Contribute
Register

[SUCCESS] Gigabyte Designare Z390 (Thunderbolt 3) + i7-9700K + AMD RX 580

Joined
Jul 12, 2019
Messages
46
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
Vega 56
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
I'm not aware of such issues. Can you clarify?

@CaseySJ

When I try to take a screen clip with CMD-SHIFT-4 the OS goes through the motions of letting me draw a clipping box around what I want, and when I finish the screen clip, the shutter sound plays as if a screenshot was captured, but no screenshot is saved to the desktop.

When trying to do a screen record using Quicktime, I can go through the motions of setting up the area I want to record, but once I start recording the record controls disappear. After that, I cannot start a new recording because Quicktime acts like it is still currently recording (no file is being create that I could see).

Thanks for the help by the way, let me know whatever the mechanisms we have here for reciprocity.
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,893
Motherboard
Asus Z690 ProArt Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
@CaseySJ

When I try to take a screen clip with CMD-SHIFT-4 the OS goes through the motions of letting me draw a clipping box around what I want, and when I finish the screen clip, the shutter sound plays as if a screenshot was captured, but no screenshot is saved to the desktop.

When trying to do a screen record using Quicktime, I can go through the motions of setting up the area I want to record, but once I start recording the record controls disappear. After that, I cannot start a new recording because Quicktime acts like it is still currently recording (no file is being create that I could see).

Thanks for the help by the way, let me know whatever the mechanisms we have here for reciprocity.
Hello @khaoskosmos,

During screen video recording there will be a new icon on the menu bar (a red icon) to alert you that recoding is taking place. Simply click on that icon to stop the recording and then the file will be saved.

Have you already tried that?
 
Joined
Feb 17, 2011
Messages
516
Motherboard
Gigabyte Z390 M Gaming
CPU
i9-9900KF
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
@CaseySJ

When I try to take a screen clip with CMD-SHIFT-4 the OS goes through the motions of letting me draw a clipping box around what I want, and when I finish the screen clip, the shutter sound plays as if a screenshot was captured, but no screenshot is saved to the desktop.

When trying to do a screen record using Quicktime, I can go through the motions of setting up the area I want to record, but once I start recording the record controls disappear. After that, I cannot start a new recording because Quicktime acts like it is still currently recording (no file is being create that I could see).

Thanks for the help by the way, let me know whatever the mechanisms we have here for reciprocity.
Don’t you have some utilities hijacking standard shortcuts?
 
Joined
Jan 4, 2015
Messages
419
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i7 9700K
Graphics
RX 560
Mac
  1. MacBook Pro
Hm. Just lost my Korg Wavestate(USB2) again. Connected straight to my new Fresco chip equipped PCIe USB board. So, still USB trouble.
Any ideas/tips welcome. May also be a Korg bug, of course. But I haven't seen other WS users complaining.
I know it won’t help you a lot but my Hack/DAW is « almost » flawless regarding USB.

I say « almost » because I have one device having some random problems: it is an USB-C all in mini-dock that I use to read SD cards (EHX looper file transfer). Once in a while, I have to insert the card a second time before it mounts. It sports one USB-C port, one USB2, one USB3, the SD card reader and one USB-C charging only port. The only one having issues is the SD reader…

I guess it has more to do with the device itself and the fact that I plug it on the top USB-C connector on my Fractal case. It is so rare that I don’t bother and all other USB-C devices work correctly on this port (USB-C key, Samsung SSD portable…).

I would try without one device at a time for a couple of days to see if you can pinpoint the offending one…

Was it okay when you had Clover or older MacOS’es?

Do I remember correctly and you also tried a powered USB hub?
 
Joined
Aug 25, 2012
Messages
1,113
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9 9900k
Graphics
RX480
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
  1. Performa
  2. Power Mac
  3. PowerBook
  4. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
I know it won’t help you a lot but my Hack/DAW is « almost » flawless regarding USB.

I say « almost » because I have one device having some random problems: it is an USB-C all in mini-dock that I use to read SD cards (EHX looper file transfer). Once in a while, I have to insert the card a second time before it mounts. It sports one USB-C port, one USB2, one USB3, the SD card reader and one USB-C charging only port. The only one having issues is the SD reader…

I guess it has more to do with the device itself and the fact that I plug it on the top USB-C connector on my Fractal case. It is so rare that I don’t bother and all other USB-C devices work correctly on this port (USB-C key, Samsung SSD portable…).

I would try without one device at a time for a couple of days to see if you can pinpoint the offending one…

Was it okay when you had Clover or older MacOS’es?

Do I remember correctly and you also tried a powered USB hub?
USB is OK but not great. I've had trouble with idevices not charging, and occasional weird behavior. All fairly random, USB problems have been getting worse over time, increasing with the number of USB devices connected.
I now have at least a dozen. The wavestate dropping off is the worst culprit, but my Ableton Push is also prone to crash the USB bus.
I have a SD card reader(in fact I've had at least 5) that is troublesome also. I often need to replug it several times before it is seen.
I have a USB disk cradle that will sometimes just not show up, and needs to be replugged.
This disk cradle has also trouble mounting on my NAS, so it might just be a piece of crap.

USB is meant for connecting keyboards and mice and not much else. Unfortunately, it has become the cheap worldwide standard for connecting peripherals.

Anyway, I've implemented the advertised USB method in this thread. That is, powered USB2 hub with just USB1-2 devices connected to a USB2/USB3 port on the motherboard, wavestate & Push connected to PCIe USB card with fresco controller.

But, still having problems. I wonder if I should connect the USB2 hub to a real (black) USB2 only port on the mobo. I have these switched off for now to stay under the 15 port limit.
 
Joined
Jan 4, 2015
Messages
419
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i7 9700K
Graphics
RX 560
Mac
  1. MacBook Pro
USB is OK but not great. I've had trouble with idevices not charging, and occasional weird behavior. All fairly random, USB problems have been getting worse over time, increasing with the number of USB devices connected.
I now have at least a dozen. The wavestate dropping off is the worst culprit, but my Ableton Push is also prone to crash the USB bus.
I have a SD card reader(in fact I've had at least 5) that is troublesome also. I often need to replug it several times before it is seen.
I have a USB disk cradle that will sometimes just not show up, and needs to be replugged.
This disk cradle has also trouble mounting on my NAS, so it might just be a piece of crap.

USB is meant for connecting keyboards and mice and not much else. Unfortunately, it has become the cheap worldwide standard for connecting peripherals.

Anyway, I've implemented the advertised USB method in this thread. That is, powered USB2 hub with just USB1-2 devices connected to a USB2/USB3 port on the motherboard, wavestate & Push connected to PCIe USB card with fresco controller.

But, still having problems. I wonder if I should connect the USB2 hub to a real (black) USB2 only port on the mobo. I have these switched off for now to stay under the 15 port limit.
Oh well, yes, it’s a real problem for you and I sympathise. I remember that when I decided to build my DAW, you were one the members having troubles with USB… and you still have, bummer!

I have more problems with USB on my MacBook Pro early 2011 but it has only two ports and I have 5 devices and a powered USB3 hub.

I guess your problematic devices are on the USB2 hub? Maybe worth a try to plug one of your MIDI device directly in a black port after it is enabled…

My Nektar 88 key controller is plugged in an USB2 little Amazon powered hub. The hub is on one of the USB2 port, never had a problem.
 
Last edited:
Joined
May 15, 2020
Messages
1,188
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900KF
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. MacBook Pro
IMG_0335.jpeg

... and I can't hear my breath anymore
If I open Xcode it will definitely burn my desk
 
Top