Contribute
Register

[SUCCESS] Gigabyte Designare Z390 (Thunderbolt 3) + i7-9700K + AMD RX 580

Joined
Nov 6, 2012
Messages
196
Motherboard
Gigabyte Z390 Aorus Xtreme
CPU
i9-9900
Graphics
RX-580
It was posted elsewhere on the internet, hope it is OK to post here.
The kext works stable for me but will break the connection as soon as the system goes to sleep. Only re-boot will re-enable the i211 ethernet port. The regular old AppleIGB.kext seems to work the same.View attachment 532401
thanks i'll try it, mine does not work at all i'm using both on boards one for Dante Audio and then standard. My Dante is still up but the other is "dead Jim"
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
18,915
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Hello,

Sorry for the noob question.

Would it be possible to have a mini-guide to install Windows 11 and dual boot ? I’m afraid to do it without messing my efi partition or else.
(Thanks again Casey and others for the best support, everything is running so smooth for years update after update..)

Only Big Sur is installed on M1 Nvme disk . (OC 7.4)
I have a sata SSD that could be used for Windows but i rather keep it for storage if possible.
Can i partition the Nvme disk to install Windows ?
If not, can I install Windows on the sata SSD without removing the Nvme disk (someone built the pc for me)
Do i have to change bios settings ?

thanks for your help !
Hello @Yobuild,

I was able to install Windows 11 on my B550 Vision D (AMD Ryzen) Hackintosh without having to remove any macOS NVMe SSDs. But others were unable to do so, and for them it was necessary to physically remove macOS NVMe SSDs.

So I do not know whether you will or will not need to remove your macOS NVMe SSD. But you can try first with the macOS NVMe SSD installed.

Guidelines for installing Windows 11 are the same as for Windows 10, except for the need to enable Intel Platform Trust Technology (PTT) in BIOS. This will not affect macOS so it's safe to do so.

After this BIOS modification is done, then simply follow the guidelines here:
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
18,915
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Good morning everybody, @CaseySJ , I need your help. I have Z390, 5700.. 970pro. I made Monterey boot disk, boots perfect, but on the first boot the screen goes black and boots the system, getting in a loop. I'm using EFI 0.74, original without changing anything, only the machine configuration numbers 19.1 .. Can you tell me if I have to change something? I'm trying to do a clean install.
Hello @Rag,

Some questions:
  • Just to confirm: You are performing a fresh install of Monterey on an empty SSD?
  • Is your System Product Name set to iMac19,1?
  • Have you created new serial numbers or you are using the same ones as before?
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
18,915
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Hi @CaseySJ

I did that experiment, and to my surprise, it didn't affect the log at all:

Code:
...
2021-10-26 05:17:30 -0300 Sleep                   Entering Sleep state due to 'Maintenance Sleep':TCPKeepAlive=active Using AC (Charge:0%) 7205 secs
2021-10-26 07:17:35 -0300 DarkWake                DarkWake from Normal Sleep [CDN] : due to RTC/Maintenance Using AC (Charge:0%) 45 secs
2021-10-26 07:18:20 -0300 Sleep                   Entering Sleep state due to 'Maintenance Sleep':TCPKeepAlive=active Using AC (Charge:0%) 4338 secs
2021-10-26 08:30:38 -0300 Wake                    Wake from Normal Sleep [CDNVA] : due to XDCI CNVW USBW/User Using AC (Charge:0%)
2021-10-26 23:47:20 -0300 Sleep                   Entering Sleep state due to 'Software Sleep pid=153':TCPKeepAlive=disabled Using AC (Charge:0%) 38863 secs
2021-10-27 10:35:03 -0300 Wake                    Wake from Normal Sleep [CDNVA] : due to XDCI CNVW USBW/User Using AC (Charge:0%)

Now, 2021-10-26 23:47:20 is the time I went to bed yesterday, and again I manually triggered the sleep process.
This morning the computer was still sleeping, and I woke it up around 10h30.

After that, I did the tests you requested, and they don't even show up on the log.
Let's revise the experiment as follows:
  1. Set your idle sleep time to about 5 minutes.
  2. Leave the system alone.
  3. Let it try to enter sleep.
  4. If the monitor goes dark, but fans continue to spin, give it a full 90 seconds. Don't touch or interrupt the system.
  5. If the fans stay on after 90 seconds, press a key to turn on the monitor.
  6. Then wait about 5 minutes for a second sleep cycle to begin.
  7. Repeat steps 2 through 5.
  8. Now run the command below in Terminal. This will create a file in Documents folder called sleep-log.txt. Compress and post the file.
Bash:
pmset -g log | tail -1000 > ~/Documents/sleep-log.txt
 

Rag

Joined
Jul 5, 2019
Messages
138
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hello @Rag,

Some questions:
  • Just to confirm: You are performing a fresh install of Monterey on an empty SSD?
  • Is your System Product Name set to iMac19,1?
  • Have you created new serial numbers or you are using the same ones as before?
Hello @CaseySJ thanks

1. fresh install - ssd
2. yes imac19,1
3. use same numbers old.

the system performs initial installation, but on the first boot, the apple logo appears and then the boot machine, less than 2 seconds.s
 
Joined
Jan 1, 2020
Messages
525
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i5-9600K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Hello @CaseySJ

ThunderboltDROM (DROM) official specification document has been released for USB-4 by USB-IF (https://www.usb.org/), after downloading ZIP file, we have USB4 DROM Specification - Rev1.0 - Feb 2021.pdf specification document and some other interesting docs.

USB-IF members :
  • Apple
  • HP Inc.
  • Intel Corporation
  • Microsoft Corporation
  • Renesas Electronics
  • STMicroelectronics
  • Texas Instruments

I attach this document :)
 

Attachments

  • USB4 DROM Specification - Rev1.0 - Feb 2021.pdf
    711.4 KB · Views: 36

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
18,915
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Hello @CaseySJ thanks

1. fresh install - ssd
2. yes imac19,1
3. use same numbers old.

the system performs initial installation, but on the first boot, the apple logo appears and then the boot machine, less than 2 seconds.s
  • Which version of BIOS are you using?
  • Does Big Sur still boot properly?
  • When you say "the system performs initial installation" do you mean that installation process finishes normally?
    • Does the "Hello" screen appear"?
    • Can you create user name and specify password?
  • When installation was finished, did you mount EFI partition of Monterey SSD and EFI partition of USB install disk, then copy the "EFI" folder from USB disk to Monterey SSD?
  • When you say "but on first boot" do you mean that this happens after you go to Apple Menu in Monterey and select Restart?
    • At the OpenCore Picker, press and release CMD-V to enable verbose mode.
    • Then select the Monterey disk.
    • Do you see a kernel panic or other problem?
  • Also please post screenshot of OpenCore Configurator --> Kernel.
 

Rag

Joined
Jul 5, 2019
Messages
138
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
  • Which version of BIOS are you using?
  • Does Big Sur still boot properly?
  • When you say "the system performs initial installation" do you mean that installation process finishes normally?
    • Does the "Hello" screen appear"?
    • Can you create user name and specify password?
  • When installation was finished, did you mount EFI partition of Monterey SSD and EFI partition of USB install disk, then copy the "EFI" folder from USB disk to Monterey SSD?
  • When you say "but on first boot" do you mean that this happens after you go to Apple Menu in Monterey and select Restart?
    • At the OpenCore Picker, press and release CMD-V to enable verbose mode.
    • Then select the Monterey disk.
    • Do you see a kernel panic or other problem?
  • Also please post screenshot of OpenCore Configurator --> Kernel.
Helllo @CaseySJ

Hello @


Bios - I

Yes Big Sur works correctly.

I put the pen drive (Monterey installation disk on the USB) and it boots, I choose the HD that will be done the clean installation.

It loads to the end on this HD, on the first boot, it tries to continue the installation and the Apple appears, then the boot after 2 seconds, I've already cleaned NVram I tried several times to start and always boot at the apple's entrance (2 seconds).

Get to clean the bios, trying several settings, but always boot.

Yes, both the boot disk from the pen drive and the SSD have the same EFI.

I'm going to activate Picker and post the screen.

Captura de tela 28.10.2021 às 19.04.52 PM.png
Captura de tela 28.10.2021 às 19.12.02 PM.png
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
18,915
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Helllo @CaseySJ

Hello @


Bios - I

Yes Big Sur works correctly.

I put the pen drive (Monterey installation disk on the USB) and it boots, I choose the HD that will be done the clean installation.

It loads to the end on this HD, on the first boot, it tries to continue the installation and the Apple appears, then the boot after 2 seconds, I've already cleaned NVram I tried several times to start and always boot at the apple's entrance (2 seconds).

Get to clean the bios, trying several settings, but always boot.

Yes, both the boot disk from the pen drive and the SSD have the same EFI.

I'm going to activate Picker and post the screen.
Please try changing SecureBootModel to Disabled as shown:
Screen Shot 2021-10-28 at 3.23.41 PM.png
 
  • Like
Reactions: Rag
Joined
Jul 2, 2019
Messages
14
Motherboard
Gigabyte Designare Z390
CPU
I9 9900k
Graphics
Vega 64
1. Get Hackintosh up and running with opencore
2. Get another SSD to install windows 11 on.
3. unplug the hackintosh SSD while installing windows 11.
4. when windows 11 is working fine, plug the SSD with MacOS back in, and set that as first boot device.
5. Find both your volumes in opencore picker, and control + enter the MacOS Partition, cause it's highly illegal to have windows 11 as the primary boot. ;)

This is the easiest way, to prevent f**ing up your boot
Hello @Yobuild,

I was able to install Windows 11 on my B550 Vision D (AMD Ryzen) Hackintosh without having to remove any macOS NVMe SSDs. But others were unable to do so, and for them it was necessary to physically remove macOS NVMe SSDs.

So I do not know whether you will or will not need to remove your macOS NVMe SSD. But you can try first with the macOS NVMe SSD installed.

Guidelines for installing Windows 11 are the same as for Windows 10, except for the need to enable Intel Platform Trust Technology (PTT) in BIOS. This will not affect macOS so it's safe to do so.

After this BIOS modification is done, then simply follow the guidelines here:
Thanks a lot for your answers !
have all the infos I needed. :)
(I thought that Windows had to be install on M1 nvme physical slot to avoid auto-updates to mess other disks, but I’m guessing by your answer that it’s not a problem)

Casey, you’re a god !

Have the best day everyone
 
Top