Contribute
Register

[SUCCESS] Gigabyte Designare Z390 (Thunderbolt 3) + i7-9700K + AMD RX 580

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
18,925
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Hi! Sure:
  • What is the make/model of the SATA hard drive? Is it spinning hard drive or solid state (SSD)?
    SAMSUNG SSD 870 QVO 1TB
  • How many of them are there?
    I have only 1 of them for SYSTEm but also have a PEGASUS R6 RAID that also runs slowly than expected.
  • Are they connected together in RAID or operating individually?
    The system drive is alone, the RAID runs via Thunderbolt 3
  • When you run Disk Speed Test, what Read/Write speeds do you get on each one?
    Pictures attached. SSD maximum of 70Mbs Write, RAID 800Mbs
  • Are they formatted as APFS or HFS+ or something else?
    The system drive is APFS, RAID is HFS
  • How much free space is left on each disk?
    The SSD system drive has 800GB free and the RAID has 2TB free.
  • Have you used Activity Monitor to monitor both Bytes Written and Bytes Read?
    Not really, I will monitor this.
Thank you so much!
  • Screenshot #1 shows 894 MB/s Write and 675 MB/s Read.
    • Pegasus RAID array
    • Format: HFS+
    • 2TB free
    • Speeds here are okay
  • Screenshot #2 shows 72 MB/s Write and 428.5 MB/s Read.
    • 1TB Samsung 870 QVO
    • Format: APFS
    • 800GB free
    • Write speed is unusually slow
Let us know what you discover by monitoring Bytes Written in Activity Monitor. Want to see if a process or set of processes might be writing a lot of data to the Samsung QVO.
 
Joined
Sep 21, 2013
Messages
1,085
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9 9900KS
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Pro
  4. Mac mini
  5. Mac Pro
Classic Mac
  1. Classic
  2. iBook
  3. Power Mac
  4. PowerBook
  5. Quadra
  6. SE/30
Mobile Phone
  1. iOS
Hi @jiffyslot


Truthfully no, I don't really care about Reminders, I use my phone for all of that. I do want some notifications however but not from Reminders.

When you say you had to disable all Notification Center items, what are you referring to exactly & how did you go about that?

For me it's just the Reminders that wake the system up. Everything else seems to not effect it.


Thanks!

You can set that up via System Preferences. I run a very spartan setup for my Pro Tools/VSL machine. Also, I don't use Bluetooth or WiFi.
 

Attachments

  • System Settings.png
    System Settings.png
    817.4 KB · Views: 66
Last edited:
Joined
Jul 29, 2012
Messages
94
Motherboard
Gigabyte Desingnare
CPU
i9-9900
Graphics
Sapphire Pulse RX 580 8GB
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
If you're on 10.15.3 then it's necessary to update BIOS to F9g or higher and set BIOS Setup --> BOOT --> CFG-Lock to Disabled.

Always start by making a full bootable backup! That will be your safety net if anything goes wrong.

If you are on Clover, it will be necessary to switch to OpenCore. Please see the sequence of steps in the screenshot:

View attachment 499669
Hello Sir, I need some help, I believe I'm doing everything ok, but I can't pass step 3 (openCore 0.6.7 EFI for Z390 Designare). After pressing F12, I can see the OpenCore picker, but after I have chosen the internal HD, it shows the Circle with the cross line.
On this step:
  • At the OpenCore 0.6.7 Picker menu, select and boot the internal macOS disk.
  • If everything works correctly, copy the new OpenCore EFI folder from the USB flash disk to the EFI partition of the main macOS SSD.
I want to upgrade from Catalina to Big Sur. My current version is Catalina 10.15.3
Any idea why?
Thanks, CaseySj, for all your help.
 

Attachments

  • images.png
    images.png
    1.3 KB · Views: 30
Joined
Nov 18, 2015
Messages
210
Motherboard
GIGABYTE Z490 Vision D
CPU
i9-10850K
Graphics
RX Vega 64
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Just tried to boot into Windows 10 from the "Picker" in OpenCore 069 and I can't seem to select anything.
My rig boots into Big Sur just fine after the timer runs out, but I'm not able to select anything.
I'm assuming it's something to do with the new Picker quirks.
My config.plist is a manually tweaked copy of CaseySJ's so I suppose I could have hosed it myself somehow..
Anyone know what's the trick?

Thanks in Advance.
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
18,925
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Hello Sir, I need some help, I believe I'm doing everything ok, but I can't pass step 3 (openCore 0.6.7 EFI for Z390 Designare). After pressing F12, I can see the OpenCore picker, but after I have chosen the internal HD, it shows the Circle with the cross line.
On this step:
  • At the OpenCore 0.6.7 Picker menu, select and boot the internal macOS disk.
  • If everything works correctly, copy the new OpenCore EFI folder from the USB flash disk to the EFI partition of the main macOS SSD.
I want to upgrade from Catalina to Big Sur. My current version is Catalina 10.15.3
Any idea why?
Thanks, CaseySj, for all your help.
Please double check that BIOS —> BOOT —> CFG-Lock is Disabled.
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
18,925
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Just tried to boot into Windows 10 from the "Picker" in OpenCore 069 and I can't seem to select anything.
My rig boots into Big Sur just fine after the timer runs out, but I'm not able to select anything.
I'm assuming it's something to do with the new Picker quirks.
My config.plist is a manually tweaked copy of CaseySJ's so I suppose I could have hosed it myself somehow..
Anyone know what's the trick?

Thanks in Advance.
What do you mean by “cannot select anything”?
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
18,925
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
The keyboard doesn't work. I can't change the "selection" from Big Sur to Win 10.
I'm using an Apple "Magic" keyboard. I tried plugging it in the USB (no magic) and that didn't resolve my issue.
Let’s check the following:
  • UEFI —> Input or AppleInpu
  • UEFI —> Drivers
Simply post screenshots of these sections using OpenCore Configurator.
 
Joined
Nov 18, 2015
Messages
210
Motherboard
GIGABYTE Z490 Vision D
CPU
i9-10850K
Graphics
RX Vega 64
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Let’s check the following:
  • UEFI —> Input or AppleInpu
  • UEFI —> Drivers
Simply post screenshots of these sections using OpenCore Configurator.
I have added "OpenUsbKbDxe.efi" to the Drivers section as a possible fix (which didn't help).
I also removed "CrScreenshotDxe.efi" as I never use it.
Otherwise these sections should match the config.plist you posted in #30926.
 

Attachments

  • Screen Shot 2021-05-11 at 7.28.09 AM.png
    Screen Shot 2021-05-11 at 7.28.09 AM.png
    885.5 KB · Views: 27

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
18,925
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
I have added "OpenUsbKbDxe.efi" to the Drivers section as a possible fix (which didn't help).
I also removed "CrScreenshotDxe.efi" as I never use it.
Otherwise these sections should match the config.plist you posted in #30926.
Some questions:
  • Did the Apple Magic Keyboard work in OpenCore 0.6.8?
  • Does a different USB keyboard work in OpenCore 0.6.9?
 
Top