Contribute
Register

[SUCCESS] Gigabyte Designare Z390 (Thunderbolt 3) + i7-9700K + AMD RX 580

Joined
Jul 22, 2016
Messages
303
Motherboard
Gigabyte Z690 Aero G
CPU
i9-12900K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
  4. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hi to all, I would like to know if anyone has had problem with OpenCore 0.7.6 and Fenvi T-919 WiFi/Bluetooth card.
In my experience I had to downgrade to OpenCore 0.7.5 to be able to use WiFi.
@myname71

My Fenvi T-919 card has performed almost flawlessly for over two years with all versions of Clover, OpenCore, and macOS. I just woke my system from an overnight sleep and the Bluetooth, which I don't use, had an issue that was solved with a reboot. That's the first flaw I've ever noticed.

WiFi is running fine with OC 0.7.6 with both Monterey 12.0.1 and Big Sur 11.6.1. Use CaseSJ's EFI folder as a starting point for whatever version of OC and macOS you are running. I don't think there is anything in the OC 0.7.6 EFI that would affect WiFi.
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
19,127
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Hi to all, I would like to know if anyone has had problem with OpenCore 0.7.6 and Fenvi T-919 WiFi/Bluetooth card.
In my experience I had to downgrade to OpenCore 0.7.5 to be able to use WiFi.
With OpenCore 0.7.6 there was no way to use WiFi; the system seemed to be connected to the router but the hackintosh wasn't able to navigate on the net, so what with 0.7.5 is possible.
Do you have any idea to solve the problem?
If you are inclined to try OpenCore 0.7.6 one more time, please do so and see if WiFi is working. If not, simply run IORegistryExplorer and select File --> Save As..., then post the saved file. That file could help us diagnose the problem.

IORegistryExplorer is available from here.
 
Joined
Sep 21, 2013
Messages
1,094
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9 9900KS
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Pro
  4. Mac mini
  5. Mac Pro
Classic Mac
  1. Classic
  2. iBook
  3. Power Mac
  4. PowerBook
  5. Quadra
  6. SE/30
Mobile Phone
  1. iOS
Sorry just 370 on opencore 7.5
No, that's fine! My Z370 system is nearly identical to my Z390, but it's on OC 060 and Mojave and the Titan Ridge AIC no longer shows up as it did before.
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
19,127
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Hi. I flashed my Alpine Ridge AIC yesterday and it looks good in System Report. I can see my PlugableTBT dock and my MOTU Audio in there. If I view the IOReg It looks almost as good but with the difference that the MOTU interface won't show? Also if I open MOTU software nothing seems to be connected via thunderbolt.

Opening System Audio it shows my dock's built-in audio device and it's working but the MOTU device (which is connected via TB 2 to the dock) is missing.

Any guidance on where start?

Also worth noting that I had it working for years in Catalina but still not in Big Sur.
Hello @Consigliere,

A few questions:
  • If the MOTU was working properly in Catalina without flashing the GC-Alpine Ridge card, what was the reason for flashing the GC-Alpine Ridge?
  • When did you upgrade from Catalina to Big Sur?
  • Does the MOTU require new drivers for Big Sur?
  • Your IOReg screenshot is incomplete because the 'search' field was used. Unfortunately search hides the details, hence I do not recommend it. Instead, simply scroll down to RP21 and post a screenshot of the DSB1, DSB2, and DSB4 sections.
    • Alternatively, feel free to post the IOReg file itself (IORegistryExplorer --> File --> Save As...)
  • Which specific MOTU product are you using?
  • Have you tried enabling AppleVTD?
 
Joined
Jun 27, 2019
Messages
35
Motherboard
Gigabyte Aorus Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
If you are inclined to try OpenCore 0.7.6 one more time, please do so and see if WiFi is working. If not, simply run IORegistryExplorer and select File --> Save As..., then post the saved file. That file could help us diagnose the problem.

IORegistryExplorer is available from here.
Hi, Caseysj, thanks for your interest.
Yes, I would try again OpenCore 0.7.6. Here below there is the IOReg file.
 

Attachments

  • IoregMac.zip
    5.1 MB · Views: 25
Joined
Dec 21, 2019
Messages
62
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare iMacPro1,1
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 5700 XT
@Inqnuam Just updated from 0.7.4 to 0.7.6 with HackinDROM and noticed a small bug. I have a customized copy of SSDT-UIAC-DESIGNARE-Z390-V7.aml that HackinDROM has kept enabled while leaving Casey's version in the folder but disabled for previous updates, but this time the update process didn't see the file and reenabled Casey's version so I had to manually add my version back in and disable the original.

I've named my custom version SSDT-UIAC-DESIGNARE-Z390-V7-CUSTOM.aml if that helps with debugging.
 
Joined
Mar 28, 2011
Messages
161
Motherboard
Aorus z370 Gaming 5
CPU
8700K
Graphics
RX580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Hello @Consigliere,

A few questions:
  • If the MOTU was working properly in Catalina without flashing the GC-Alpine Ridge card, what was the reason for flashing the GC-Alpine Ridge?
  • When did you upgrade from Catalina to Big Sur?
  • Does the MOTU require new drivers for Big Sur?
  • Your IOReg screenshot is incomplete because the 'search' field was used. Unfortunately search hides the details, hence I do not recommend it. Instead, simply scroll down to RP21 and post a screenshot of the DSB1, DSB2, and DSB4 sections.
    • Alternatively, feel free to post the IOReg file itself (IORegistryExplorer --> File --> Save As...)
  • Which specific MOTU product are you using?
  • Have you tried enabling AppleVTD?
1. Reason was that I needed to upgrade to Big Sur where the card no longer seem to work as before. And also I was really curious and eager to flash something. Messing with the hardware it self made me feel good inside :)
2. I upgraded two weeks ago. Actually I still have the Catalina on a separate drive and did a clean Big Sur install.
3. Yes, MOTU Needed new drivers. (Also tried to install old ones but the install complained about not being secure by apple or something.)
4. Sorry about that. Attaching a new one.
5. Three of them. - 828 ES, 16A and the AVB Switch.
6. AAAH! I found your guide after searching for AppleVTD: https://www.tonymacx86.com/threads/...10400-amd-rx-580.298642/page-661#post-2262127
I will read it, and try it right now.
Thanks for all your knowledge and help.

EDIT: SUCCESS!!! I have no Idea what DMAR-fix did but it sure seem to work now THANK YOU. If you have any info on why this helped and what I actually did with your Guide, it would be very helpful. I'm so thankful CaseySJ
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
19,127
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
1. Reason was that I needed to upgrade to Big Sur where the card no longer seem to work as before. And also I was really curious and eager to flash something. Messing with the hardware it self made me feel good inside :)
2. I upgraded two weeks ago. Actually I still have the Catalina on a separate drive and did a clean Big Sur install.
3. Yes, MOTU Needed new drivers. (Also tried to install old ones but the install complained about not being secure by apple or something.)
4. Sorry about that. Attaching a new one.
5. Three of them. - 828 ES, 16A and the AVB Switch.
6. AAAH! I found your guide after searching for AppleVTD: https://www.tonymacx86.com/threads/...10400-amd-rx-580.298642/page-661#post-2262127
I will read it, and try it right now.
Thanks for all your knowledge and help.

EDIT: SUCCESS!!! I have no Idea what DMAR-fix did but it sure seem to work now THANK YOU. If you have any info on why this helped and what I actually did with your Guide, it would be very helpful. I'm so thankful CaseySJ
Glad to hear it!

In each new version of macOS, Apple makes a number of changes under the hood. Some of the changes are necessitated by new standards. Because Big Sur introduces support for USB4/Thunderbolt4, this required the adoption of new security measures designed to prevent "fly-by DMA attacks" from hot-plugged USB4/Thunderbolt4 devices. This is achieved by enabling AppleVTD. Therefore, when AppleVTD is not enabled, macOS will not allow certain Thunderbolt devices from operating.

Kensington has one of the best explanations of VT-d in the context of their Thunderbolt4 dock:


Screen Shot 2021-12-09 at 9.22.57 AM.png
 
Last edited:
Joined
Dec 15, 2010
Messages
511
Motherboard
Asus ProArt Z690 Creator WiF
CPU
i9-12900K
Graphics
RX 6900 XT
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
  3. Mac Pro
Hi All.
I see that a new BIOS has been posted for Designare. Has anyone been brave enough to try it? Wondering if it fixes any of the Thunderbolt issues previous betas had. Aorus Master has similar issues and they have released a similar BIOS, but I'm afraid I won't be able to flash back to a working version. Would also like the security updates.
Designare.jpg
 
Joined
May 15, 2020
Messages
1,306
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900KF
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. MacBook Pro
@Inqnuam Just updated from 0.7.4 to 0.7.6 with HackinDROM and noticed a small bug. I have a customized copy of SSDT-UIAC-DESIGNARE-Z390-V7.aml that HackinDROM has kept enabled while leaving Casey's version in the folder but disabled for previous updates, but this time the update process didn't see the file and reenabled Casey's version so I had to manually add my version back in and disable the original.

I've named my custom version SSDT-UIAC-DESIGNARE-Z390-V7-CUSTOM.aml if that helps with debugging.
Have you switched off update blue button before the update
Screenshot 2021-12-09 at 20.02.41.png


Also please provide your EFI ill verify if that is an issue or what
 
Top