Contribute
Register

[SUCCESS] Gigabyte Designare Z390 (Thunderbolt 3) + i7-9700K + AMD RX 580

Joined
May 21, 2021
Messages
10
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 6800
I'd really like to upgrade to a new Alder Lake/Raptor Lake system if there's a compelling golden build by @CaseySJ, with widespread community adoption, but I'm hesitant because the support in this thread is just too good. 3657 thread pages and counting, wow.
 

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
28,403
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
I'd really like to upgrade to a new Alder Lake/Raptor Lake system if there's a compelling golden build by @CaseySJ, with widespread community adoption, but I'm hesitant because the support in this thread is just too good. 3657 thread pages and counting, wow.
 
Joined
May 21, 2021
Messages
10
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 6800
Heh yeah thanks, I've seen it. I'll definitely jump if there's a new build with a 13700/13900K with a budget-ish Z790 motherboard.
 
Joined
Jan 9, 2013
Messages
147
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i7-9700K
Graphics
RX 580
This case has 2 USB 3.1 ports that are controlled by:
  • HS05 -- USB 2.0
  • HS06 -- USB 2.0
  • SS05 -- USB 3.x
  • SS06 -- USB 3.x
All 4 of these ports are defined and enabled in the USB SSDT that is already enabled in your screenshot (SSDT-UIAC-DESIGNARE-Z390-V7.aml). Please check if USBInjectAll.kext is enabled in the Kernel section of OpenCore Configurator. Both the SSDT and kext need to be enabled.
I looked inside the box one more time to make sure everything is plugged in, and when I pulled out the bad ram, I forgot to reinsert a plug. MY fault! Sorry to waste your time on that one; it's all back in working order. Many thanks for your patient guidance!
 
Last edited:
Joined
Jun 18, 2010
Messages
133
Motherboard
z390 Designaire
CPU
i9-9900K
Graphics
AMD Radeon VII
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
  4. Mac Pro
Classic Mac
  1. 128K
  2. 512K
  3. Classic
  4. Lisa
  5. Plus
  6. Portable
  7. Power Mac
  8. PowerBook
  9. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
I looked inside the box one more time to make sure everything is plugged in, and when I pulled out the bad ram, I forgot to reinsert a plug. MY fault! Sorry to waste your time on that one; it's all back in working order. Many thanks for your patient guidance!
Trouble shooting step #1: Is it plugged in?
 
Joined
Mar 2, 2011
Messages
173
Motherboard
Gigabyte Designare Z390
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
  4. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hi all,

Anyone update to the latest OC 0.8.5 on this MOBO yet? Since I went from 0.8.1 to 0.8.3 and the latest 12.6 OS my WIFI issues have returned (network slows down/hangs and need to reboot or turn WIFI off and on), my USB 2.0 ports/hub are laggy, and I’m getting corrupted/glitchy video renders in DaVinci Resolve when exporting H.264/265.

If 0.8.5 is not an option, does anyone know if OC 0.8.1 works well with OS 12.6? I’m not completely sure whether this is a 12.6 thing or an OC version issue.

Thanks for any insight here.
 
Joined
Mar 2, 2011
Messages
173
Motherboard
Gigabyte Designare Z390
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
  4. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hi all,

Anyone update to the latest OC 0.8.5 on this MOBO yet? Since I went from 0.8.1 to 0.8.3 and the latest 12.6 OS my WIFI issues have returned (network slows down/hangs and need to reboot or turn WIFI off and on), my USB 2.0 ports/hub are laggy, and I’m getting corrupted/glitchy video renders in DaVinci Resolve when exporting H.264/265.

If 0.8.5 is not an option, does anyone know if OC 0.8.1 works well with OS 12.6? I’m not completely sure whether this is a 12.6 thing or an OC version issue.

Thanks for any insight here.
Just updated to 0.8.5 and everything is good again!
 
Joined
Jan 9, 2013
Messages
147
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i7-9700K
Graphics
RX 580
Oh that doesn’t look good! ;)

Fortunately, most name-brand memory modules have lifetime warranty. If you have the purchase receipt, I would recommend filing a warranty claim on the manufacturer’s website.

It did that recently for a pair of faulty G.Skill DDR5 modules, which the manufacturer replaced very quickly.
Sadly, I'm still having freezes, though not as bad as before replacing the bad ram. I can usually force quit everything and restart. Ran Memtest86 again, got a clean bill of health. Also ran Unigine Heaven to see if I could replicate the freeze with GPU stressing, but no. How should I trouble shoot this?

Unigine Heaven Benchmark:
Quality ULTRA. FPS 64.4 / Score 1621
Quality High FPS 81.0 / Score 2041
 

Attachments

  • IMG_20221016_165240820.jpg
    IMG_20221016_165240820.jpg
    5.1 MB · Views: 10
  • IMG_20221016_165658515.jpg
    IMG_20221016_165658515.jpg
    4 MB · Views: 10
  • Screen Shot 2022-10-16 at 7.58.54 PM.png
    Screen Shot 2022-10-16 at 7.58.54 PM.png
    916.2 KB · Views: 9
  • Screen Shot 2022-10-16 at 8.16.36 PM.png
    Screen Shot 2022-10-16 at 8.16.36 PM.png
    279 KB · Views: 11
Joined
Dec 13, 2019
Messages
35
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 580
Morning - apologies as I am sure this has been covered before but I am struggling to hunt down the right posts in this thread....

I have been running my build for the past couple of years, all well apart from the odd boot issue. So seems to be running as follows:

MacOs BigSur 11.4
Opencore 0.6.2

I would like to upgrade to Monterey without breaking anything - this is my daily driver... If I clone the drive for backup as per the guide - can I simply do the Software Update to the new OS or am I likely to kill this build? Just want to keep it all simple!
 
Top