Contribute
Register

[SUCCESS] Gigabyte Designare Z390 (Thunderbolt 3) + i7-9700K + AMD RX 580

Joined
Aug 23, 2018
Messages
426
Motherboard
Gigabyte Z690 Aorus Master
CPU
i9-12900K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
For AppleVTD I combined my DMAR.aml with "Reserved Memory Region" from an genuine iMac19,1 dumped DMAR.aml. All working, also direct boot from OC to Windows and Ubuntu.
 

Attachments

  • SSDT-DMAR.aml
    136 bytes · Views: 47
Joined
Dec 15, 2010
Messages
484
Motherboard
Asus ProArt Z690 Creator WiF
CPU
i9-12900K
Graphics
RX 6900 XT
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
  3. Mac Pro
Ioreg on modded F11o for z390 Aorus Master. Thunderbolt and USB 2.0, 3.0 working. Sleep, wake, etc.
Can you share your USB window from Hackintool?
ScreenShot-USB.jpg
 
Joined
Dec 15, 2010
Messages
484
Motherboard
Asus ProArt Z690 Creator WiF
CPU
i9-12900K
Graphics
RX 6900 XT
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
  3. Mac Pro
For AppleVTD I combined my DMAR.aml with "Reserved Memory Region" from an genuine iMac19,1 dumped DMAR.aml. All working, also direct boot from OC to Windows and Ubuntu.
Very cool. I wonder which approach will work best? No reserved memory region, or genuine Mac reserved memory region. I guess time will tell!
 
Joined
Dec 15, 2010
Messages
484
Motherboard
Asus ProArt Z690 Creator WiF
CPU
i9-12900K
Graphics
RX 6900 XT
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
  3. Mac Pro
@StefanAM,
When I run F11n, F11o or F11o patched bios, I lose the XHC3 ports. It looks like you have them as XHC2? You're running with an AR add-in card correct? Is your thunderbolt card running patched or stock firmware? I'm running patched NVM33 on a TRv2 card.
 
Joined
Aug 23, 2018
Messages
426
Motherboard
Gigabyte Z690 Aorus Master
CPU
i9-12900K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
@StefanAM,
When I run F11n, F11o or F11o patched bios, I lose the XHC3 ports. It looks like you have them as XHC2? You're running with an AR add-in card correct? Is your thunderbolt card running patched or stock firmware? I'm running patched NVM33 on a TRv2 card.
1.Yes (I don't think it matters). 2.Yes. 3.Stock (just SSDT).
 
Joined
Jun 6, 2020
Messages
58
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 580
For AppleVTD I combined my DMAR.aml with "Reserved Memory Region" from an genuine iMac19,1 dumped DMAR.aml. All working, also direct boot from OC to Windows and Ubuntu.
Yes ! the memory regions seem compatibles, it's certainly the best way ;) good job
 
Joined
Apr 2, 2011
Messages
121
Motherboard
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming WiFi
CPU
i7-9700K
Graphics
Sapphire RX 580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Pro
  4. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hi @galisrule , in your ssdt I see "Oem Revision : 00000001". When you replace an acpi table, you must increase this number. Try to replace with "Oem Revision : 00000002".
ok will try that thanks
 
Joined
Nov 7, 2013
Messages
108
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 5700 XT
I am getting an error in HackinDROM noting that 'Opencore requires 142.3 MB'... I only have the one EFI folder in there that contains the standard Z390 Designare ACPI files, kexts, etc.... Am I missing some way to free up room?


I do not have any APPLE directories in my EFI folder and I have already attempted to clear out the trash while the EFI is mounted.

Screen Shot 2021-07-08 at 2.40.52 PM.png


Screen Shot 2021-07-08 at 2.40.25 PM.png




UPDATE: I deleted the two unused AirportItlwm files for the two prior OX systems, and I have enough room now...
 
Last edited:
Joined
Dec 21, 2019
Messages
62
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare iMacPro1,1
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 5700 XT
Awesome work on the Apple VTD front everyone! I tried following the instructions from CaseySJ but still came back to no working ethernet or wifi, despite AppleVTD and DMAC available in IOReg. On a whim I tried switching from iMacPro1,1 to iMac19,1 on a spare drive to see if that could be the problem, and lo and behold: Networking works.

Made sure hevc and things were working, then tried on my main system. Seems like everything works. I've now also tried with Stefan's modified SSDT-DMAR.aml and it seems to work as well. I don't have any TB devices to try, though I'll be getting a GbE adapter soon and have an old TB2 dock I could test with if I get the TB2->TB3 adapter.

So I guess it's possible the DMAR tricks only work with iMac19,1 smbios.
 
Top