Contribute
Register

[SUCCESS] i7-5820k / GTX 970 / GA-X99-UD4 High Sierra 10.13 [Clover Guide] (100% Working)

Joined
Sep 18, 2011
Messages
499
Motherboard
Gigabyte GA-X99-UD4
CPU
Intel Core I7 5820K
Graphics
EVGA Nvidia Geforce GTX 1080 Ti SC2
Mac
Mac Pro
Classic Mac
Lisa
Mobile Phone
Android
There are patches in the 'Kernel to Patch' and 'Kexts to Patch' sections that fully enable XCPM (which is essential for sleep/wake), as well as enhance the performance of the CPU within macOS, since it is not natively supported. Besides this, there is the 'PluginType' entry in the 'ACPI/Generate Options' section, which also enables Power Management. No NullCPUPM kext to be installed, and there shouldn't be any ssdt for Power Management in the EFI/ACPI/patched folder. It all works pretty well then.
Great! Why does it benchmark lower though? Is there a way to do all that without affecting multicore perfromance?
 
Joined
Mar 7, 2016
Messages
49
Motherboard
GA-X99-UD4P
CPU
E5 1650 v3
Graphics
GV-N970G1 GAMING-4GD
Mac
MacBook Pro
I don't see why it wouldn't? I have never used a dual gpu setup. I had a 970 before my 1080ti. I thought about going dual 970 but I decided to just upgrade. You might want to just upgrade to a 1060, 1070, 1070ti, 1080 or 1080ti
When you upgraded the card you just swapped the card or needed to change some settings?

I'm currently trying to upgrade from the GTX 970 to the 1070 and the Apple load bar just freezes beginning of loading bar and reboots.
 
Joined
Aug 22, 2011
Messages
229
Motherboard
Gigabyte X99 UD4 -F.23c
CPU
i7-5820K OC @4.5 GHz
Graphics
GTX 960
Mobile Phone
iOS
Great! Why does it benchmark lower though? Is there a way to do all that without affecting multicore perfromance?
I have realised that it is due to several factors. For starters, the Gigabyte X99 UD4 bios is not the most stable. Every boot is a gamble, about whether I will get C2 states or not, whether my overclock will be stable etc... and then there is the 5820K, which apparently is a bit of a black sheep among Haswell-E processors.

I have recently succeeded in overclocking my rig to a stable 4.5 GHz at 1.36 volts core voltage, 125 MHz as the Base Clock and 2666 MHz for the RAM (Corsair Vengeance DDR 4 with XMP disabled, otherwise I don't get POST). Very stable in Windows, passes all benchmarks and stress tests. However, in Mac OS, it is still a gamble to get proper C-states, whether EIST is disabled or not, and so on. I will sometimes get 25000-plus on Geekbench, and sometimes it is tough to breach even 19000. Go figure...
 
Joined
Sep 18, 2011
Messages
499
Motherboard
Gigabyte GA-X99-UD4
CPU
Intel Core I7 5820K
Graphics
EVGA Nvidia Geforce GTX 1080 Ti SC2
Mac
Mac Pro
Classic Mac
Lisa
Mobile Phone
Android
I have realised that it is due to several factors. For starters, the Gigabyte X99 UD4 bios is not the most stable. Every boot is a gamble, about whether I will get C2 states or not, whether my overclock will be stable etc... and then there is the 5820K, which apparently is a bit of a black sheep among Haswell-E processors.

I have recently succeeded in overclocking my rig to a stable 4.5 GHz at 1.36 volts core voltage, 125 MHz as the Base Clock and 2666 MHz for the RAM (Corsair Vengeance DDR 4 with XMP disabled, otherwise I don't get POST). Very stable in Windows, passes all benchmarks and stress tests. However, in Mac OS, it is still a gamble to get proper C-states, whether EIST is disabled or not, and so on. I will sometimes get 25000-plus on Geekbench, and sometimes it is tough to breach even 19000. Go figure...
wow. I do not have those problems with mine fortunately. Computer has consistent performance the way I have mine set up
 
Joined
Mar 7, 2016
Messages
49
Motherboard
GA-X99-UD4P
CPU
E5 1650 v3
Graphics
GV-N970G1 GAMING-4GD
Mac
MacBook Pro
390049


I am really not being able to get this GTX 1070 to boot with Nvidia Webdrivers. What am I missing here?

Thanks
 
Joined
Aug 22, 2011
Messages
229
Motherboard
Gigabyte X99 UD4 -F.23c
CPU
i7-5820K OC @4.5 GHz
Graphics
GTX 960
Mobile Phone
iOS
wow. I do not have those problems with mine fortunately. Computer has consistent performance the way I have mine set up
Which version of the BIOS update are you on? Would you mind sharing your complete BIOS settings, so that I can set up mine like yours? Also your EFI folder?
 
Joined
Sep 18, 2011
Messages
499
Motherboard
Gigabyte GA-X99-UD4
CPU
Intel Core I7 5820K
Graphics
EVGA Nvidia Geforce GTX 1080 Ti SC2
Mac
Mac Pro
Classic Mac
Lisa
Mobile Phone
Android
View attachment 390049

I am really not being able to get this GTX 1070 to boot with Nvidia Webdrivers. What am I missing here?

Thanks
Not sure! But Nvidia web drivers supposedly do not work on 10.14 Mojave. I have not upgraded because of this reason. If you are trying to install 10.13.x then it should work no problem. It definitely won't kernel panic.

I have had it boot to a black screen when trying to install web drivers before when using a mac pro system definition, but lilu.kext / whatevergreen.kext take care of that!

Make sure you follow the install guide step by step and make sure you are installing 10.13 if you follow my guide there should be no problems!

Which version of the BIOS update are you on? Would you mind sharing your complete BIOS settings, so that I can set up mine like yours? Also your EFI folder?
I am on latest beta bios f24c

Available here:

Here is my EFI Folder! (sorry for slow response did not have time to upload until now)
 

Attachments

Joined
Aug 22, 2011
Messages
229
Motherboard
Gigabyte X99 UD4 -F.23c
CPU
i7-5820K OC @4.5 GHz
Graphics
GTX 960
Mobile Phone
iOS
I am on latest beta bios f24c

Available here:

Here is my EFI Folder! (sorry for slow response did not have time to upload until now)
Thanks. I also moved to a modded version of F24c (with Haswell-E microcode) and I have quite a stable overclock at 4.5 GHz after that. Computer performing at its peak now...
 
Joined
Mar 7, 2016
Messages
49
Motherboard
GA-X99-UD4P
CPU
E5 1650 v3
Graphics
GV-N970G1 GAMING-4GD
Mac
MacBook Pro
Not sure! But Nvidia web drivers supposedly do not work on 10.14 Mojave. I have not upgraded because of this reason. If you are trying to install 10.13.x then it should work no problem. It definitely won't kernel panic.

I have had it boot to a black screen when trying to install web drivers before when using a mac pro system definition, but lilu.kext / whatevergreen.kext take care of that!
10.13.6 - HS
My bad, by p1lgrim advice just deleted whole EFI folder (which was probably really old), and started over with a clean one, did the trick.

Anyways I ended up taking back the 1070 GPU to the store because with Premiere the upgrade just wasn't taking advantage of it (on playback at least), so I'm again with the 970GTX. Gonna use that cash instead to buy more RAM

Since you use same software as me, did you feel the upgrade was worth it?

By the way, with this latest tutorial, the sound onboard and Sleeping works, which wasn't on the 10.13.2, so great work everyone!
 
Last edited:
Joined
Sep 18, 2011
Messages
499
Motherboard
Gigabyte GA-X99-UD4
CPU
Intel Core I7 5820K
Graphics
EVGA Nvidia Geforce GTX 1080 Ti SC2
Mac
Mac Pro
Classic Mac
Lisa
Mobile Phone
Android
Thanks. I also moved to a modded version of F24c (with Haswell-E microcode) and I have quite a stable overclock at 4.5 GHz after that. Computer performing at its peak now...
Great! I am interested to hear how you were able to clock it that high Unfortunately since the bios update where it completely changed the layout of the bios (maybe around f20 or so) I lost all manual control for overclock. I used to be able to change every setting manually, now it won't let me change any settings except the overclock presets. 4.3 ghz is highest for mine since its the highest overclock preset. I think I can crank it a little higher since I have a good cpu cooler, but there's no way since the bios won't let me change anything pertaining to speed. The option is just greyed out or something. Is that happening for you?
 
Top