Contribute
Register

Sudden loss of sleep

Joined
Jun 1, 2013
Messages
184
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
I7-10700K
Graphics
5600XT & 6800 XT
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Hi all,

Sleep was working fine 2 days ago on my new clover installation. The system has been running fine for the past 3 weeks but then suddenly sleep is not working.
The pc will go to sleep, all lights off then with a couple of seconds it is awake.
I have not installed any new apple updates or softwares. Not sure where to look.
Any suggestion?
Thanks
 
Joined
May 9, 2011
Messages
5,887
Motherboard
GA-Z170X-Gaming 3
CPU
i7-6700
Graphics
Sapphire Pulse RX580 8G / Intel HD Graphics 530
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Hi all,

Sleep was working fine 2 days ago on my new clover installation. The system has been running fine for the past 3 weeks but then suddenly sleep is not working.
The pc will go to sleep, all lights off then with a couple of seconds it is awake.
I have not installed any new apple updates or softwares. Not sure where to look.
Any suggestion?
Thanks

Check in system.log through Console.app (Application > Utilities > Console), filter it for wake reason
 
Joined
Jun 1, 2013
Messages
184
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
I7-10700K
Graphics
5600XT & 6800 XT
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Here is the result of the log after filtering on "wake reason":
7:47:27 pm kernel: Wake reason: XHC
The same message has been logged since last night each time I tried to put the pc to sleep manually or it tried to sleep automatically

There is another message related to wake reason which is:

12:05:08 am kernel: Wake reason: GLAN EHC1 EHC2 XHC HDEF (network)
This message is only logged twice (both yesterday).
Today it is only the XHC indication

Thanks
 
Joined
May 9, 2011
Messages
5,887
Motherboard
GA-Z170X-Gaming 3
CPU
i7-6700
Graphics
Sapphire Pulse RX580 8G / Intel HD Graphics 530
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Here is the result of the log after filtering on "wake reason":
7:47:27 pm kernel: Wake reason: XHC
The same message has been logged since last night each time I tried to put the pc to sleep manually or it tried to sleep automatically

There is another message related to wake reason which is:

12:05:08 am kernel: Wake reason: GLAN EHC1 EHC2 XHC HDEF (network)
This message is only logged twice (both yesterday).
Today it is only the XHC indication

Thanks

What are the devices connected to USB ports??

Remove all the hardware otherthan keyboard and mouse from USB ports

Disable Wake-On-Lan on BIOS and Disabled Wake For Network Access on Sys Pref => Energy Saver.

Then put the OS X into sleep and check.
 
Joined
Jun 1, 2013
Messages
184
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
I7-10700K
Graphics
5600XT & 6800 XT
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
To further add, after look at the log file I did a quick search on the net and found out that XHC is related to usb3. I recall now that the problem appeared 2 days ago when I connected and external SSD drive (in a usb 3.0 case).
I have left this external drive connected to the usb port. I have just unplugged the HDD and put the Pc to sleep.
Everything went ok, not sudden wake.
is there a way to connect the HDD permanently without having this sleep/wake problem?
 
Joined
Jun 1, 2013
Messages
184
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
I7-10700K
Graphics
5600XT & 6800 XT
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Me again, sorry to pollute the thread but it seems that indeed the problem is because the HDD was still connected to a usb 3 port but was not mounted. The HDD was used in a windows virtual machine via parallel desktop. When a VM is running and you connect a usb HDD for instance, parallel desktop pops up a dialog box allowing you to choose to use the usb hdd in the VM or Osx.
I chose the VM and upon closing the VM session, the HDD is not remounted in OSX so it remained connected to the usb port but not mounted.
After mounting it and put the pc to sleep, it works fine
 
Top