Contribute
Register

[Success] Gigabyte GA-Z170X Gaming G1, i7-6700K, GTX-980TI

Joined
May 29, 2010
Messages
25
Motherboard
GA-X58A-UD3R
CPU
i7 930
Graphics
GTX-580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
  4. Mac Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
lotech's Build:
Core i7-6700K - GA-Z170X Gaming G1 - 32GB RAM - GTX-980 TI

Components

Gigabyte GA-Z170X Gaming G1 Motherboard
https://www.amazon.com/dp/B013E37GCO/?tag=tonymacx86com-20

Intel i7 6700k 4.0Ghz Processor
https://www.amazon.com/dp/B012M8LXQW/?tag=tonymacx86com-20

Corsair Hydro H80i CPU Cooler
https://www.amazon.com/dp/B019954Y2Q/?tag=tonymacx86com-20

G.SKILL V Series 32GB DDR4 2400Mhz RAM
https://www.amazon.com/dp/B018OB5RB8/?tag=tonymacx86com-20

ASUS GTX-980TI Strix Graphics Card
https://www.amazon.com/dp/B011ERJTYU/?tag=tonymacx86com-20

EVGA SuperNOVA 750W Gold Power Supply
https://www.amazon.com/dp/B00IKDETOW/?tag=tonymacx86com-20

Samsung EVO 850 250GB SSD
https://www.amazon.com/dp/B00OAJ412U/?tag=tonymacx86com-20

Blackmagic Decklink Duo 2 Video I/O Card
https://www.amazon.com/dp/B01ENU0HPA/?tag=tonymacx86com-20


Comments

I've only started working on this in the last couple of days but have had great success so far.

Working
Native boot to macOS 10.12.2 Sierra no DSDT
Networking
Sound
Graphics
Bluetooth (native)
M.2 Slots (vis Patch to config.plist)

Not Working
Wifi
Thunderbolt 3
Full Sleep (currently sleeps screen but fans continue)

Installation Notes
  • Had issues with booting from USB Key so made a 16GB Partition on SSD and installed UniBeast there - then installed macOS to 2nd partition.
  • Once I could boot to Clover I had halt on boots, but using -v argument deciphered it was the USB causing it. Thanks to Ideabit (#5) manually setting USB ownership on boot first time and then changed it permanently via Clover Configurator fixed it.
  • The next issue was with the nVidia GPU in Sierra, so used nv_disable=1 to install and get up and going, then installed Web Drivers - which then made my screen black as I had used the MacPro6,1 profile. Switching to the MacPro5,1 fixed boots.
  • To get sound working I used Storks info for the Gaming 7 Mobo (http://www.insanelymac.com/forum/topic/309729-gigabyte-z170x-gaming-7-success-hackintosh/). Have sound working fine.
  • 05.2020 Update - NVMe support can be added via patches to config.plist (easily done with configurator as theres 10 to do).

UEFI Settings
1. Set to Optimized Defaults.
2. Disable Onboard Graphics
3. Disable IOAPIC 24-119 Entries

MultiBeast Settings
Install UEFI Clover
Disk -> 3rd Party SATA (for ASMedia ASM1061)
Misc -> FakeSMC + Plugins + HWMonitor
Networking -> Atheros E2200Ethernet v2.2.0
MacPro 5,1 System Definition

Updates

Update1
Switched to iMac17,1 as its closer specs to this computer but to fix black screen issue of this system Definition had to do the following steps -
1. Disable SIP (System Integrity Protection) via clover by changing this line in clovers config.plist
<key>RtVariables</key>
<dict>
<key>CsrActiveConfig</key>
<string>0x67</string> changed from <string>0x3</string>
<key>BooterConfig</key>
<string>0x28</string>
</dict>
2. Run AGDPfix 1.3 (link) which patches the Apple graphics kexts for MacPro6,1 to no disable display output. There are DSDT edits to also fix this long term but this patch is easily enough to re-run on updates via Screen Sharing.

Benchmarks
Geekbench 4
Geekbench-Results.jpg


Ungine
U3-Ungine-Benchmark.jpg
 
Last edited:
Joined
May 29, 2010
Messages
25
Motherboard
GA-X58A-UD3R
CPU
i7 930
Graphics
GTX-580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
  4. Mac Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
Just a follow up that I installed a GTX-1080 with the new nVidia web drivers and had no issues getting it work.
 
Joined
Oct 22, 2017
Messages
1
Hi, I'm planing to use quite similar components than you do.
Is the system working fine with that mobo? (Allready purchased it)
Have you find a way to get tb3 and the m.2 slot working?

Thank you. :)
 
Joined
May 29, 2010
Messages
25
Motherboard
GA-X58A-UD3R
CPU
i7 930
Graphics
GTX-580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
  4. Mac Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
Going to give it a go from scratch - switched GPU's to RX 5700 XT over the GTX 1080.
And yes to M.2 slot does indeed work.
 
Joined
May 29, 2010
Messages
25
Motherboard
GA-X58A-UD3R
CPU
i7 930
Graphics
GTX-580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
  4. Mac Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
I'll hopefully post more on this in the future but doing a complete rebuild of this based 10.15.5.
DEFINTITELY need to set Fixownership ON for the USB or you won't boot in Unibeast or Multibeast.
Catalina works natively with an NVMe 970 Pro 500GB Drive as my boot - no special work arounds anymore.

Also DEFINITELY need Lilu and Whatevergreen Kext's installed along with the agdpmod=pikera boot argument for the RX 5700XT to start - thankfully the mobo has an Intel GPU too so started process with just that and added the 5700 XT once we were booting properly.

Current status using iMac Pro 19,1 profile -
Working
RX5700 XT GPU
NVMe
Bluetooth
Thunderbolt 3 - as long as plugging in on boot. Also no crash on pulling device while on. Tested Video I/O Device, SSD.
Networking - Internal and PCIe 10Gbe Intel 540XT with flashed firmware and Smalltree drivers.
App Store

Not Working
Wifi
Sleep - goes to sleep but wakes right back up again. Kicks some USB devices off when it does this so more research to come.
Airdrop

TBC
Sound - haven't plugged in sound yet
 
Top