Contribute
Register

[SUCCESS] Gigabyte Designare Z390 (Thunderbolt 3) + i7-9700K + AMD RX 580

Joined
May 15, 2020
Messages
1,170
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900KF
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. MacBook Pro
Just updated to macOS Big Sur Public Beta 2 (20A5354i) from Software Update without any problem.
Big Sur Public Beta 2 Z390 Designare.png



@CaseySJ Have you tried to make a full install of this version to your "not installable" Z390 Designare?
 
Joined
Aug 4, 2020
Messages
46
Motherboard
Gygabite Z390 Designare
CPU
INTEL Core I7-9700K
Graphics
Sapphire Pulse Radeon RX 580 8GD5
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Air
  3. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hello @Errabundo,
  • You can certainly clone the Crucial SATA SSD to the ADATA M.2 SSD.
  • The differences are only at the EFI folder level.

Thx again.
Thinking on it, I had a problem with my previous back up copy in relation to the Apple ID.

Do I need any precaution in relation to this?
I suppose I'll need to annotate the serial number used in clover, etc, and using the same in OC?

Thx
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,243
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Hi all,

Just wondering if anyone has managed to find a fix to the "No Volume Control" when outputting audio via HDMI or in my case DisplayPort via my Radeon RX 5700XT. I run audio through my LG Screen however I cannot control the volume.
Hi,

I have the same issue and have looked everywhere but dont seem to find a solution for that.. its treated like Digital OUT and seems to bypass the internal DAC.
It is a digital output, the sound is outputted via DP or HDMI, and therefore cannot be volume controlled by the volume keys or volume slider, you have to use the volume control on the DP/HDMI device, ie monitor or TV.
Have you tried the latest MonitorControl from GitHub? (It does not work on my AOC Agon, but may work on other monitors.)


Screen Shot 2020-08-21 at 5.11.24 AM.png

If you're using multiple identical monitors, the standard version will not work. Instead, download and use the special build located here:
 
Last edited:

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,243
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Just updated to macOS Big Sur Public Beta 2 (20A5354i) from Software Update without any problem.
View attachment 485129



@CaseySJ Have you tried to make a full install of this version to your "not installable" Z390 Designare?
I updated to Public Beta 2 on the Z490 Vision D yesterday. I can try a fresh install on Designare Z390 later today.
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,243
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Hi Casey,

Ok, so I have just purchased a 128gb Sata SSD. Hopefully it arrives within a week or so. I will let you know once I have received it. If I am to install Windows onto that, would I need to remove my MacOS NVMe SSD. Its currently located in the slot closest to the CPU. I would love to capture some traffic for my Thermaltake Riing Plus fans too. Yes there is software for them called TT RGB Plus.
Yes we have to remove all macOS drives before installing Windows. Once you're comfortable capturing USB traffic for the ITE Tech device (RGB Fusion 2), it should be straightforward to do the same for Thermaltake Riing Plus.
In regards to my Video Playback issue. Yes I kept a copy of my Clover EFI folder just before I migrated to OC. Can I simply copy that across to my bootable USB that I had created for OC and replace the OC EFI folder with the Clover EFI folder? I am curious to see if I have the same issue under Clover. I did notice however, I was running the most up to date WhateverGreen on Clover too (1.4.1) I usually keep my kexts up to date. I remember having Stan and Amazon Prime working on Safari at some stage but as I don't watch them that often, I cannot recall what version of WhateverGreen I may have been using at the time.
Yes, you can simply copy the entire CLOVER EFI to the EFI partition of a USB flash disk, then use F12 at BIOS Splash Screen to boot from the USB.
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,243
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Thx again.
Thinking on it, I had a problem with my previous back up copy in relation to the Apple ID.

Do I need any precaution in relation to this?
I suppose I'll need to annotate the serial number used in clover, etc, and using the same in OC?

Thx
You can certainly use the same serial number in Clover and OpenCore. That is strongly recommended. If you change serial number, board serial number, and System UUID, then it may be registered as a new computer in iCloud. And your apps will need to be re-licensed.
 
Joined
Jun 13, 2019
Messages
269
Motherboard
Gigabyte Z690 Aero G DDR4
CPU
i9-12900K
Graphics
RX 6900 XT
@CaseySJ This might be useful info for anyone else having trouble with an LG UltraFine 5K.

I've been testing a lot of things and ruled the monitor out on my freezes (starting to worry it's a hardware issue at this point, might test the RAM soon).

The old advice of slide=1+MemoryAllocation.efi+DVMT=32M never worked for me. In fact, it made my build unbootable.

My issues with this monitor were always that if I booted macOS with iGPU on I black screened. I could force it by warm rebooting from another OS, but then macOS would freeze on wake.

In my case, the issue is headless mode. I can boot with iGPU enabled with standard BIOS DVMT and none of the other fixes if I don't use headless mode. The settings from your OC 0.6.0 mini-guide work fine for this.

I had previously thought it might be headless mode, but then it didn't make sense that turning off the iGPU outright worked,
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,243
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
...
In my case, the issue is headless mode. I can boot with iGPU enabled with standard BIOS DVMT and none of the other fixes if I don't use headless mode. The settings from your OC 0.6.0 mini-guide work fine for this.

I had previously thought it might be headless mode, but then it didn't make sense that turning off the iGPU outright worked,
Some clarification needed:
  • Does this mean that turning off the iGPU in BIOS provides the best compatibility for LG Ultrafine 5K?
  • Or does it mean that iGPU can be enabled, but Platform ID should be 0x3E9B0007 (non-headless)?
 
Top