Contribute
Register

<< Solved >> Sudden Boot Stall on Long Time Working System

Joined
Jan 10, 2018
Messages
21
Motherboard
GA-Z170X-UD3
CPU
Core i7-6700K
Graphics
GT 730
Mac
  1. Mac Pro
I've been using my system successfully now for about 2 years with Mojave (El Cap prior).
The other day, on boot up, it stalled on the Apple screen (no progress bar).
Research here told me to tick USB Ownership and Injection. I did and that rectified the problem for a couple of days.
Two days later it got stuck on the apple screen (full bar this time).
Since then I've copied from a working clone (needing the usb checks curiously) and still no luck.
I've tried erasing a few redundant kexts - unsuccessful.
I figured that it is best to seek help at this point.
Attached is the pertinent files.
Thanks ever so much.

SOLVED (08/10/21):
It appears that the issue was a corrupted SMC kext possibly due to incorrectly registering my USB ports or a dying cmos battery. The solution was to erase the FakeSMC.kext (and related sensor kexts) from Library/Extensions and to update the VirtualSMC.kext in EFI/CLOVER/kexts/Other.

Along the way I (see thread):
1. changed the cmos battery and reset BIOS to my mac settings.
2. erased some unneeded code from my Clover config.plist (see end of first page for code).
3. registered my USB ports using this guide: https://www.tonymacx86.com/threads/a-beginners-guide-to-creating-a-custom-usb-ssdt.272505/
4. Cleaned up my CLOVER folder/deleted redundant folders (see end of second page for what to delete).
5. Fixed my SMC kexts as described above.

Hope this helps someone. Thanks again to Feartech and P1LGRIM for all of the help. Fingers crossed that my system continues to work.
 

Attachments

  • config.plist
    7.4 KB · Views: 19
  • Full.jpg
    Full.jpg
    6.6 MB · Views: 25
  • Zoom.jpg
    Zoom.jpg
    4.1 MB · Views: 25
Last edited:

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
24,269
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
I've been using my system successfully now for about 2 years with Mojave (El Cap prior).
The other day, on boot up, it stalled on the Apple screen (no progress bar).
Research here told me to tick USB Ownership and Injection. I did and that rectified the problem for a couple of days.
Two days later it got stuck on the apple screen (full bar this time).
Since then I've copied from a working clone (needing the usb checks curiously) and still no luck.
I've tried erasing a few redundant kexts - unsuccessful.
I figured that it is best to seek help at this point.
Attached is the pertinent files.
Thanks ever so much.
you want to disable your serial ports in your bios
 
Joined
Jan 10, 2018
Messages
21
Motherboard
GA-Z170X-UD3
CPU
Core i7-6700K
Graphics
GT 730
Mac
  1. Mac Pro
Thanks for your quick reply.
That did the trick and got me in.
Weird that my bios was already set that way - why would it just randomly change that setting?
Now I have another problem.
I restarted to make sure that it was fixed and now it won't make it past the initial splash screen. I can't enter bios.
It seems to be stuck in a loop - startup --> splash screen --> restart.
Does this sound familiar to anybody?
Thanks again.
 

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
24,269
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Thanks for your quick reply.
That did the trick and got me in.
Weird that my bios was already set that way - why would it just randomly change that setting?
Now I have another problem.
I restarted to make sure that it was fixed and now it won't make it past the initial splash screen. I can't enter bios.
It seems to be stuck in a loop - startup --> splash screen --> restart.
Does this sound familiar to anybody?
Thanks again.
you could find the pins on your motherboard to reset bios, then turn on machine, enter bios and make it mac compatible
 
Joined
Jan 10, 2018
Messages
21
Motherboard
GA-Z170X-UD3
CPU
Core i7-6700K
Graphics
GT 730
Mac
  1. Mac Pro
Thanks again. I was able to fix the BIOS.
I got back in but when powering down the computer restarted automatically.
I tried a couple more times with the same result and now I can't get back in.
The BIOS is at least consistent now.
I've enclosed the new verbose stall.
Thanks so much for all of your help.
 

Attachments

  • Next.jpg
    Next.jpg
    3.9 MB · Views: 17
Joined
Jan 10, 2018
Messages
21
Motherboard
GA-Z170X-UD3
CPU
Core i7-6700K
Graphics
GT 730
Mac
  1. Mac Pro
New day - new struggles, lol!
Fired up the computer today and everything worked perfectly.
Then I powered down...
It refused to shut off and just restarted.
...and we have the stall again.
I'm pretty sure that it's the same as above so I just took a picture of the closeup.
I hope that you can figure it out as I think that it's the crux of my problem - what happened in the first place.
Thanks again
 

Attachments

  • closeup.jpg
    closeup.jpg
    4.2 MB · Views: 22
Joined
Jan 10, 2018
Messages
21
Motherboard
GA-Z170X-UD3
CPU
Core i7-6700K
Graphics
GT 730
Mac
  1. Mac Pro
Bad news: I'm frozen during booting again.
Good news: I have a new message this time.
I tried to research but I think that I might not be reading the verbose screen right.
Hopefully, someone here recognizes it. I've enclosed the whole screen and a close up again.
Thanks again in advance.
 

Attachments

  • Boot.jpg
    Boot.jpg
    3.7 MB · Views: 18
  • BootCu.jpg
    BootCu.jpg
    5.3 MB · Views: 20

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
24,269
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Bad news: I'm frozen during booting again.
Good news: I have a new message this time.
I tried to research but I think that I might not be reading the verbose screen right.
Hopefully, someone here recognizes it. I've enclosed the whole screen and a close up again.
Thanks again in advance.
zip and upload your EFI so someone can take look
 
Joined
Jan 10, 2018
Messages
21
Motherboard
GA-Z170X-UD3
CPU
Core i7-6700K
Graphics
GT 730
Mac
  1. Mac Pro
Thanks a lot :)
 

Attachments

  • EFI.zip
    19.8 MB · Views: 15

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
24,269
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Thanks a lot :)
no need for:
Code:
        <dict>
                <key>Find</key>
                <data>AQMDAw==</data>
                <key>Name</key>
                <string>AppleIntelSKLGraphicsFramebuffer</string>
                <key>Replace</key>
                <data>AQMEAw==</data>
                <key>Disabled</key>
                <false/>
                <key>Comment</key>
                <string>10.11-SKL-1912000-4_displays</string>
                <key>InfoPlistPatch</key>
                <false/>
            </dict>

may need USBInjectAll.kext and follow:
 
Top