Contribute
Register

[SUCCESS] Gigabyte Designare Z390 (Thunderbolt 3) + i7-9700K + AMD RX 580

Joined
Jun 13, 2019
Messages
271
Motherboard
ASUS ProArt Z690-CREATOR WIFI
CPU
i9-12900K
Graphics
RX 6900 XT
@CaseySJ

Something I noticed for awhile is that I no longer have XHC5 or SSP1/2 and haven't for awhile. Seeing recent posts only made it more obvious something is off. I have done a clean install of Big Sur but it was like this on Catalina as well. I do not have a flashed TB controller or any TB add-in cards.

I have XHC and AppleUSBXHCITR. I use an LG UltraFine 5K and that adds a second AppleUSBXHCITR. To rule out differences in my tweaked EFI and yours as well as the LG UltraFine, I have booted with your EFI from OC 0.6.3 and disconnected the LG Ultrafine and used a DP monitor.

I still don't have XHC5 or SSP1/2. The single AppleUSBXHCITR should be XHC5 as it used to be. I've attached a copy of my IOReg. Additionally, if I use Hackintool to generate a USBPorts.kext, it wants to rename AppleUSBXHCITR to XHC, giving me 2 XHC in Hackintool, and it uses ports SS03/04 which are duplicate names.

This is with your OC 0.6.3 with the only change being SMBIOS.
 

Attachments

  • iMac.ioreg
    16.8 MB · Views: 31

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
19,787
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
@CaseySJ

Something I noticed for awhile is that I no longer have XHC5 or SSP1/2 and haven't for awhile. Seeing recent posts only made it more obvious something is off. I have done a clean install of Big Sur but it was like this on Catalina as well. I do not have a flashed TB controller or any TB add-in cards.

I have XHC and AppleUSBXHCITR. I use an LG UltraFine 5K and that adds a second AppleUSBXHCITR. To rule out differences in my tweaked EFI and yours as well as the LG UltraFine, I have booted with your EFI from OC 0.6.3 and disconnected the LG Ultrafine and used a DP monitor.

I still don't have XHC5 or SSP1/2. The single AppleUSBXHCITR should be XHC5 as it used to be. I've attached a copy of my IOReg. Additionally, if I use Hackintool to generate a USBPorts.kext, it wants to rename AppleUSBXHCITR to XHC, giving me 2 XHC in Hackintool, and it uses ports SS03/04 which are duplicate names.

This is with your OC 0.6.3 with the only change being SMBIOS.
Interesting...Looks like more people are experiencing the same issue raised by @wiiwelshman. Please replace the Thunderbolt SSDT with V5 (located in this post) and check IORegistryExplorer.

Screen Shot 2020-11-16 at 3.57.16 PM.png
 
Joined
Jun 13, 2019
Messages
271
Motherboard
ASUS ProArt Z690-CREATOR WIFI
CPU
i9-12900K
Graphics
RX 6900 XT
Interesting...Looks like more people are experiencing the same issue raised by @wiiwelshman. Please replace the Thunderbolt SSDT with V5 (located in this post) and check IORegistryExplorer.

View attachment 496525

I loaded that SSDT, rebooted, and opened Hackintool. XHC5 and SSP1/2 are back. I will see if reintroducing my LG Ultrafine 5K and then later my custom EFI causes any issues, but as is replacing V4 with V5 on your OC EFI fixes it for me.
 
Joined
Sep 20, 2020
Messages
78
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
  2. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
I loaded that SSDT, rebooted, and opened Hackintool. XHC5 and SSP1/2 are back. I will see if reintroducing my LG Ultrafine 5K and then later my custom EFI causes any issues, but as is replacing V4 with V5 on your OC EFI fixes it for me.
I'm having the same issue.
 

Rag

Joined
Jul 5, 2019
Messages
152
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hello everyone, I installed Big Sur from scratch, but a curious thing happens, the noise of the fans has increased and a lot.As I have back up everything, I boot for several HD's if I need to. In Catalina this does not happen, I am using the latest posted version of EFI, 0.63, posted here by @CaseySJ did I change anything just the registration numbers, anyone else going through this?
 
Joined
Feb 4, 2020
Messages
46
Motherboard
Designare z390
CPU
i9-9900k
Graphics
RX 580
Hello everyone, I installed Big Sur from scratch, but a curious thing happens, the noise of the fans has increased and a lot.As I have back up everything, I boot for several HD's if I need to. In Catalina this does not happen, I am using the latest posted version of EFI, 0.63, posted here by @CaseySJ did I change anything just the registration numbers, anyone else going through this?
I am too - I wasn't sure if it was Big Sur or if I was just closer to the machine and noticing it more (I have been on the betas and never noticed increased fan noise). It seems to be on full blast all the time now.
 
Joined
Jun 9, 2013
Messages
15
Motherboard
Gigabyte Z370 Aorus Pro
CPU
i7-9700K
Graphics
RX 5700 XT
It looks like Big Sur breaks LG UltraFine 5k support. I had it working well with my Z390 Aorus Pro and Titan Ridge 1.0 card with Elias23 firmware but on Big Sur the monitor doesn't turn on when I boot or restart. Has anyone else gotten their setup to work with Big Sur?
 
Joined
Jan 21, 2018
Messages
252
Motherboard
Asus Z690 ProArt Creator
CPU
i9-12900K
Graphics
AMD RX 6900 XT
Mac
  1. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hi @CaseySJ hope you are ok! Longo time! Because of professional life and family, I'm away from Tonymacx86.com community, but my Hackintosh still works great, mostly because of you that helped me so many times making it work properly.(except my bluetooth that drops randomly and drives me crazy sometimes). My wife, that works now most of the time from home, use it everyday, and this is the prove that my machine works as great, as a powerful mac.

But now that I have Big Sur on my Macbook pro, I would like to update my Hackintosh as well. And here starts my problem:

I noticed that you you recommend to use OpenCore to update. My Hackintosh is still made using your original guide (with some changes made after) but using clover boot loader.

I really don't know how to use OpenCore, and from what I have briefly seen yesterday, It seems that I have to start everything from the beginning to change my system to use OpenCore. Is that correct? If it's like this I would like to stay away from this option.) I could follow your mini-guide to OpenCore, but my motherboard is different from yours, and don't know if it would be the same, because of USB and Thunderbolt ports.

On Tonymacx86.com announcement of Mac Os Big Sur, says:

'Updated bootloader required for installation. Update to OpenCore 0.6.3 or higher or Clover Release v5.1 r5126 or higher'

So I would like to follow updating clover instead. But I tried yesterday to update clover to 5126, and the system didn't boot after clover boot menu. I must confess that I forget to make tonymacx86 recomendation:

'Note: Clover requires proper Quirks config.plist additions. See here for details.'

But I also read on your guide in bold red:

'URGENT: Please avoid Clover 5123 and newer for the time being.'

Do you think I will be able to update to Mac OS updating clover? If yes shoud I apply the Quirks recommended by tonymacx86, or do you think OpenCore is the bestway for now?

Thank You very much in advance!

note: As recommended, before updating clover, I backed up my system using Carbon Copy and your script, so I could recover my old EFI folder.
 
Joined
Nov 19, 2019
Messages
51
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 5700 XT
This thread is amazing :)

I’m a long time lurker, managed to set up a hack somehow last year and been running well so far with some issues.
first thanks to all you wonderful people, everyone doing this to help and learn off each other in these turbulent times. We’ve all we got people.

I build a Catalina clover last year, then jumped ship to OpenCore and now to bleeding edge Big Sur + OpenCore 0.6.3. sadly I had to delete my windows NVMe as it was no longer working.

i was recommend this thread but geez it’s for 2750+ pages. I got a few things to ask

1) will I find most solutions ideas and files on the original post on first page ( it looks heavily updated ) or do I have to go through entire thread ?
2) the first page doesn’t state about 5700XT compatibility with OP. I checked the notes and have a slightly different built ( 9900K + 5700XT + 64GB ). s there a different build you’d recommend ?
3) I want to get back my dual boot Windows + MacOS. What’s the latest update on OpenCore 0.6.3 N-D-K , better to wait for it or get going with the build, is there a fork that’s already 0.6.3 dual boot friendly ?
 
Joined
Jun 12, 2015
Messages
88
Motherboard
GIGABYTE Z390 Designare
CPU
i7-9900K
Graphics
RX580
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
As OpenCore does not support to external themes, I just change manually booting icons and background color to gray color for me it looks better now.

1.jpg

2.jpg

3.jpg
 
Top