Contribute
Register

[SUCCESS] Old Hack, New Tricks - Mojave on GA-Z77X-UP5 TH System

Joined
Jul 13, 2013
Messages
96
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i7-10700K
Graphics
AMD RX 580
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Classic Mac
  1. Centris
  2. Power Mac
  3. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Any audio pops on wakeup?

None that I have encountered, but I use an (old) iMac USB sound dongle for output. It's a hold-over from an older OS where the audio kext patches kept getting over-written. I do lose system sound output from time to time (no volume at OS level; no alert sounds; but iTunes audio still works among other things) but simple reboots fix it. It doesn't happen frequently enough for me to chase it down on a box that's primarily a server for me at home anymore...
 
Joined
Sep 16, 2012
Messages
52
Motherboard
GA-Z77X-UP5-TH
CPU
i7 3770K
Graphics
GTX 760
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
  1. PowerBook
  2. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
any chance you guys have bios setting pictures? I have the same MB and was struggling to get the machine to boot with USB external drives connected (stuck on splash screen, not even clover). Now I turned of Legacy USB Support in Bios and my machine starts, but I have issues like OSX booting slow (appleusbhxciport and appleusbhostport errors on -v) and my drives disconnecting while the computer sleeps (always popping up with the "this drive wasn't ejected properly everytime I turn it on).
 
Joined
Jul 13, 2013
Messages
96
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i7-10700K
Graphics
AMD RX 580
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Classic Mac
  1. Centris
  2. Power Mac
  3. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Unfortunately, my BIOS isn't cooperating with taking screenshots at the moment. Bottom line for me -- set to Optimized Defaults and make just a couple tweaks as noted in the Tonymac Installation Guide (Gigabyte-specific BIOS page). That's how my machine has always run - sorry I wasn't more clear on that.

The only thing I did in my BIOS for this installation was the following as noted in my guide:
  • I put the USB installer in a front-of-case USB3 port and rebooted. I used DEL to get into my BIOS and tweaked a couple settings: (a) I made sure that CSM was disabled; (b) I made the built-in Intel Graphics (IGP) the first thing to boot for graphics instead of Auto; (c) I cleared out everything from the Boot Order menu and left only the USB stick in my boot order. Then I saved settings and rebooted.
Hope this helps you!
 
Joined
Feb 9, 2013
Messages
29
Motherboard
Gigabyte GA-Z77X-UD5H
CPU
i7-3770
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
@mickelsn thank you for your guide! I also have a GTX 650 TI but have the UD5H version of your mobo. I was under the impression that I wouldn’t be able to update past Sierra until I got a new graphics card after reading posts on here about the 650 TI not working. Did something change in recent months that got this card working in HS/Mojave?
 
Joined
Jul 13, 2013
Messages
96
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i7-10700K
Graphics
AMD RX 580
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Classic Mac
  1. Centris
  2. Power Mac
  3. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
@mickelsn thank you for your guide! I also have a GTX 650 TI but have the UD5H version of your mobo. I was under the impression that I wouldn’t be able to update past Sierra until I got a new graphics card after reading posts on here about the 650 TI not working. Did something change in recent months that got this card working in HS/Mojave?

I’ve had no issues. System shows the board as Metal being supported, macOS GPUFamily1 v4. Good luck!
 
Joined
Jul 23, 2012
Messages
800
Motherboard
GA-Z77N-WIFI-F3-Clover
CPU
E3-1225 v2
Graphics
GT 640 | P4000
Mac
  1. Mac mini
HD4000 IGPU support Hardware JPEG decoding, you don't need to install NoVPAJpeg.kext

set the IGPU to connector-less mode, ig-platform-id=0x1620007
 
Joined
Nov 2, 2013
Messages
35
Motherboard
ASUS TUF Z390-PRO GAMING
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 570 + UHD 630
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
any chance you guys have bios setting pictures? I have the same MB and was struggling to get the machine to boot with USB external drives connected (stuck on splash screen, not even clover). Now I turned of Legacy USB Support in Bios and my machine starts, but I have issues like OSX booting slow (appleusbhxciport and appleusbhostport errors on -v) and my drives disconnecting while the computer sleeps (always popping up with the "this drive wasn't ejected properly everytime I turn it on).

Here are my bios settings, 1/2 typed 1/2 pics( too much to type on them :) )
I'm skippping the overclock pics as they're specific to my system. I may have the disconnect when sleep issue but its rare I have externals plugged in, sounds more software ( os, whatever ) than bios.
All my usb ports are working with a fresh multibeast install with the settings that mickelsn listed, except 3rd party sata as I'm not using those ports.

UPDATE: some games were crashing, I removed WhateverGreen.kext and crashing stopped, video still works with hd4000, rx570 and NoVPAJpeg. Audio tends to cut out every 12 to 30 seconds, inspired by @micklesn I picked up a super cheap usb audio thing, simpler than figuring it out.

skipping things like whether numlock is enabled and which boot option disk

bios F12j

M.I.T.
PEG Gen3 Slot configuration Auto
System Information
ATA Port Information Hot plug disabled on all
Bios Features
Full Screen Logo . Disabled
Fast Boot Disabled
Limit CPUID Disabled
Execute Disable Bit Enabled
Intel Virtualization Enabled ( I know it's sposed to be off, but vmware yells at me )
Windows 8 Other OS
Boot Mode Selection Uefi an...
Lan PXE Disabled
Storage Boot Option . Uefi First
Other PCI Device Uefi OpROM
Network Stack Disabled


388305

388306


Thunderbolt Config ( i'm not using it so... )
wake Enabled
Reserved IO 20
Reserved Memory 128
Intel SmartConnect
ISCT Disabled
Marvell Controller ( im not using it, Disabled )

Resume by Alarm Disabled
Wake on LAN . Disabled
ErP . Disabled
High Precision Enabled
Soft-Off Instant...
Internal Standy . Enabled
Internal Deep Stan Enabled
AC BACK Always OFF
 

Attachments

  • 2019-02-18 12.48.26.jpg
    2019-02-18 12.48.26.jpg
    419.8 KB · Views: 36
  • 2019-02-18 12.48.50.jpg
    2019-02-18 12.48.50.jpg
    457.1 KB · Views: 32
Last edited:
Joined
Nov 2, 2013
Messages
35
Motherboard
ASUS TUF Z390-PRO GAMING
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 570 + UHD 630
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
@mickelsn thank you for your guide! I also have a GTX 650 TI but have the UD5H version of your mobo. I was under the impression that I wouldn’t be able to update past Sierra until I got a new graphics card after reading posts on here about the 650 TI not working. Did something change in recent months that got this card working in HS/Mojave?
That was the 750 Ti, I know because I had to let go of my faithful and silent friend for an AMD to get to mojave land
 
Joined
Aug 27, 2012
Messages
4
Motherboard
MBP-Early 2011
CPU
2.3GHz i7
Graphics
AMD Radeon HD 6750M 1024 MB
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Worked like a charm to update my system to Mojave. Thanks!
 
Top