Contribute
Register

SUCCESS! Install notes for EL CAPITAN 10.11 on GA-Z77X-UP5-TH via SSD

Status
Not open for further replies.
Joined
Sep 28, 2012
Messages
68
Motherboard
Asus ROG Strix Z370-G Gaming (WI-FI AC)
CPU
i7-8700
Graphics
RX 580
Mobile Phone
  1. iOS
:Dz77x-up5th/BIOS 12/ OSX 10.11
Intel Core i7-3770K Ivy Bridge 1155
Dell U2413 Display


I year ago I flashed the BIOS on my GA-Z77X-UP5-TH motherboard with the latest BIOS from Gigabyte (F12 BIOS) the update went OK and I got a better boot GUI, but since then I could never get the motherboard to boot from a USB drive. I tried different sizes (8, 16, 24gb) and different ports (USB 3, USB 2) and different manufacturers of USB thumbdrives. No luck. If you google "gigabyte boot USB" you will learn this is a problem with many gigabyte motherboards and there does not seem to be a good explanation, but it seems flaw is in the new BIOS firmware because back when I had the F2 Bios I could boot from USB.


In any case, since I could not install from USB I had to find another way. My solution was to go on EBAY where I bought a used 16GB SSD drive for $14.00 (free shipping.) When I got the SSD drive. I plugged it in internally. I formatted it and proceeded with the instructions in the latest Tonymac Guide "Install OS X El Capitan on Any Supported Intel-based PC." (10/1/15)


Following those instructions, I downloaded a fresh copy of the El Capitan (10.11) installer from the Apple Store and directed Unibeast to load it on the SSD I had formatted (1 partition, GUID). Unibeast is happy to recognize the internal 16 GB SSD just like an external USB thumb drive. I was using onboard Intel HD Graphics 4000, because graphics cards may not be recognized at this step, so onboard is simpler.


At "step 4," I selected my boot menu by keying F12. In previous attempts, I could see USB drives at boot but the board would never boot into the OSX installer from USB. However, my new option was to boot from the Unibeast-created 16GB SSD installer. This time it worked, booting into the Apple interface to install El Capitan. The El Capitan installer ran quickly and smoothy and successfully set up a new 240GB drive as El Capitan. But this El Capitan drive was not yet bootable. I could see that because when you tried to boot from it you'd get the black apple loading screen with the progress bar and the progress bar would run for awhile then freeze. So = unbootable, no surprise.


Next, I booted from from my old system drive (10.9.2) and from there ran my post-installation choices, targeting the 240GB drive with the un-bootable El Capitan fresh install, and running the needed stuff to make it bootable.
1) I ran: Clover_v2.3k_r3270_UEFI.pkg
2) I ran: CustoMac Essentials to install FakeSMC and ethernet support.


Next I downloaded and ran Clover Configurator, which is an amazing but scary-complicated tool for adjusting the specifics of your particular Clover boot-loader settings. Here, I made an error in selecting the wrong SMBIOS settings. I should have picked MacPro3,1, but somehow I got the wrong settings as Macmini (Ooops.) This SMBIOS profile being correct is essential to your system booting (I learned to my dismay). If you do not have the right setting, you will either get a "denied" sign at boot or some other problem. I got a kernel panic, a "prohibited sign" and then an "OsxAptioDrvFixI" problem message. All these were fixed by going back into Clover Configurator and getting the correct SMBIOS settings in the 240Gb Clover profile as MacPro3,1.


Once I had that right, the system booted into the El Capitan set-up screen (with two slightly peculiar glitchy screen flashes in the process, but nothing significant). It allowed me to set-up my OSX user account and I had a fully-working clean install of El Capitan on the 240 GB SSD. Everything worked except no sound so, from my new El Capitan install I downloaded the CloverALC110 script and the EFI Mounter V2 software from Tonymac. The EFI Mounter software lets you bring up the EFI partition where Clover "lives." You may be presented with several options of which drive to mount if you have multiple drives in your system. You can type at the command line "diskutil list" and that will show you all attached drives and should make it obvious to you which one you want to mount. Then, select it in EFI Mounter, and the drive will appear on the desktop. Now, you can double-click the CloverALC110 script. You will be presented some options for modifying your sound in Clover. Selecting "Y" (yes) for all worked to enable my sound. I rebooted and opened Apple Menu>preferences>sound and "line-out" worked to enable my speakers.


So -- fully operational it seems. I may need to do some further post-config. But this all feels like it's working. Took a full day, would have been a lot easier if I had not messed up the SMBIOS setting with the wrong profile. Oooops. Hope this helps anybody out, especially if you have a GA-Z77X-UP5-TH.
 
Joined
Jul 26, 2012
Messages
248
Motherboard
Z270 GAMING K3
CPU
I7-7700K
Graphics
AMD RADEON RX 580
Mac
  1. iMac
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. iOS
hello I have the same mother board, usb ports for boot and operates its start in only two USB 2.0 ports on its rear computer
and we must put the USB setting as images for this to work

smbios IMAC 13,2

bios F12J Mod 9 works better for hackintosh
http://forums.tweaktown.com/gigabyte/48085-gigabyte-modified-bios.html

151010042347 - copie.jpg151010042405 - copie.jpg
 
Joined
Jul 26, 2012
Messages
248
Motherboard
Z270 GAMING K3
CPU
I7-7700K
Graphics
AMD RADEON RX 580
Mac
  1. iMac
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. iOS
Have you tried EHCI Handoff = enabled? That's normally recommended; there's a chance it will help with the USB issues.
Exact can do both so it does not change

there is also the dsdt patch MaciASL for z77up5 th, or you must make changes to renaming EHC1 EH01 and EHC2 to EH02
http://www.tonymacx86.com/el-capitan-laptop-support/173616-guide-10-11-usb-changes-solutions.html
you must make this change to the 2 internal USB ports works with El Capitain

usb problems to boot, are not the same for all motherboard, I think some are a manufacturing probéme
 
Joined
Feb 28, 2011
Messages
21
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9
Graphics
RX 580
Mobile Phone
  1. Android
@waltvonfrankenstein Thanx for good information
Can you please create linke to download your DSDT and other files you configured? Screenshots from your Clover configurator? Things you might think as obvious might be hard to figure out for novices...
 
Joined
May 20, 2013
Messages
6
Motherboard
GA-Z77X-UP5 TH
CPU
Intel Core i7-3770K
Graphics
GeForce 660 Ti
Mac
  1. MacBook
Classic Mac
Mobile Phone
  1. iOS
Hey, I have the same motherboard and CPU as you do. Everything works except for audio after sleep. Does your audio work after sleep?

Any idea why mine would cut out? It works immediately after sleep if i continuously have sound playing (mashing the volume increase button for feedback sound), but once I stop the sound for ~5 seconds the audio goes out and won't come back until reboot.

Thanks in advance.
 
Joined
Sep 9, 2011
Messages
189
Motherboard
Gigabyte GA-Z170MX Gaming 5
CPU
i7-6700
Graphics
GTX 770
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Classic Mac
  1. eMac
  2. iMac
  3. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
I went a different route with this by cloning my Yosemite drive on to a spare drive in my tower, then upgrading that drive and making the kext changes within the EFI. However, on that drive I can't get sound to work, even with SIP disabled when running the script, has anyone else found this?
 

nch

Joined
Jul 3, 2011
Messages
7
Motherboard
Mointain Lion
CPU
GA-P31-e3gs
Graphics
GT 9500
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Exact can do both so it does not change

there is also the dsdt patch MaciASL for z77up5 th, or you must make changes to renaming EHC1 EH01 and EHC2 to EH02
http://www.tonymacx86.com/el-capitan-laptop-support/173616-guide-10-11-usb-changes-solutions.html
you must make this change to the 2 internal USB ports works with El Capitain

usb problems to boot, are not the same for all motherboard, I think some are a manufacturing probéme

Hi,

My Internal USB port not work, i have the same MoBo.

You can give me the steps did?

Thaxs bro
 

ammulder

Moderator
Joined
Sep 1, 2014
Messages
3,410
Motherboard
GA-H87N-WIFI
CPU
i7-4790S
Graphics
GT 740
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. iOS
Hey, I have the same motherboard and CPU as you do. Everything works except for audio after sleep. Does your audio work after sleep?

Any idea why mine would cut out? It works immediately after sleep if i continuously have sound playing (mashing the volume increase button for feedback sound), but once I stop the sound for ~5 seconds the audio goes out and won't come back until reboot.

Have a look at No Audio After Sleep/Wake - Realtek ALC AppleHDA [Fixes]

I went a different route with this by cloning my Yosemite drive on to a spare drive in my tower, then upgrading that drive and making the kext changes within the EFI. However, on that drive I can't get sound to work, even with SIP disabled when running the script, has anyone else found this?

Please post the full output of the audio script.
 
Joined
Sep 9, 2011
Messages
189
Motherboard
Gigabyte GA-Z170MX Gaming 5
CPU
i7-6700
Graphics
GTX 770
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Classic Mac
  1. eMac
  2. iMac
  3. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
Please post the full output of the audio script.

Now after trying to install a few times it says:

File: audio_cloverALC-110.command_v1.0h
EFI partition is mounted
System Integrity Protection status: enabled (Custom Configuration).

Configuration:
Apple Internal: disabled
Kext Signing: disabled
Filesystem Protections: disabled
Debugging Restrictions: disabled
DTrace Restrictions: disabled
NVRAM Protections: disabled

This is an unsupported configuration, likely to break in the future and leave your machine in an unknown state.

OK to patch
codec: 8b19d411 is missing
S/L/E/AppleHDA.kext is not native
Install native AppleHDA.kext
No system files were changed
To save a Copy of this Terminal session: Terminal/Shell/Export Text As ...
logout
Saving session...
...copying shared history...
...saving history...truncating history files...
...completed.

[Process completed]
 
Status
Not open for further replies.
Top