Contribute
Register

[SUCCESS] Gigabyte Designare Z390 (Thunderbolt 3) + i7-9700K + AMD RX 580

Joined
Jul 27, 2020
Messages
13
Motherboard
Gigabyte Z390
CPU
Intel Core i9-9900K
Graphics
Sapphire Radeon PULSE RX 580 8GB
Hi everyone,

I updated my machine from opencore 0.6.3 to 0.7.3 (Catalina 10.15.7) using Opencore Configurator 0.7.3 and everything looks good (thanks you!) except one minor issue when using opencore picker 0.7.3. In 0.6.3 I was able to use left and right keys of my apple magic keyboard connected by lightning to USB cable
In 0.7.3 I this feature does not work anymore so I have to use a wired USB generic keyboard to switch OS (Mac OS & Windows).
Any thoughts on this one?

Thank you!
 
Last edited:
Joined
Apr 25, 2016
Messages
7
Motherboard
Gigabyte Designare Z390
CPU
i9 9900K
Graphics
RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
Hi again,

One thing that I have found that isn't working properly since moving to Opencore and upgrading to BigSur is shutdown. Where is a good place to start debugging what is wrong?

Thanks in advance!
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,951
Motherboard
Asus Z690 ProArt Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Hi everyone,

I updated my machine from opencore 0.6.3 to 0.7.3 (Catalina 10.15.7) using Opencore Configurator 0.7.3 and everything looks good (thanks you!) except one minor issue when using opencore picker 0.7.3. In 0.6.3 I was able to use left and right keys of my apple magic keyboard connected by lightning to USB cable
In 0.7.3 I this feature does not work anymore so I have to use a wired USB generic keyboard to switch OS (Mac OS & Windows).
Any thoughts on this one?

Thank you!
Please try disabling OpenUsbKbDxe.efi as shown:

Screen Shot 2021-09-18 at 9.15.57 AM.png
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,951
Motherboard
Asus Z690 ProArt Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Hi again,

One thing that I have found that isn't working properly since moving to Opencore and upgrading to BigSur is shutdown. Where is a good place to start debugging what is wrong?

Thanks in advance!
In BIOS, try disabling Wake on LAN.
 
Joined
Apr 17, 2012
Messages
207
Motherboard
Asus X299 Prime Deluxe
CPU
i9-7960x
Graphics
Vega 56
Please see this post:
They temporarily set csr-active-config to 67000000 to allow macOS to update.

Please try this and let us know if it helps.
View attachment 517937
This absolutely worked!

Thank you, as always @CaseySJ 'Legend'
 
Joined
Apr 20, 2021
Messages
138
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900k
Graphics
RX 580
Mac
  1. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
I currently have my Hack running macOS Big Sur on my Gigabyte Z390 Designare.

I just got my THREADRIPPER machine back up, after I had broken it down about 7 months ago and sold all the parts so I could buy Universal Audio gear and Plug-Ins. This is on the Gigabyte TRX40 Designare with the AMD 3960X 24 core / 48 thread CPU.

Is it reasonably possible to somehow get macOS Big Sur to work on this machine? Could there already be guides instructing how to do this?

Thank you!

p.s. I SURE WISH Universal Audio would release a Windows version of LUNA!!!!
 
Joined
Jun 30, 2010
Messages
19
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
VEGA 56
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Pro
  4. Mac Pro
Classic Mac
  1. Classic
  2. iBook
  3. iMac
  4. LC
  5. Performa
  6. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
Does anyone have Sidecar working without glitches? When I use SideCar the screen is blocky and pixellated. It makes the connects fine, just looks glitchy and slow frame rate. Even when using a USB cable.

This happens with my RX560 and my Vega 56. Same no matter what.
 
Joined
Jun 16, 2019
Messages
33
Motherboard
Gigabyte Designare
CPU
i9-9900k
Graphics
Vega 56
Mac
  1. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hi All

[edit -- I've fixed it by upgrading to F9i and the bios screen now appears properly! F9H apparently was the problem. I'm leaving this up for posterity reasons)

I have a problem I can't seem to find any references to.

Designare Z390 with BIOS F9H. The mac side boots and works great....

The problem is I can't enter bios settings any more. WHen I hit F12 I get a blank screen. I've tried changing displays, changing ports, etc. This *used* to work but stopped working maybe 6-9 months ago... So far it's not been a big deal since I didn't need to go into bios settings but now I need/want to.

I've tried clearing the settings by both battery removal as well as shorting out clr-bios pins and that seems to clear settings (it reboots a few times after that) but on hitting F12 I now get a message "BIOS has been reset. Please re-config your BIOS setup items if needed." with an 'OK' button. Hitting 'OK' goes back to same thing (blank screen)

It's acting like the actual BIOS program can't display? (I'm doing a horrible job explaining this). I can enter Q-Flash as well as the BIOS boot menus but I can't actually enter the bios settings area (again... This used to work great)

I've considered updating the bios to F9I but I'm scared that I'll continue to be unable to enter bios settings so I won't be able to disable cfg-lock.

Final Note: I'm trying to re-install windows and that is failing in a similar fashion (so I think they are somewhat related) -- I'm hoping if I can get the BIOS screen to work then I can re-install windows on the windows partition.

Thoughts?
 
Last edited:

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,951
Motherboard
Asus Z690 ProArt Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
I currently have my Hack running macOS Big Sur on my Gigabyte Z390 Designare.

I just got my THREADRIPPER machine back up, after I had broken it down about 7 months ago and sold all the parts so I could buy Universal Audio gear and Plug-Ins. This is on the Gigabyte TRX40 Designare with the AMD 3960X 24 core / 48 thread CPU.

Is it reasonably possible to somehow get macOS Big Sur to work on this machine? Could there already be guides instructing how to do this?

Thank you!

p.s. I SURE WISH Universal Audio would release a Windows version of LUNA!!!!
macOS can indeed be installed on AMD Threadripper. @Ploddles is running a Gigabyte TRX40 AORUS Xtreme.
 
Top