Contribute
Register

[SUCCESS] Gigabyte Designare Z390 (Thunderbolt 3) + i7-9700K + AMD RX 580

Joined
Dec 21, 2018
Messages
8
Motherboard
GA-Z390-AORUS XTREME
CPU
i9-9900K
Graphics
GTX 780
Thunderbolt will not appear in the Thunderbolt section, but should appear in PCI section. This is because Thunderbolt Local Node and Thunderbolt Bus are not available on Hackintosh.

If you have a Broadcom WiFi/BT card plugged into a PCIe slot -- especially one with the BCM94360 chip -- then it should be available out-of-box with no drivers. The Intel CNVi that comes with the AORUS XTREME is not supported in macOS, so we install the following SSDT into CLOVER/ACPI/patched to make it invisible to macOS:

SSDT-Z390-DESIGNARE-NO-CNVW.aml

Despite the name, it is compatible with your motherboard. This SSDT can be found in Post-Install Files.zip at the bottom of Post #1.
Thanks. I actually only have Intel CNVi card. While for Thunderbolt, I found it in the PCI section.
 
Joined
Nov 22, 2011
Messages
126
Motherboard
z390 Designare
CPU
i9 9900k
Graphics
Radeon 6900xt
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
CaseySJ, I think I'm missing some very basic step that is causing the installer to crash. I got the RX580, started over on the clover settings and had to add the .aml's from post install just to get it to boot.

This is a 10.14.4 install, Clover minus serials attached
 

Attachments

  • CLOVER 2.zip
    7.3 MB · Views: 40
Last edited:

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
19,113
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Hi @CaseySJ here's my EFI. NOTE: I changed SMBIOS to 14.2 in the attached just to clear serials. I am using iMac Pro 1,1 in reality.

OVERVIEW: secondary monitor HP 1920 resolution via HDMI mini to DVI connection; main monitor 4k DP. Both plugged into Vega Frontier. Once 10.14.4, wake from sleep rarely works. Sometimes hdmi monitor wakes but most of the times DP does not wake. Then KP occurs.

I tried
  • agdpmod=vit9696
  • agdpmod=pikera
  • agdpmod=ignore
No go.

I started from USB Mojave (which has older WEG - I created it over a month ago to your guide). Same wake problem.

Further, I do experience the dreaded mouse lag at times which occurs with AMD Vega 64 I have read. What I found is using Kamarang or Iriri in Graphics FB Name along with keeping devices --> properities framebuffer-patch-enable greatly helped. It still jumps but not as bad and moving app windows across monitors is much better.

THOUGHTS: I feel from what I have read is that the issue is the Frontier needs a specific framebuffer. And me just typing Kamarang in Clover probably is not the entire solution. I did a ROM dump and framebuffer dump but do not have the knowledge to go from there...
A little more trial-and-error might be worthwhile as we wait for MacOS 10.14.5, which promises to bring much improved Vega compatibility. Suggestions:
  • Remove the Vega SSDT and check sleep/wake behavior.
  • In Clover Configurator, when selecting a Framebuffer, it may also be necessary to:
    • Enable Inject ATI
    • Enable Radeon DeInit
    • Optionally, enable Load VBIOS
Screen Shot 2019-04-26 at 1.19.30 PM.png
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
19,113
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Hi,

Thanks for the quick reply. Still no change. May be hardware ? Same problem in Windows on this machine.
Could something be preventing the 630 from switching from 300Mhz to 1200Mhz ?
This might be worth a try:
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
19,113
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
CaseySJ, I think I'm missing some very basic step that is causing the installer to crash. I got the RX580, started over on the clover settings and had to add the .aml's from post install just to get it to boot.

This is a 10.14.4 install, Clover minus serials attached
Please try the attached config.plist, but copy your serial numbers back into SMBIOS. Some of the changes made are:
  • Replaced platform ID 0x00000000 with 0x3E9B0007 (in reverse byte order)
  • Unchecked Intel Intel
  • Deleted IntelGFX = 0x012345678
 

Attachments

  • config.plist
    6.2 KB · Views: 99
Joined
Mar 21, 2011
Messages
821
Motherboard
GA-Z390-Aorus Pro
CPU
i7-9700K
Graphics
RX 590
Hi Casey,

my 2 machines are runnning good now :) but i have a problem with my big LG TV... its booting up and i see everything on TV - then Mojave Wecome screen should be displayed but then TV gets dark..... i have to unplug hdmi and insert it again then picture comes. its plugged in hdmi port of 580. With normal Monitor i dont have that issue. I have 3meter long hdmi cablems which are very good.

That problem appear everytime i boot up.

do you have any idea how i can fix that ?
I have a similar problem with a 50" LG tv attached to another Hackintosh running high Sierra. I am 99% sure it's an issue with the TV not your or my hack.
 
Joined
Apr 3, 2019
Messages
5
Motherboard
designare z390
CPU
9900k
Graphics
vega 56
Your WiFi and Bluetooth configuration looks perfectly fine.
  • Do you get normal Tx/Rx speeds right after boot?
  • But WiFi slows down significantly after wake-from-sleep?
Fixing the wake-from-sleep problem is accomplished by disabling "Wake for Network Access" from System Preferences --> Energy Saver:

Tx/Rx remains in the same range right after boot, after time idle, and after wake. I can discern no difference in wifi performance immediately after boot or after wake-from-sleep. I did disable wake for network access; no change.

BT functionality is more my concern at the moment as 70-100mb is useable for now. (though when I go to download about 2TBs of sample libraries off my server, I'd prefer that didn't take a week haha)

Would seeing my clover folder help?
 
Joined
Apr 1, 2019
Messages
35
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Air
  3. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I have a similar problem with a 50" LG tv attached to another Hackintosh running high Sierra. I am 99% sure it's an issue with the TV not your or my hack.
well and you always stick it in and out ? thats annoying..... a switch on table would be also ok for me ... but i cant aways go behind my table to reconnect it
 
Joined
Mar 21, 2011
Messages
821
Motherboard
GA-Z390-Aorus Pro
CPU
i7-9700K
Graphics
RX 590
well and you always stick it in and out ? thats annoying..... a switch on table would be also ok for me ... but i cant aways go behind my table to reconnect it
sometimes I unplug/replug HDMI, sometimes I use the LG remote to toggle to an unused video input then toggle back to HDMI in, sometimes I turn off and turn on the TV.
 
Joined
Nov 22, 2011
Messages
126
Motherboard
z390 Designare
CPU
i9 9900k
Graphics
Radeon 6900xt
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Please try the attached config.plist, but copy your serial numbers back into SMBIOS. Some of the changes made are:
  • Replaced platform ID 0x00000000 with 0x3E9B0007 (in reverse byte order)
  • Unchecked Intel Intel
  • Deleted IntelGFX = 0x012345678
I appreciate the quick response but I'm still getting the same thing... Phase 1 install hangs at 4 minutes and whole recovery locks up.
 
Top