Contribute
Register

[SUCCESS] Gigabyte Designare Z390 (Thunderbolt 3) + i7-9700K + AMD RX 580

Joined
Feb 14, 2012
Messages
124
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 560
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I upgraded to Big Sur, but for some reason none of my network interfaces were working. So I have restored my Catalina Time Machine backup, and after booting I get this error instantly. Did anyone see anything similar before?
 

Attachments

  • Screen Shot 2020-11-14 at 1.05.23 AM.png
    Screen Shot 2020-11-14 at 1.05.23 AM.png
    3.6 MB · Views: 36

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
19,823
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
I upgraded to Big Sur, but for some reason none of my network interfaces were working. So I have restored my Catalina Time Machine backup, and after booting I get this error instantly. Did anyone see anything similar before?
The two most common remedies for that are:
  • BIOS Setup --> Boot --> Set the 1st Boot Priority to the macOS SSD (not "OpenCore" or Windows).
  • Reset NVRAM from the OpenCore Picker.
 
Joined
Feb 14, 2012
Messages
124
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 560
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
The two most common remedies for that are:
  • BIOS Setup --> Boot --> Set the 1st Boot Priority to the macOS SSD (not "OpenCore" or Windows).
  • Reset NVRAM from the OpenCore Picker.
Sadly, it's still the same.
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
19,823
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Sadly, it's still the same.
Are you running BIOS F9g in which CFG-Lock is disabled by default, or one of its successors in which CFG-Lock needs to be disabled manually?

Next thing to try would be CMOS Reset (followed by configuring BIOS parameters again and disabling CFG-Lock).
 
Joined
Feb 14, 2012
Messages
124
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 560
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Are you running BIOS F9g in which CFG-Lock is disabled by default, or one of its successors in which CFG-Lock needs to be disabled manually?

Next thing to try would be CMOS Reset (followed by configuring BIOS parameters again and disabling CFG-Lock).
I'm running the latest F9i with CGF-Lock Disabled. Recovery boots fine, so I think it's some other problem. Maybe there's an issue with the prelinked kernel?
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
19,823
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
** REMINDER **
Please make a bootable backup of Catalina before upgrading to Big Sur
Time Machine is not a bootable backup

From the mini-guide:

Screen Shot 2020-11-13 at 3.36.26 PM.png
 
Joined
Oct 3, 2011
Messages
22
Motherboard
Gigabyte Designare Z390
CPU
i9-9900
Graphics
Intel UHD Graphics 630
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Amazing macOS Big Sur Final full in my Gigabyte Designare Z390 (Thunderboldt 3) + i9-9900 + Intel UHD Graphics 630 Full Graphics Acceleration

Opencore

 

Attachments

  • Screen Shot 2020-11-13 at 8.15.54 PM .png
    Screen Shot 2020-11-13 at 8.15.54 PM .png
    3.5 MB · Views: 92
  • Screen Shot 2020-11-13 at 23.51.02.png
    Screen Shot 2020-11-13 at 23.51.02.png
    336.5 KB · Views: 73
  • Screen Shot 2020-11-13 at 23.52.47.png
    Screen Shot 2020-11-13 at 23.52.47.png
    334.2 KB · Views: 76
  • Screen Shot 2020-11-13 at 23.53.12.png
    Screen Shot 2020-11-13 at 23.53.12.png
    1.9 MB · Views: 84
Joined
Sep 8, 2018
Messages
87
Motherboard
Asus Z690-Creator WIFI
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Anyone else notice that on opencore 0.6.3 running macOS 11 Big Sur with the audio jack input aka (green) on the z390 designare i/o panel audio layout 11 isn’t working properly? I switched from aclid=11 to aclid=16 which then worked but the internal speakers changed back to headphones. Any thoughts on different audio layouts for z390 onboard aka (green) audio jack input layout fix. I’m using in open core the latest applealc kext which worked fine on clover macOS 10.15.7

Since the update I have been using alcid=1 in the NVRAM settings (or layout-id=1 in the device properties), which works. I output the sound to an LG monitor via Displayport. Also, your aclid spelling is wrong, it´s named alcid.
 
Joined
Sep 8, 2018
Messages
87
Motherboard
Asus Z690-Creator WIFI
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Hello,
after I successfully updated to MacOS Big Sur using Opencore 0.63, I would like to correct the names in the BootPicker. I still see MacOS Catalina.
I have already renamed the APFS volume on MacOS to MacOS Big Sur using Disk Utility.
Also the tricks in the german forum "Change name in bootpicker" didn't work.

I also reset the NVRAM after every change.

Does anyone have any idea how and where you can rename / change the names that are displayed in the OpenCore boot picker? If you can, please give a detailed answer.
 
Top