Contribute
Register

[SUCCESS] Gigabyte Designare Z390 (Thunderbolt 3) + i7-9700K + AMD RX 580

Joined
Jul 22, 2016
Messages
276
Motherboard
Gigabyte Z690 Aero G
CPU
i9-12900K
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
  4. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
@CaseySJ

I just removed one 16GB Corsair memory module CMK32GX4M2B3200C16 from B1 on my Designare Z390, so I have one 16GB Corsair memory module in A1. Experiment #3 settings. AppleVTD in IORegistryExplorer, and Ethernet and WiFi are active.

With 32GB of this Corsair memory, Ethernet and WiFi were disabled.

This is using your modified F9i BIOS, and your SSDT-TB3-HackinDROM.aml file -- if that makes any difference.

With the one 16GB memory module as reported above, the Apple TB to Gigabit Ethernet adapter works.
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,919
Motherboard
Asus Z690 ProArt Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Hey y'all, can someone help me in trying to diagnose why my system is freezing? I'm not sure if it's a graphics issue but it seems to be. The screen freezes but doesn't restart so I'm not sure it is a kernel panic? Any ides how to troubleshoot and diagnose?

i9-9900k, Z390, rx580, OC 0.7.0

attached is the systems config.plist
All the usual questions apply:
  • Which version of macOS are you running?
  • When did the problem first occur?
  • How long was the system running properly, without this problem?
  • What changed recently?
  • Which version of BIOS are you using?
  • What applications are you using when the freeze occurs?
  • Or does the system freeze even when no apps are running?
  • Does the system freeze while you are actively using the system (i.e. moving the mouse, typing)?
  • Or does it freeze only when you're not interacting with it?
  • Have you noticed any other patterns that makes the problem occur or not occur?
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,919
Motherboard
Asus Z690 ProArt Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
With the one 16GB memory module as reported above, the Apple TB to Gigabit Ethernet adapter works.
Somehow I missed your name, but that has now been corrected:

Screen Shot 2021-06-28 at 12.58.42 PM.png
 
Joined
Nov 12, 2019
Messages
15
Motherboard
Gigabyte Designare Z390
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
All the usual questions apply:
  • Which version of macOS are you running?
  • When did the problem first occur?
  • How long was the system running properly, without this problem?
  • What changed recently?
  • Which version of BIOS are you using?
  • What applications are you using when the freeze occurs?
  • Or does the system freeze even when no apps are running?
  • Does the system freeze while you are actively using the system (i.e. moving the mouse, typing)?
  • Or does it freeze only when you're not interacting with it?
  • Have you noticed any other patterns that makes the problem occur or not occur?

10.15.7
Has been occurring since I redid the system from Clover and 10.14
BIOS version is F9i modified by Elias64Fr
Applications can range from Safari to Ableton to Finder
Typically happens when moving the mouse it seems

I think possibly it could be USB problems, was not running all my USB 2.0 Devices from a hub from the HS09/10 ports like I should have been, will see if that fixes the issue
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,919
Motherboard
Asus Z690 ProArt Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
That's what happened the first time. Or actually I booted Windows and it still said there's no TPM. MacOS is unaffected as expected. If I change the setting from disabled to enabled and save and exit setup it restarts, rechecks all the ram (takes a little while with 64 GB), then if I enter bios settings again before ever letting OC load the setting has reverted to disabled. Doesn't matter if I let OC start or not, it just doesn't stick.

Also there's no warning when enabling PTT, which is something I've seen for some other MBs, but maybe that's just a thing with this Gigabyte board.
That's very strange. Because PTT is needed for Windows 11, this is a legitimate issue to raise with Gigabyte Tech Support via the Gigabyte website. If you've never submitted a help ticket, it is necessary to first create an account so that you can both submit tickets and track their progress.
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,919
Motherboard
Asus Z690 ProArt Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
10.15.7
Has been occurring since I redid the system from Clover and 10.14
BIOS version is F9i modified by Elias64Fr
Applications can range from Safari to Ableton to Finder
Typically happens when moving the mouse it seems

I think possibly it could be USB problems, was not running all my USB 2.0 Devices from a hub from the HS09/10 ports like I should have been, will see if that fixes the issue
If you're using a fair number of USB devices, please have a look at this (Quick Reference spoiler in Post 1):

Screen Shot 2021-06-28 at 1.05.12 PM.png
 
Joined
Jan 4, 2015
Messages
419
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i7 9700K
Graphics
RX 560
Mac
  1. MacBook Pro
That's very strange. Because PTT is needed for Windows 11, this is a legitimate issue to raise with Gigabyte Tech Support via the Gigabyte website. If you've never submitted a help ticket, it is necessary to first create an account so that you can both submit tickets and track their progress.
Did a quick test with mine (i7-9700K): enabling PTT and it survives reboots and shutdowns. Clover here…

Using this BIOS : https://www.tonymacx86.com/threads/...700k-amd-rx-580.267551/page-3038#post-2239464
 
Last edited:

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,919
Motherboard
Asus Z690 ProArt Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
CMW16GX4M2C3200C16W - white Corsair vengeance rgb pro. I actually have two separate but identical 16 GB (2x8) RAM kits. Technically you’re not supposed to mix and match RAM kits, according to Corsair it could lead to stability problems, but I didn’t know that until after I’d purchased them.

I’ve never had any problems in any system except on the z490 vision d bios f20 and that problem was ejection of usb devices during sleep if XMP was on. Since I’m running macOS from usb (Samsung T7 10 gbps), I need my usb drives to not eject during sleep!

I should note that in my config.plist, I'm using the values for booter->quirks as recommended per the Dortania Install Guide:
I purchased the 4-pack in black. The part number is a little different, probably because it's a 4-pack:

CMW32GX4M4C3200C16

With original Booter Quirks and the ones recommended by Dortania, unfortunately WiFi and the 1 GbE Ethernet port stop connecting when all 4 DIMMs are installed in the Z490 Vision D with AppleVTD enabled. (Same outcome on Z390 Designare.)
  • I think these are identical to yours.
  • I have the option to return them, so no worries at all.
  • Stock BIOS F5.
  • Big Sur 11.5 Beta 3.
  • But before I do, I wonder if there's anything I should try...

Screen Shot 2021-06-28 at 6.07.34 PM.png
 
Last edited:
Joined
Oct 24, 2013
Messages
838
Motherboard
Gigabyte Z590 Vision D
CPU
i7-11700K OC @ 5.2GHz
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I purchased the 4-pack in black. The part number is a little different, probably because it's a 4-pack:

CMW32GX4M4C3200C16

With original Booter Quirks and the ones recommended by Dortania, unfortunately WiFi and the 1 GbE Ethernet port stop connecting when all 4 DIMMs are installed in the Z490 Vision D.
  • I think these are identical to yours.
  • I have the option to return them, so no worries at all.
  • Stock BIOS F5.
  • Big Sur 11.5 Beta 3.
  • But before I do, I wonder if there's anything I should try...
1624931753308.png

I don't have DMac or AppleVTd in my IoRegistry. I am running with iMac20,1.
 
Top