Contribute
Register

[SUCCESS] Gigabyte Designare Z390 (Thunderbolt 3) + i7-9700K + AMD RX 580

Joined
Aug 22, 2014
Messages
303
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i7-9700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Anyone here on Monterey? I'm trying to go from beta 6 to beta 8, but it seems to fail to update. Do we need OpenCore 0.7.4 for that version?

I was trying to go from beta 6 to 7 earlier, but also no success. It keeps me on beta 6 after the update process.
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,945
Motherboard
Asus Z690 ProArt Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Anyone here on Monterey? I'm trying to go from beta 6 to beta 8, but it seems to fail to update. Do we need OpenCore 0.7.4 for that version?

I was trying to go from beta 6 to 7 earlier, but also no success. It keeps me on beta 6 after the update process.
Yes, OC 0.7.4 is needed for Beta 8. It should be officially released on Monday.
 
Joined
Jan 1, 2019
Messages
10
Motherboard
Designare Z390
CPU
i7-9700K
Graphics
Vega64
Running 10.15.7 on a Z390/i9/Vega64. Lately I notice performance loss in video rendering. What's the best way for updating to Big Sur? Clean install or update? Is there a mini-guide available? Search won't help me out. Thanks!
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,945
Motherboard
Asus Z690 ProArt Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Running 10.15.7 on a Z390/i9/Vega64. Lately I notice performance loss in video rendering. What's the best way for updating to Big Sur? Clean install or update? Is there a mini-guide available? Search won't help me out. Thanks!
Please note that performance loss in video rendering may not be solved by upgrading to Big Sur. The upgrade can be done in-place from System Information —> Software Update, but OpenCore is required (not Clover). Any version of OpenCore since 0.7.0 is okay. Not necessary to be on latest release, but also best not to be more than 6 months behind.
 
Joined
Jan 1, 2019
Messages
10
Motherboard
Designare Z390
CPU
i7-9700K
Graphics
Vega64
Please note that performance loss in video rendering may not be solved by upgrading to Big Sur. The upgrade can be done in-place from System Information —> Software Update, but OpenCore is required (not Clover). Any version of OpenCore since 0.7.0 is okay. Not necessary to be on latest release, but also best not to be more than 6 months behind.
Thanks for your quick reply. Feeling like a noob here, did a fresh install of Catalina about a year ago with the mini guide (can't find it anymore). It had - I think - Clover. How to proceed with OpenCore?
 
Joined
Dec 23, 2019
Messages
47
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900KS
Graphics
RX 580
Apple Music Lossless?

I have discovered, and also read there is an issue with playing Apple Music in Lossless mode. It just skips the tracks without playing.

Has anyone else experienced this?

Apparently switching to iMacPro1,1 SMBIOS gets it working?
 
Last edited by a moderator:
Joined
May 23, 2017
Messages
74
Motherboard
Designare z390
CPU
i9-9900k
Graphics
Vega64
Mac
  1. iMac
Is anyone else having issues with their Radeon card not getting utilized for video rendering? I noticed a slowdown in workflow recently and I'm not sure what I broke in OpenCore. Compressor/Final Cut both use the CPU much more than the GPU, and according to VideoProc my GPU is recognized and ready to be utilized.

I'm using OC 7.3, Big Sur 11.6.1, and a Radeon VII. I've tried both iMacPro1,1 and Imac19,0, but I had the issue since OC 6.9 at least.
Sorry, guiscard, on two systems here the GPU utilization is working as expected, on both 0.7.2 and 0.7.3. However, and again, I'm on Catalina, and further, I don't use FCPx or Compressor, but Resolve, Adobe, and Avid. Try running Geekbench and Cinebench to test out your GPU utilization. For a comparison, and using Radeon Boost, my Vega 64 runs a 73k GeekBench Metal score, and on the system with the Radeon VIIs, it can pull 100k scores. Start with that and if your scores are in the ballpark of mine (with RB), I'd start taking a closer look at your config.plist, and/or issues with BigSur and FCP/Compressor. i.e., you say you tried the two main SMBIOS flavors, but did you correctly configure/remove your GPU device properties for each?
Good luck,
J
 
Joined
Jan 13, 2019
Messages
19
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Your'e a godsend. Will look into those.
I'm waiting on Gigabyte's answer as to how to deal with the warranty.

I definitely checked the used markets, but where I am it's almost non existent. And I'd rather not buy from over the border.

The Extreme is kinda over my budget. For a little more I could get a new mac mini and some USB-C case for my HDDs. It's crazy how those boards became more expensive really. The Designare seems to cost 2x what i paid for it on Newegg....

Also still at awe it broke like this.
Wondering if you came up with a solution for Designare Z390 replacement yet.
I've got one in the Hack I built 2 years ago, but now have flaky/unstable connections on the TB3 ports. [Pretty important while editing video from CalDigit RAID drives connected via TB3!]
I WANT to open a ticket on the Gigabyte support site, but since their process requires sending that "bad" board in, I need to come up with a backup solution for edit work while I'm without my Z390 board. :(
 
Top