to Airport Extreme, but that's just cosmetic probably.
Oh and the kernel panic happens if you run Wireless Diagnostics and make it do the report. That seems to be the case for others with working builds as well so seems it's a hackintosh thing. Might be just a Mojave thing though, cause my laptop with Sierra didn't panic. But that's of no importance, just a curiosity :).
 
Last edited:

trs96

Moderator
Joined
Jul 30, 2012
Messages
22,859
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
should the T9E AC1900 remain on the Buyer's Guide in light of these reported issues?
It was removed a few days ago. We replaced it with the two Fenvi cards that work OOB and have BT built in. Make sure to buy direct from Fenvi US on Amazon and Newegg. There are other sellers of variants of these. Some of them don't work. The one BCM94360CD called YOUBO on Amazon does work with no issues. See the attachment below.

https://www.amazon.com/s?k=HB1200&i=electronics&ref=nb_sb_noss_2

Screen Shot 2.jpg
 

Attachments

  • Screen Shot.jpg
    Screen Shot.jpg
    177.4 KB · Views: 34
Last edited:
Joined
Jan 12, 2021
Messages
132
Motherboard
ASUS ROG Strix Z490-A Gaming
CPU
Intel Core i9 10900k
Graphics
RX 580
The T9E is a WiFi only PCIe card. You'll need one of the proven BT USB dongles to augment it.

I use the T9E and the GMYLE BT USB dongle on one of my systems (Zippy). Both the T9E and GMYLE work OOB for me since El Capitan.

Make sure your router's default channel/frequency is one that the T9E supports. Open "About This Mac" > System Report > Network > Wi-Fi. There you will see a list of "Supported Channels". Match them up with router's. Changing the router's default channel for 2.4 and 5.0 frequencies should be a router option.
I'm having similar issues to the ones listed in this thread. However, I'm getting around 30MBPS which leads me to believe that its because I'm connecting to my routers 2.4GHz maybe?? Here is my system info on my network/specs/EFI. Let me know if you see anything missing/wrong here. There was a point before I did a fresh install recently to troubleshoot something else that wifi was working at 200Mbps so I know its possible.

Asus ROG z490-a GAMING
Radeon RX 580
TP LINK Archer T9E AC1900
Intel Core i9 10900k
 

Attachments

  • EFI.zip
    2.7 MB · Views: 30
  • Screen Shot 2021-02-11 at 2.24.14 PM.png
    Screen Shot 2021-02-11 at 2.24.14 PM.png
    44 KB · Views: 32
Status
Not open for further replies.
Top