Contribute
Register

[SUCCESS] Gigabyte Designare Z390 (Thunderbolt 3) + i7-9700K + AMD RX 580

Joined
Aug 19, 2010
Messages
522
Motherboard
GA-Z390 Designare
CPU
i7 9900K
Graphics
UHD630 & Radeon VII
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
  4. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hello @CaseySJ,

Thanks for keeping this thread so active and helpful. I am hoping you can help get my Thunderbolt card working on one of my X99 systems. I have flashed cards working very well in 3 other systems including Z390 Designare. But this X99 system seems a bit tricky. I have attached what i think are all relevant files.

The board is X99 Designare, and its quite special as it has an onboard TB3 controller and officially allows you to connect a TB3 card in the last slot as well, with a header. I have not bothered to flash the onboard controller nor the controller on GC-AR card in the last slot as they have always worked well with the usual caveats of not showing a Thunderbolt bus. So I am actually trying to install a third Thunderbolt controller on this system. For the extra card I am trying to get working now, its a TRv2 flashed with your NVM50mod. I have the same card and flash working well in a z490 system.

As I have it, the Thunderbolt bus shows up, and attached devices also show up under Thunderbolt devices, but they don't work. I also don't see the card in the PCI system info. So my guess is there is something wrong with the ACPI addresses in my SSDT. When you look at the IOReg, keep in mind there are 2 other non-flashed Thunderbolt controllers. The new, flashed card is the one that shows up under RP01.
 

Attachments

  • EFI-hw16-ttrslot4.zip
    6.4 MB · Views: 22
  • pcidevices.zip
    11.2 KB · Views: 15
  • Screen Shot 2021-01-20 at 6.15.11 AM.png
    Screen Shot 2021-01-20 at 6.15.11 AM.png
    286.8 KB · Views: 36
  • Screen Shot 2021-01-20 at 6.15.16 AM.png
    Screen Shot 2021-01-20 at 6.15.16 AM.png
    309.2 KB · Views: 29
  • X99Desi-Hack Pro-seeRP01.iojones
    3 MB · Views: 15
Last edited by a moderator:
Joined
Jun 1, 2010
Messages
80
Motherboard
Gigabyte Designare Z390
CPU
I9-9900K
Graphics
RX 580
Please do the following:
  • Mount EFI Partition of macOS SSD
  • Go to the OC/ACPI folder
  • Select all SSDTs in that folder using Finder, and select File --> Compress
  • Post the ZIP file
@CaseySJ

Here you go
 

Attachments

  • Archive.zip
    9.5 KB · Views: 14
Joined
Jan 6, 2020
Messages
160
Motherboard
Gigabyte Designare Z390 Thunderbolt 3
CPU
i9-9900K
Graphics
Intel > Need version # > See Rules!
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
I have a problem with my Logiteck keyboard and mouse disconnection using the stick do you have any idea

I'm on Big Sur in 0.6.3

Thank you
 
Joined
Apr 2, 2020
Messages
44
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
Vega 64
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. eMac
Mobile Phone
  1. iOS
Wait. What... what ?
I was also thinking that z390 designare needed to be flashed to work.
The mini guide explain how to flash but not how to activate the TB with just a SSDT.
I am using @CaseySJ EFI but my TB external HD is not mounting even when plugged in while booting.
Great news anyway.
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,259
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Hello @CaseySJ,

Thanks for keeping this thread so active and helpful. I am hoping you can help get my Thunderbolt card working on one of my X99 systems. I have flashed cards working very well in 3 other systems including Z390 Designare. But this X99 system seems a bit tricky. I have attached what i think are all relevant files.

The board is X99 Designare, and its quite special as it has an onboard TB3 controller and officially allows you to connect a TB3 card in the last slot as well, with a header. I have not bothered to flash the onboard controller nor the controller on GC-AR card in the last slot as they have always worked well with the usual caveats of not showing a Thunderbolt bus. So I am actually trying to install a third Thunderbolt controller on this system. For the extra card I am trying to get working now, its a TRv2 flashed with your NVM50mod. I have the same card and flash working well in a z490 system.

As I have it, the Thunderbolt bus shows up, and attached devices also show up under Thunderbolt devices, but they don't work. I also don't see the card in the PCI system info. So my guess is there is something wrong with the ACPI addresses in my SSDT. When you look at the IOReg, keep in mind there are 2 other non-flashed Thunderbolt controllers. The new, flashed card is the one that shows up under RP01.
Hello @genzai,

Please try the attached SSDT for BR1B (disable preexisting SSDT for this card). After rebooting, please run IORegistryExplorer and post the IOReg file (File --> Save As...).
 

Attachments

  • SSDT-TB3HP.aml
    2 KB · Views: 23

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,259
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Please replace the existing SSDT-UIAC-DESIGNARE-Z390-V7.aml with the attached version (same file name). After booting Windows, please check if you see "Unknown Device".
 

Attachments

  • SSDT-UIAC-DESIGNARE-Z390-V7.aml
    861 bytes · Views: 31

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,259
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Wait. What... what ?
I was also thinking that z390 designare needed to be flashed to work.
The mini guide explain how to flash but not how to activate the TB with just a SSDT.
I am using @CaseySJ EFI but my TB external HD is not mounting even when plugged in while booting.
Great news anyway.
It is not necessary to flash any Thunderbolt controller, whether that controller is built into the motherboard or part of a Thunderbolt PCIe add-in-card. Most Thunderbolt devices will work, including hot plug.

The only reasons for flashing the controller are described in this post (see Quick Reference spoiler in Post 1):

Screen Shot 2021-01-20 at 3.07.46 PM.png
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,259
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
I have a problem with my Logiteck keyboard and mouse disconnection using the stick do you have any idea

I'm on Big Sur in 0.6.3

Thank you
I cannot answer questions like this that are devoid of description.
 
Joined
Jun 1, 2010
Messages
80
Motherboard
Gigabyte Designare Z390
CPU
I9-9900K
Graphics
RX 580
Please replace the existing SSDT-UIAC-DESIGNARE-Z390-V7.aml with the attached version (same file name). After booting Windows, please check if you see "Unknown Device".

@CaseySJ

That worked. What exactly did that do?
 
Top