Contribute
Register

[SUCCESS] Gigabyte Designare Z390 (Thunderbolt 3) + i7-9700K + AMD RX 580

Joined
May 15, 2020
Messages
1,201
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900KF
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. MacBook Pro
*** Thunderbolt DROM Micro-Guide for Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th Gen ***
Thanks to @contemporarygary for testing.
Please do not quote this micro-guide in its entirety. Post a link instead.​

Found this on Github
Capture d’écran 2020-08-11 à 17.58.57.png
 
Joined
Aug 8, 2012
Messages
29
Motherboard
Z390 Designare
CPU
i7-9700K
Graphics
RX 580
Mac
  1. Mac mini
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Which software are you using with this device? The usual Windows CH341A software floating on the Internet does not seem to recognize this device.

Neither does flashrom on macOS:
Bash:
% flashrom -p ch341a_spi -r test.bin
flashrom v1.2 on Darwin 19.6.0 (x86_64)
flashrom is free software, get the source code at https://flashrom.org

Calibrating delay loop... OK.
Couldn't open device 1a86:5512.
Error: Programmer initialization failed.

I used flashrom in a Linux VM.
 
Last edited:
Joined
Aug 9, 2020
Messages
18
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i7-9700
Graphics
RX 560
Having a pretty bad (I think graphics related) issue on a fresh 10.15.6 Clover install (with config-AMD-GPU.plist). Runs fine for a few minutes, but then the image/display drops out either completely, or it flashes between a gray screen and blank/black screen every second until I restart. While this is happening the PC itself seems to continue running normally until I restart. I'm running HDMI from a Biostar OC Gaming Radeon RX 560 to a Samsung CF390 display.

Also last night, after the computer was sleeping for about 30 mins, I heard it wake up (CPU fan was going crazy), but again couldn't get any image to display by using the keyboard/mouse. This led to the below Apple crash report which again seems to be graphics related.

panic(cpu 0 caller 0xffffff8000a9097c): Sleep transition timed out after 180 seconds while calling power state change callbacks. Suspected bundle: com.apple.iokit.IOGraphicsFamily. Thread 0x3dac.


Failure code:: 0x00000001 00000014





Backtracing specified thread


Backtrace (CPU 0), Frame : Return Address


0xffffff81f32eb900 : 0xffffff8000441868 mach_kernel : _machine_switch_context + 0xc8


0xffffff81e16f3bc0 : 0xffffff800033c4d1 mach_kernel : _thread_unstop + 0x1731


0xffffff81e16f3c30 : 0xffffff800033ad0f mach_kernel : _thread_block_reason + 0xaf


0xffffff81e16f3c80 : 0xffffff800043e969 mach_kernel : _lck_mtx_lock_wait_x86 + 0x139


0xffffff81e16f3cc0 : 0xffffff800043e1cb mach_kernel : _lck_mtx_lock_slow + 0x1db


0xffffff81e16f3cf0 : 0xffffff7f816f3ced com.apple.iokit.IOGraphicsFamily : __ZN18IOGraphicsWorkLoop9closeGateEv + 0x27


0xffffff81e16f3d20 : 0xffffff7f8170cf93 com.apple.iokit.IOGraphicsFamily : __ZN28IOGraphicsControllerWorkLoop9closeGateEv + 0x9


0xffffff81e16f3d30 : 0xffffff7f816f6cb9 com.apple.iokit.IOGraphicsFamily : __ZN18IOGraphicsWorkLoop14timedCloseGateEPKcS1_ + 0x49


0xffffff81e16f3dc0 : 0xffffff7f81702edc com.apple.iokit.IOGraphicsFamily : __ZN13IOFramebuffer22powerStateWillChangeToEmmP9IOService + 0x38


0xffffff81e16f3e00 : 0xffffff8000a13cca mach_kernel : __ZN9IOService23driverInformPowerChangeEv + 0x2ba


0xffffff81e16f3ea0 : 0xffffff8000a135f4 mach_kernel : __ZN9IOService15pmDriverCalloutEPS_ + 0x34


0xffffff81e16f3ec0 : 0xffffff800035c605 mach_kernel : _thread_call_delayed_timer + 0xec5


0xffffff81e16f3f40 : 0xffffff800035c131 mach_kernel : _thread_call_delayed_timer + 0x9f1


0xffffff81e16f3fa0 : 0xffffff80002c013e mach_kernel : _call_continuation + 0x2e


Kernel Extensions in backtrace:


com.apple.iokit.IOGraphicsFamily(576.1)[92A3DAC1-1745-37AC-88DE-FA87B5EB2526]@0xffffff7f816eb000->0xffffff7f8173bfff


dependency: com.apple.iokit.IOPCIFamily(2.9)[B130A8B7-967F-330E-942F-E0BB93C71C56]@0xffffff7f80d31000





BSD process name corresponding to current thread: kernel_task


Boot args: keepsyms=1 debug=0x100 dart=0 shikigva=80 igfxfw=2





Mac OS version:


19G73





Kernel version:


Darwin Kernel Version 19.6.0: Sun Jul 5 00:43:10 PDT 2020; root:xnu-6153.141.1~9/RELEASE_X86_64


Kernel UUID: 783946EA-6F11-3647-BF90-787AEA14B954


__HIB text base: 0xffffff8000100000


System model name: iMac19,1 (Mac-AA95B1DDAB278B95)


System shutdown begun: NO


Panic diags file available: YES (0x0)





System uptime in nanoseconds: 3776097584517


last loaded kext at 7158616889: >!AHIDKeyboard 209 (addr 0xffffff7f83c21000, size 45056)


last unloaded kext at 262254611284: com.osy86.USBWakeFixup 1 (addr 0xffffff7f8567e000, size 16384)


loaded kexts:


com.smalltree.driver.SmallTree!I82576 1.0.6


ru.joedm.SMCSuperIO 1.1.3


as.acidanthera.mieze.!IMausi 1.0.2


as.vit9696.SMCProcessor 1.1.3


as.vit9696.VirtualSMC 1.1.3


as.vit9696.!AALC 1.4.9


org.acidanthera.NVMeFix 1.0.2


com.rehabman.driver.USBInjectAll 0.7.1


as.vit9696.WhateverGreen 1.3.9


as.vit9696.Lilu 1.4.4


>!ATopCaseHIDEventDriver 3430.1


>AudioAUUC 1.70


@fileutil 20.036.15


>!AUpstreamUserClient 3.6.8


>!AMCCSControl 1.14


@kext.AMDFramebuffer 3.1.0


@filesystems.autofs 3.0


>!APlatformEnabler 2.7.0d0


>AGPM 111.4.4


>X86PlatformShim 1.0.0


>!AHDA 283.15


@kext.AMDRadeonX4000 3.1.0


@kext.AMDRadeonServiceManager 3.1.0


@AGDCPluginDisplayMetrics 5.2.6


>!AHV 1


|IOUserEthernet 1.0.1


|IO!BSerialManager 7.0.6f7


>pmtelemetry 1


@Dont_Steal_Mac_OS_X 7.0.0


@kext.AMD9500!C 3.1.0


>!AGFXHDA 100.1.429


>!A!IPCHPMC 2.0.1


>!A!ISlowAdaptiveClocking 4.0.0


@private.KextAudit 1.0


>!ARAID 5.1.0


@filesystems.apfs 1412.141.1


>!AVirtIO 1.0


@filesystems.hfs.kext 522.100.5


@!AFSCompression.!AFSCompressionTypeDataless 1.0.0d1


@BootCache 40


@!AFSCompression.!AFSCompressionTypeZlib 1.0.0


>AirPort.BrcmNIC 1400.1.1


>!AAHCIPort 341.140.1


>!AHPET 1.8


>!AACPIButtons 6.1


>!ARTC 2.0


>!ASMBIOS 2.1


>!AAPIC 1.7


$!AImage4 1


@nke.applicationfirewall 303


$TMSafetyNet 8


@!ASystemPolicy 2.0.0


|EndpointSecurity 1


>!AHIDKeyboard 209


>!AMultitouchDriver 3440.1


>!AInputDeviceSupport 3440.8


>!AHS!BDriver 3430.1


>IO!BHIDDriver 7.0.6f7


>!ASMBus!C 1.0.18d1


|IOSMBus!F 1.1


@kext.triggers 1.0


>DspFuncLib 283.15


@kext.OSvKernDSPLib 529


@kext.AMDRadeonX4000HWLibs 1.0


|IOAccelerator!F2 438.7.3


@kext.AMDRadeonX4000HWServices 3.1.0


>X86PlatformPlugin 1.0.0


>!AHDA!C 283.15


|IOHDA!F 283.15


|IOAVB!F 850.1


|IONDRVSupport 576.1


>IOPlatformPlugin!F 6.0.0d8


@kext.AMDSupport 3.1.0


@!AGPUWrangler 5.2.6


@!AGraphicsDeviceControl 5.2.6


|IOGraphics!F 576.1


|IOSlowAdaptiveClocking!F 1.0.0


@plugin.IOgPTPPlugin 840.3


|IOEthernetAVB!C 1.1.0


|Broadcom!BHost!CUSBTransport 7.0.6f7


|IO!BHost!CUSBTransport 7.0.6f7


|IO!BHost!CTransport 7.0.6f7


|IO!B!F 7.0.6f7


|IO!BPacketLogger 7.0.6f7


>usb.networking 5.0.0


>usb.!UHostCompositeDevice 1.2


>usb.!UHub 1.2


|IOAudio!F 300.2


@vecLib.kext 1.2.0


|IOSerial!F 11


|IOSurface 269.11


|IOAHCIBlock!S 316.100.5


@filesystems.hfs.encodings.kext 1


|IO80211!F 1200.12.2b1


>mDNSOffloadUserClient 1.0.1b8


>corecapture 1.0.4


|IONVMe!F 2.1.0


|IOSkywalk!F 1


|IOAHCI!F 290.0.1


>usb.!UXHCIPCI 1.2


>usb.!UXHCI 1.2


>usb.!UHostPacketFilter 1.0


|IOUSB!F 900.4.2


>!AEFINVRAM 2.1


>!AEFIRuntime 2.1


|IOHID!F 2.0.0


$quarantine 4


$sandbox 300.0


@kext.!AMatch 1.0.0d1


>DiskImages 493.0.0


>!AFDEKeyStore 28.30


>!AEffaceable!S 1.0


>!ASSE 1.0


>!AKeyStore 2


>!UTDM 489.120.1


|IOSCSIBlockCommandsDevice 422.120.3


>!ACredentialManager 1.0


>KernelRelayHost 1


>!ASEPManager 1.0.1


>IOSlaveProcessor 1


|IOUSBMass!SDriver 157.140.1


|IOSCSIArchitectureModel!F 422.120.3


|IO!S!F 2.1


|IOUSBHost!F 1.2


>!UHostMergeProperties 1.2


>usb.!UCommon 1.0


>!ABusPower!C 1.0


|CoreAnalytics!F 1


>!AMobileFileIntegrity 1.0.5


@kext.CoreTrust 1


|IOTimeSync!F 840.3


|IONetworking!F 3.4


|IOReport!F 47


>!AACPIPlatform 6.1


>!ASMC 3.1.9


>watchdog 1


|IOPCI!F 2.9


|IOACPI!F 1.4


@kec.pthread 1


@kec.corecrypto 1.0


@kec.Libm 1
 
Joined
Jul 14, 2011
Messages
33
Motherboard
Gigabyte Designare Z390
CPU
i7-8700K
Graphics
GTX 1080
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
@CaseySJ, I lost interest in updating Catalina when 10.15.5 broke built-in HDMI and Carbon Copy Cloner lost some backup abilities. My interest got piqued again recently when these issues were reportedly solved in 10.15.6 and OpenCore 0.6.0 was released.

I must have missed something in your thread during my absence from the scene. For my system, everything works in 10.15.6 except for built-in audio. It is baffling to me that layout-ids 11, 7 and 16 no longer work. I would greatly appreciate your help and advice on this.
 
Joined
Mar 22, 2020
Messages
48
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9700K
Graphics
RX Vega 56
Mac
  1. Mac mini
Mobile Phone
  1. iOS
Is anyone else using UAD Meter & Control Panel app. If so, after you login to macOS, does the system take some time before becoming responsive?
the system is responsive on startup, but the app itself takes about 30 seconds to kick on and connect. I have been having some issues tho since updating to 10.15.6, will explain in later post.
 
Last edited:
Joined
Mar 22, 2020
Messages
48
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9700K
Graphics
RX Vega 56
Mac
  1. Mac mini
Mobile Phone
  1. iOS
Updated to latest opencore and 10.15.6 a few days ago. Things seemed fine initially and the update worked as expected. However, over the last couple days my UAD Apollo's have been dropping connection intermittently, also Ableton Live has been crashing a lot. May have something to do with the "audio updates" or also maybe the thunderbolt firmware? Also my SIMBIOS isn’t displayed correctly. I guess I'll start by updating to the newest mobo firmware as there have been a couple of versions since last I did. If anyone has any info or recommendations I would greatly appreciate it! Oh, and let me know if there's anymore info I can provide to help with diagnosis.
 
Last edited:
Joined
Mar 28, 2019
Messages
131
Motherboard
Gigabyte X299X Designare 10G
CPU
i9-10980XE
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
Hey, just wanted to chime in with the Big Sur experiences and some general status updates.

I switched to OpenCore earlier in the week, which was very easy and painless thanks to Casey's guide, so props for that!

After that I attempted an install of Big Sur, which subsequently proceeded to absolutely yeet my hard drive into the shadow realm, never to be seen again. The filesystem was corrupted to a point where not even Disk Utility in Recovery Mode was able to even just erase the disk, as apparently some inodes on it got corrupted.

I eventually managed to nuke it from orbit via the "diskutil" command line tool and copious amounts of "fsck" and "fsck_apfs", which finally allowed me to erase and reformat the disk, restoring it to a working state.

Of course I had a fully bootable backup, so I was back up and running in just a few minutes, with no data loss whatsoever. As usual the old saying rings true: Always back up your stuff!
However, something which is even more important: VALIDATE YOUR BACKUP ACTUALLY WORKS BEFORE ATTEMPTING RISKY STUFF!

Feeling daring today I attempted the upgrade again. I started out by comparing my OC config to Casey's 0.5.9 and 0.6.0 config with a diffing tool until the only deviations were the serial numbers and the two CNV Bluetooth kexts. After creating a new backup and validating the config for a few days, I gave it another go.
This time around the process went through flawlessly, no issues at all. After about half an hour I had the shiny new Big Sur upgrade up and running.

Overall the experience is good, most things work. A few apps don't start, likely courtesy of not yet being updated to support Big Sur, so that is to be expected.

One thing I did notice was that my Fenvi WiFi card suddenly became active again. I had the patch in place to disable it, which worked fine in Catalina but apparently gets skipped with Big Sur. The Fenvi is now back and working just fine (in fact even better than on Catalina), so I'll likely leave it enabled. Still, kinda weird.

I'm still not used to the design language overall, some of the icons are just flat out ugly to me, but maybe I'll warm up to it eventually.

There's also some visual glitches when swiping between Desktops, with some of the icons being cut off or displaced, but only during the transition. Growing pains of the betas, I suspect.

In terms of audio stuff, which can be kinda finicky at times, most of my plugins work, as does Logic itself. All my NativeInstruments gear and plugins also work, surprisingly, at least as far as I've tested at the moment.

In other news, which might be somewhat useful to @CaseySJ, some time ago I upgraded the EFIclone script to a proper "Version 2", revamping the entire script to be more readable, standards compliant and to have some other good stuff like colored terminal output when run from the command line. I've been using it myself for a good amount of time now and have experienced zero issues, so it might be worth taking a look at. The script can be found here.
 
Last edited:
Joined
Jul 23, 2019
Messages
136
Motherboard
Gigabyte Designare Z390
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 590
In terms of audio stuff, which can be kinda finicky at times, most of my plugins work,

Can you elaborate a little more about which ones were giving you problems, thx!
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
18,020
Motherboard
Asus Z690 ProArt Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
I used flashrom in a Linux VM.
You're absolutely right!

I had moved the first jumper marked I2C/SPI to pins 2 and 3, thinking that was the SPI setting, but it needs to be connected to first two pins (closest to USB jack). Now flashrom can communicate with the device without any problem.

I used a multimeter to verify that all SPI pins are indeed 3.3V.

Good find!


CH341A.jpg
 
Last edited:
Joined
Mar 28, 2019
Messages
131
Motherboard
Gigabyte X299X Designare 10G
CPU
i9-10980XE
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
Can you elaborate a little more about which ones were giving you problems, thx!

This was mostly me doing CYA as I didn't want to claim that everything worked since I haven't tested them all just yet.
The ones that I use the most all appear to be working, which largely come from:
- NativeInstruments (A lot of Kontak stuff)
- SolemnTones
- NeuralDSP
- FabFilter
- SpitFire Audio

All that stuff seems to work. I ran the plugin validation and everything passed, so I assume things will be pretty stable.
However, I have not tested all plugins yet as there are many of them, so there's no telling whether anything will break in the future. It's looking good, compatibility-wise, though, at least in my specific case.
 
Top