Contribute
Register

[SUCCESS] Gigabyte Designare Z390 (Thunderbolt 3) + i7-9700K + AMD RX 580

Joined
Mar 21, 2011
Messages
810
Motherboard
GA-Z390-Designare
CPU
i7-9700K
Graphics
RX 590
@CaseySJ

at the outset of this news about enabling AppleVTD, was there also mention of a modded BIOS? I've lost track of that. what were the purported benefits of the mods?

also, IIRC you were looking for a volunteer with an apple TB monitor to test the BIOS. did that test ever take place?

thanks

ken
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,276
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
@CaseySJ

at the outset of this news about enabling AppleVTD, was there also mention of a modded BIOS? I've lost track of that. what were the purported benefits of the mods?
Yes we originally started with a modded BIOS that imports a real Mac’s Thunderbolt PEI/DXE drivers into our Gigabyte Z390 Designare BIOS. That BIOS allows Thunderbolt to be fully initialized and set up the way it is done on a real Mac.

But we soon discovered that Apple’s TB-to-GbE adapter still didn’t work in Big Sur, which led us on the chase for AppleVTD. This caused the experiment to diverge because we found that simply enabling AppleVTD (without modifying the BIOS) is sufficient to enable both TB-to-GbE adapter and Antelope Audio Thunderbolt interfaces.

Coming back to the modified BIOS, it seems we may need to import additional DXE and/or PEI drivers to enable video signal to Thunderbolt monitors in the pre-boot environment. We’re still working on that. AppleVTD alone does not help with Thunderbolt monitor video signal loss in pre-boot.


also, IIRC you were looking for a volunteer with an apple TB monitor to test the BIOS. did that test ever take place?

thanks

ken
We got a volunteer who owns LG UltraFine 5K, but not someone with Apple Thunderbolt Display. If you have one of these ATD monitors and would like to try the modified BIOS, I can send you the file in private message. We don’t want to publicly release the new BIOS yet because it is still being worked on.
 
Joined
Jan 4, 2015
Messages
411
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i7 9700K
Graphics
RX 560
Mac
  1. MacBook Pro
Does anyone have an SSDT for the RX580. On mine when playing music or videos the sound plays then stop for a quick millisecond and plays again. This happens every 10 to 20 seconds of the song/video. The fact that this is also happening in windows leads me to believe the RX580 needs patching or how do I extract my own SSDT from my DSDT.
Looks more to me like a problem between your board (B560) and the RX580 as it happens too in Windows… Sorry I can’t help more as I don’t use digital out on my RX580 (on my old Z97 hack BTW).
 
Joined
Dec 21, 2019
Messages
53
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare iMac19,1
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 5700 XT
@CaseySJ Update on my PTT situation. I tried flashing official F9i through Qflash but it said invalid file, tried both the one in this thread and the one from Softpedia. Then I booted Windows directly (not through OC), installed Gigabyte bios updater and that was able to do it. Since it worked I ran it again but also updated the backup bios (I have a suspicion I somehow screwed that one up with the failed modified F9i). Then loaded safe defaults, set PTT to enabled, save&restart and... BOOM, it stayed enabled :D

Is it possible that my failed flash (using the complete setting to update Intel ME and stuff) didn't get fully fixed by manually flashing your bios and the Gigabyte tool was able to correct that? Can't think of any other reason since it was literally the same bios.

I also noticed that before flashing now, there was no Intel ME available at all in Device Manager in Windows. Haven't checked yet if it's there now since I wanted to make sure MacOS booted correctly first. Will update.
Replying to myself here but as expected/hoped, Intel ME is available in Device Manager and the health check app now says my computer supports Windows 11.

I'm just gonna stick to official F9i for now :lol:
 
Joined
Aug 13, 2010
Messages
122
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 5700
Mobile Phone
  1. Android
This information going on right now with all this vt-d stuff really states to me why AVB protocol atm is not really a windows thing and maybe one of the reasons why Avid carbon only works on a mac. I don't really see Microsoft talking about AVB much anywhere which makes me scared for the pc audio community.

@CaseySJ would you have info on how to disable my nvidia card on mac os boot so i can use my intel internal gfx for now as posted a few threads back? Thanks
 
Joined
Jul 22, 2016
Messages
256
Motherboard
Gigabyte B550 Vision D
CPU
Ryzen 7 3700X
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
  4. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
We got a volunteer who owns LG UltraFine 5K, but not someone with Apple Thunderbolt Display. If you have one of these ATD monitors and would like to try the modified BIOS, I can send you the file in private message. We don’t want to publicly release the new BIOS yet because it is still being worked on.

@CaseySJ

I have an Apple Thunderbolt Display. You had already provided me with the experimental F9i BIOS which I have been using during the Experiment #3 testing, but never experimented with the ATD.

I had already increased my RAM to 32GB this morning, so did some testing with the ATD not expecting it to work. I ran a DP cable from my RX580 to the DP In on the Designare. I used the Experiment #3 settings. There was no video on the ATD during boot or OC picker or after reaching the Big Sur window. Of course on-board Ethernet and WiFi were disabled per the results from Experiment #3.

(Since I'm running "headless" there was no video being sent directly to the TB connection -- I guess?}

I then removed one 16GB memory module and used the Experiment #3 settings. There was no video on the ATD during boot or OC picker, but both monitors were active after Big Sur 11.4 was running. The Ethernet, camera, and USB ports were active on the Apple Display.

Is there anything else I should try before putting the Apple Display back in storage?
 
Joined
Dec 21, 2019
Messages
53
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare iMac19,1
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 5700 XT
This information going on right now with all this vt-d stuff really states to me why AVB protocol atm is not really a windows thing and maybe one of the reasons why Avid carbon only works on a mac. I don't really see Microsoft talking about AVB much anywhere which makes me scared for the pc audio community.

@CaseySJ would you have info on how to disable my nvidia card on mac os boot so i can use my intel internal gfx for now as posted a few threads back? Thanks
I'm not Casey but there's a page about this exact topic in the OC guide: https://dortania.github.io/OpenCore-Install-Guide/extras/spoof.html

Basically you find the pcie path of the Nvidia card, then modify the dsdt entry from the example, compile it with MaciASL and add it to OC.
 
Joined
Apr 2, 2020
Messages
44
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
Vega 64
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. eMac
Mobile Phone
  1. iOS
My Bluetooth seems to work randomly from ok to great. It also shows up randomly in Hackindrom. My magic keyboard and trackpad are working OK but an app like Unlox (formerly MacID) also work randomly.
I tried with 2 different dongle ( Broadcom BCM20702 and Laird BT851-ND )with the same random results.
What is the best way to troubleshoot this ?
 
Joined
May 15, 2020
Messages
1,169
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900KF
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. MacBook Pro
My Bluetooth seems to work randomly from ok to great. It also shows up randomly in Hackindrom. My magic keyboard and trackpad are working OK but an app like Unlox (formerly MacID) also work randomly.
I tried with 2 different dongle ( Broadcom BCM20702 and Laird BT851-ND )with the same random results.
What is the best way to troubleshoot this ?
I have the same issue
Well, good luck...
It could come from your Broadcom module, antennas, storage drive, RAM, PSU, GPU; also from your PC case and even from your neighbor's micro-wave :sick:

I tried every combination possible (except GPU and PSU) and never found the issue
Next thing ill try is get out the motherboard from the case and try without the case
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,276
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Does anyone have an SSDT for the RX580. On mine when playing music or videos the sound plays then stop for a quick millisecond and plays again. This happens every 10 to 20 seconds of the song/video. The fact that this is also happening in windows leads me to believe the RX580 needs patching or how do I extract my own SSDT from my DSDT.
Unfortunately this problem cannot be rectified with an SSDT. In fact we don’t use any SSDT for RX580 (RX5xx or even RX 5xxx). Because this is happening in Windows as well, please check if your video cable is okay, the connection on both ends is okay, the monitor itself is okay (I assume you’re using speakers built into your monitor). If you choose a different sound output device, does the sound still stop for a quick millisecond?
 
Top