Contribute
Register

[SUCCESS] Gigabyte Designare Z390 (Thunderbolt 3) + i7-9700K + AMD RX 580

Joined
Sep 21, 2013
Messages
1,041
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900KS
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Pro
  4. Mac mini
  5. Mac Pro
Classic Mac
  1. Classic
  2. iBook
  3. Power Mac
  4. PowerBook
  5. Quadra
  6. SE/30
Mobile Phone
  1. iOS
IDK if this helps, but VTD seems to be working for me with both i211, i219, and WiFi/Bluetooth working and connecting in Mojave.
EDIT: @CaseySJ should I hunt for a special revision or batch number on my Z390? Would you like a copy of my BIOS, BIOS setup file, and OC070 bundle? LMK...
 

Attachments

  • VTD and WiFi.png
    VTD and WiFi.png
    453.8 KB · Views: 39
  • i211 SmallTree working.png
    i211 SmallTree working.png
    300.9 KB · Views: 39
  • i219 working.png
    i219 working.png
    312.1 KB · Views: 39
Last edited:
Joined
Jan 1, 2020
Messages
516
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i5-9600K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Yes, Fenvi T919 in slot PCIEX1_2

And disableIOmapper = false ??

It's seems to be related to DMAR ACPI table or something like that...
@yosoyoco and any else have network issues after enabling AppleVTD,

Can you verify under MaciASL, if you have DMAR table appearing like that :

Capture d’écran 2021-06-23 à 07.20.48.png


and If don't have, under OpenCore Configurator, something like :

Capture d’écran 2021-06-23 à 07.27.04.png
 
Joined
Jun 4, 2020
Messages
5
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare- F9i
CPU
i7-9700K
Graphics
RX 5700 XT
Mobile Phone
  1. iOS
hi, I have a problem, my Fenvi card prevents the computer's boot. When I remove it the boot goes well but when it is plugged in the computer lights up and comes off at the end of 1-2s. I do not understand why ... Thank for your help
 
Joined
May 15, 2020
Messages
1,188
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900KF
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. MacBook Pro
Z390 Designare owned by @yosoyoco --> modified BIOS --> Intel i211, Intel i219, and Broadcom WiFi unable to connect with Vt-d enabled
  • Intel i9-9900K eight-core CPU
I have an Intel i9-9900KF, Fenvi and TB->Gigabyte Ethernet
I can give a try too
 
Joined
Nov 23, 2016
Messages
52
Motherboard
ASUS Prime X299-DELUXE-3105
CPU
i9-7920X
Graphics
Vega 56
Mac
  1. iMac
Can you verify under MaciASL, if you have DMAR table appearing
I also have the network errors and for me the DMAR table appears under MaciASL. Nothing is entered in the config.plist under "ACPI - Delete".

...as a quick note, on my ASUS Prime X299 Deluxe, the Thunderbolt-to-Gigabit Ethernet adapter works great. AVB included! It is connected to a Gigabyte Titan Ridge card. With unmodified firmware.
 
Joined
Jan 1, 2020
Messages
516
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i5-9600K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
@CaseySJ

With BIOS modified firmware, I have tried booting to Windows, from cold boot and thunderbolt eGPU plugged before :
  • During post boot (prior OpenCore picker), eGPU discrete card (RX580) fans have increased speed ... good sign !
  • Few time after Windows desktop appearing, eGPU fans has shortly speedly spinned and then stopped
  • eGPU is connected and ready to go :)
Bad news are :
  • when I have both thunderbolt Ethernet and eGPU devices connected (Port 1 and 2) before boot, due to a lack of memory ressources : both can't connect under Windows (only one device at same time works)
  • Hot plug doesn't work (maybe something to do on SSDT... this may solve previous point)
  • From a warm boot and eGPU already plugged, Opencore doesn't boot, I have black screen with a white cursor > System seem to be stucked
 
Last edited:
Joined
Jan 1, 2020
Messages
516
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i5-9600K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
I also have the network errors and for me the DMAR table appears under MaciASL. Nothing is entered in the config.plist under "ACPI - Delete".

...as a quick note, on my ASUS Prime X299 Deluxe, the Thunderbolt-to-Gigabit Ethernet adapter works great. AVB included! It is connected to a Gigabyte Titan Ridge card. With unmodified firmware.
@maschinenwart

On your ASUS board, have you enabled AppleVTD ? Which macOS version have you installed ?

@maschinenwart @yosoyoco

if someone have some times, could you extract from Hackintool / Logs / Systems, all lines related to "IO80211Family". If there is too much lines .. 20 first lines would be sufficient
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,874
Motherboard
Asus Z690 ProArt Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Yes, it is enabled...

Catalina V. 10.15.7 (19H1217)

...the Log from Z390
Apple Thunderbolt-to-Gigabit Ethernet adapter has always worked in Catalina even without Vt-d. It fails, however, under Big Sur unless Vt-d is enabled.
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,874
Motherboard
Asus Z690 ProArt Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
I have an Intel i9-9900KF, Fenvi and TB->Gigabyte Ethernet
I can give a try too
That would be great. Will send the new BIOS to you.
 
Top