Contribute
Register

(Success) Install Ventura on HP ProDesk 600 G4 mini

Joined
Oct 21, 2011
Messages
229
Motherboard
HP ProDesk 600 G4 mini
CPU
i5-8500 | Q370
Graphics
UHD 630
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
Classic Mac
  1. 512K
  2. Plus
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
  1. HP ProDesk 600 G4 mini specs are here, mine came as follows:
    • i5-8500T CPU
    • 8 GB RAM
    • LAN port
    • UHD 630 iGPU
    • 500 HDD (I wanted the cage hardware)
    • USB-C port
    • WiFi/BT card (not supported by MacOS)
    • Speaker & mic ports
  2. I upgraded:
    • 8 GB (matching) RAM (laptop form)
    • Upgraded to Win 11 Pro and moved it to an HP branded 500 GB M.2 2280 PCIe NVMe SSD on the motherboard.
    • 500 Samsung SSD replaced the HDD for MacOS
  3. Configured BIOS using this PDF with this HP document as a reference. AMT and ME have to be checked for sleep.
  4. Followed Dortania’s guide for OC 0.8.6
  5. Installed Python and ProperTree for editing config.plist
  6. Created MB specific USBMap.kext using USBMap on the Windows side
    • MB has 26 USB ports, and 16 are available
    • To get to the 15 port limit, two back-left USB3 ports were disabled; two USB2 are used for the keyboard and mouse
    • BT port was left enabled
  7. Added USBToolBox.kext (required with map created with USBMap.kext)
  8. Added AppleALC.kext and used layout-id=14, IntelMausi.kext, other required kexts and drivers
  9. Created SSDTs from Windows side using SSDTTime application
  10. Configure for UHD 630
    • Set Frame-buffer based on Whatevergreen FAQ’s recommended value
    • Added patches for connectors using Whatevergreen spoiler info:
ID: 3E9B0007, STOLEN: 57 MB, FBMEM: 0 bytes, VRAM: 1536 MB, Flags: 0x00801302
TOTAL STOLEN: 58 MB, TOTAL CURSOR: 1 MB (1572864 bytes), MAX STOLEN: 172 MB, MAX OVERALL: 173 MB (181940224 bytes)
Model name: Intel UHD Graphics 630
Camellia: CamelliaDisabled (0), Freq: 0 Hz, FreqMax: 0 Hz
Mobile: 0, PipeCount: 3, PortCount: 3, FBMemoryCount: 3
[1] busId: 0x05, pipe: 9, type: 0x00000400, flags: 0x000003C7 - ConnectorDP
[2] busId: 0x04, pipe: 10, type: 0x00000400, flags: 0x000003C7 - ConnectorDP
[3] busId: 0x06, pipe: 8, type: 0x00000400, flags: 0x000003C7 - ConnectorDP
01050900 00040000 C7030000
02040A00 00040000 C7030000
03060800 00040000 C7030000

    • The PC came configured with two DP ports and one HDMI port. This closely matches to MacMin8,1 which has three Thunderbolt ports.
    • The third DP port had to be defined as HDMI.
    • My config.plist defines all connected per above; probably only need the con2 patch.
  1. Created USB stick per instructions in Dortania’s guide, making sure to use my USBMap.kext and USBTooBox.kext.
  2. Installed Ventura 13.0.1 without issues
  3. Using a 2K monitor with a DP -> DP connector.
  4. Finally used OCAT to update to OC 0.8.7 and Ventura 13.1
  5. EFI folder less Platform info is attached.

Edit: Replaced the Intel WLAN/BT card that came with he PC with a BCM94360NG Wifi 802.11ac Bluetooth 4.0 card. This card appears to work as expected without any kexts.

Edit2: I have not tried this, but one can put a (HP) AMD RX560 into this chassis. https://www.ebay.com/itm/283849957210. From the look of it, the HDD cage has to go. But probably can now use two M.2 drives.

What works (i.e. tested)

Edit3:

  1. Update OC to 0.9.6 using OCAT
  2. Added RestrictEvents.kext and revpatch=sbvmm to NVRAM boot-args to get OTA updates.
  3. Updated to Sonoma unattened.


  1. LAN
  2. WiFi/BT (not on Sonoma; disabled both in BIOS)
  3. Sound
  4. All USB ports, including USB-C
  5. Speaker and mic ports
  6. Graphics
  7. Sleep/Wake
    1. DP -> DP monitor tested and working as expectd
    2. Initially I used an older monitor with a HDMI and I had to power the monitor off/on to get display on. When sleeping a long time (e.g. overnight, the wake worked as expected. Not sure why).

Still annoying is the RTC 005 error on every reboot. But since wake/sleep work fine, this is a minor inconvenience. I tried to use RTCMemoryFix per Guide but could never get it go away.
 

Attachments

  • EFI.zip
    10.9 MB · Views: 701
Last edited:
Hi taskrov.
I tried a lot to create a functional efi but without success. but I couldn't get past the boot. then i found your efi yesterday. I have a Prodesk 600 g5 mini. I just had to catch up with OCAT. And all luxury. thanks friend
 
Hi taskrov.
I tried a lot to create a functional efi but without success. but I couldn't get past the boot. then i found your efi yesterday. I have a Prodesk 600 g5 mini. I just had to catch up with OCAT. And all luxury. thanks friend
Glad you found it helpful.
 
Glad you found it helpful.
Are you still using this hackintosh?
What new update or function do you have?
This good to put it on github
 
this config is so good but i need some help if anyone could give me.
when i connect dp to dp port on monitor all is ok working so well. but my monitor has only one dp port and i use that port for my main pc.
when i connect this config to dp to mini dislay port cable after first load of apple logo monitor goes black and stay like that. same for dp to hdmi cable also.
is there any solution for this?
 
this config is so good but i need some help if anyone could give me.
when i connect dp to dp port on monitor all is ok working so well. but my monitor has only one dp port and i use that port for my main pc.
when i connect this config to dp to mini dislay port cable after first load of apple logo monitor goes black and stay like that. same for dp to hdmi cable also.
is there any solution for this?
Try patches recommended for your connector https://github.com/acidanthera/WhateverGreen/blob/master/Manual/FAQ.IntelHD.en.md
 
  1. HP ProDesk 600 G4 mini specs are here, mine came as follows:
    • i5-8500T CPU
    • 8 GB RAM
    • LAN port
    • UHD 630 iGPU
    • 500 HDD (I wanted the cage hardware)
    • USB-C port
    • WiFi/BT card (not supported by MacOS)
    • Speaker & mic ports
  2. I upgraded:
    • 8 GB (matching) RAM (laptop form)
    • Upgraded to Win 11 Pro and moved it to an HP branded 500 GB M.2 2280 PCIe NVMe SSD on the motherboard.
    • 500 Samsung SSD replaced the HDD for MacOS
  3. Configured BIOS using this PDF with this HP document as a reference. AMT and ME have to be checked for sleep.
  4. Followed Dortania’s guide for OC 0.8.6
  5. Installed Python and ProperTree for editing config.plist
  6. Created MB specific USBMap.kext using USBMap on the Windows side
    • MB has 26 USB ports, and 16 are available
    • To get to the 15 port limit, two back-left USB3 ports were disabled; two USB2 are used for the keyboard and mouse
    • BT port was left enabled
  7. Added USBToolBox.kext (required with map created with USBMap.kext)
  8. Added AppleALC.kext and used layout-id=14, IntelMausi.kext, other required kexts and drivers
  9. Created SSDTs from Windows side using SSDTTime application
  10. Configure for UHD 630
    • Set Frame-buffer based on Whatevergreen FAQ’s recommended value
    • Added patches for connectors using Whatevergreen spoiler info:
ID: 3E9B0007, STOLEN: 57 MB, FBMEM: 0 bytes, VRAM: 1536 MB, Flags: 0x00801302
TOTAL STOLEN: 58 MB, TOTAL CURSOR: 1 MB (1572864 bytes), MAX STOLEN: 172 MB, MAX OVERALL: 173 MB (181940224 bytes)
Model name: Intel UHD Graphics 630
Camellia: CamelliaDisabled (0), Freq: 0 Hz, FreqMax: 0 Hz
Mobile: 0, PipeCount: 3, PortCount: 3, FBMemoryCount: 3
[1] busId: 0x05, pipe: 9, type: 0x00000400, flags: 0x000003C7 - ConnectorDP
[2] busId: 0x04, pipe: 10, type: 0x00000400, flags: 0x000003C7 - ConnectorDP
[3] busId: 0x06, pipe: 8, type: 0x00000400, flags: 0x000003C7 - ConnectorDP
01050900 00040000 C7030000
02040A00 00040000 C7030000
03060800 00040000 C7030000

    • The PC came configured with two DP ports and one HDMI port. This closely matches to MacMin8,1 which has three Thunderbolt ports.
    • The third DP port had to be defined as HDMI.
    • My config.plist defines all connected per above; probably only need the con2 patch.
  1. Created USB stick per instructions in Dortania’s guide, making sure to use my USBMap.kext and USBTooBox.kext.
  2. Installed Ventura 13.0.1 without issues
  3. Using a 2K monitor with a DP -> DP connector.
  4. Finally used OCAT to update to OC 0.8.7 and Ventura 13.1
  5. EFI folder less Platform info is attached.

Edit: Replaced the Intel WLAN/BT card that came with he PC with a BCM94360NG Wifi 802.11ac Bluetooth 4.0 card. This card appears to work as expected without any kexts.

Edit2: I have not tried this, but one can put a (HP) AMD RX560 into this chassis. https://www.ebay.com/itm/283849957210. From the look of it, the HDD cage has to go. But probably can now use two M.2 drives.

What works (i.e. tested)


  1. LAN
  2. Sound
  3. All USB ports, including USB-C
  4. Speaker and mic ports
  5. Graphics
  6. Sleep/Wake
    1. DP -> DP monitor tested and working as expectd
    2. Initially I used an older monitor with a HDMI and I had to power the monitor off/on to get display on. When sleeping a long time (e.g. overnight, the wake worked as expected. Not sure why).

Still annoying is the RTC 005 error on every reboot. But since wake/sleep work fine, this is a minor inconvenience. I tried to use RTCMemoryFix per Guide but could never get it go away.

How's it going so far, you still have your G4? any further developmets? Maybe Sonoma update?
I'm so glad I found your thread, about to use your EFI to get my indentical G4 running!
 
How's it going so far, you still have your G4? any further developmets? Maybe Sonoma update?
I'm so glad I found your thread, about to use your EFI to get my indentical G4 running!
I have been updating to latest Ventura like a normal Mac. The updates go without any intervention.
 
I have run a HP Prodesk 400 G4 DM (i5-8500T/16GB DDR4/1TB SATA SSD/Intel wireless AC) with the latest Sonoma. Just BT have conflict with USB ports. I have to removed the IntelBTxxx.kext and run well with WiFi.
 

Attachments

  • Screenshot 2023-09-11 at 12.33.33 AM.png
    Screenshot 2023-09-11 at 12.33.33 AM.png
    1 MB · Views: 129
How's it going so far, you still have your G4? any further developmets? Maybe Sonoma update?
I'm so glad I found your thread, about to use your EFI to get my indentical G4 running!
I updated OC to 0.9.6 and to Sonoma. I also added RestrictEvents.kext and revpatch=sbvmm to NVRAM boot-args to get OTA updates.
 
Last edited:
Back
Top