Contribute
Register

[SUCCESS] Gigabyte Designare Z390 (Thunderbolt 3) + i7-9700K + AMD RX 580

Joined
Mar 24, 2012
Messages
12
Motherboard
TS140
CPU
E3-1245v3
Graphics
HD4600 (integrated)
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
But I only saw F9h there, I saved F9g last week, please see attachment.

Thank you so much. Going to try that one... you are the man.
 
Joined
Feb 21, 2012
Messages
92
Motherboard
Asus WS X299 SAGE/10G (3203)
CPU
i9-10980XE
Graphics
Radeon VII
Cool that appears to work for the second card! I'll leave the DROM the same for the first card so they are on separate buses.
Do you have a full hotplug now on both cards?
 
Joined
Jun 6, 2020
Messages
58
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 580
Please, I need your help...
Since the UAD Apollo quad silver (TB1) doesn't work with Titan Ridge, I decided to try to add a GC-Alpine Ridge rev2.0 on my z390 designare. At first the card wasn't detected even in the Bios (F9h)... so I flashed the GC-AR BIOS chip with GC-ALPINE RIDGE-NVM21-V3-NATA.bin. After that the card appears in the BIOS. Without DSDT, the Thunderbolt bus appears correctly in the system profiler and the UAD Apollo is correctly detected when powered on but I can't use it under OSX... So I used the DSDT in the micro guide and customized the DROM section. Everything seems OK...

But.. first time I power on my UAD Apollo, the computer reboot suddenly.. after the reboot the Apollo is connected and everything seems to work, I can power off and power on the Apollo without issues. But if I shutdown everything, tomorrow will be the same... Even if I power on the Apollo before the computer, it will reboot suddenly after login...

Any idea ?
I precise that I only flashed the GC-AR. Do I need to flash the z390 Titan Ridge too ?
Many thanks for all the things you're sharing in this thread !
 
Last edited:
Joined
Jul 19, 2017
Messages
124
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i7-8700K
Graphics
5700 XT
Yes, iGPU and dGPU are both enabled. We set iGPU to "headless" mode where it is used for computational tasks, but not for driving a display monitor.

For the iPhone/iPad sync issues, please describe the problem in some more detail.
- I tell you, when I plug the iPhone or iPad and go to Finder to view information for iPhone/iPad, sometime I have a error connection... but today work correctly. It's a randomly error....

- Other question,in iStat menu doesn't see the temp or statistics of 5700 XT. I tested with AMD GPU Menu V0.85. But, when open, I have error...

Thx!


a303e892-4294-4128-b85c-0e43443390a6.png


b5497858-cf09-48b9-9675-9b44f3283c64.png
 

Attachments

  • a303e892-4294-4128-b85c-0e43443390a6.png
    a303e892-4294-4128-b85c-0e43443390a6.png
    400.8 KB · Views: 36
Joined
Feb 7, 2014
Messages
33
Motherboard
Gigabyte Designare Z390
CPU
i5 9600K
Graphics
2x RX580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Mobile Phone
  1. iOS
I have successfully used the guides in the files here to get OC 0.5.9 running on my board. I edited the config.plist and the kext directory to add support for my Intel 520 10G card (SmallTree driver). The very last thing I'm having difficulties with is audio. It worked when I was running clover on this same install.

I have all the outputs, including the HDMI output audio, I've even plugged in headphones to the front line out plug and I can't get any audio out of the system. When I connect my Bluetooth AirPods to the system I can get audio...

My. boot-args are stock

Code:
<string>slide=0 keepsyms=1 dart=0 debug=0x100 agdpmod=pikera alcid=11 shikigva=80 igfxfw=2</string>

Suggestions?
 
Joined
Apr 1, 2011
Messages
348
Motherboard
Gigabyte z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Air
  4. MacBook Pro
  5. Mac mini
  6. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Thanks I was looking for old beta versions all over the internet but can't find anything after it's updated and not on tweakrtown... a little weird actually. I'll try to find those posted here..
Post to this Thread on TweakTown and somebody will post the beta BIOS for you:
 

NorthAmTransAm

Moderator
Joined
Jul 26, 2018
Messages
1,713
Motherboard
MSI Pro Z690-A DDR4
CPU
i7-12700k
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Please, I need your help...
Since the UAD Apollo quad silver (TB1) doesn't work with Titan Ridge, I decided to try to add a GC-Alpine Ridge rev2.0 on my z390 designare. At first the card wasn't detected even in the Bios (F9h)... so I flashed the GC-AR bios chip with GC-ALPINE RIDGE-NVM21-V3-NATA.bin. After that the card appears in the Bios. Without DSDT, the thunderbolt bus appears correctly in the system profiler and the UAD apollo is correctly detected when powered on but I can't use it under OSX... So I used the DSDT in the micro guide and customized the DROM section. Everything seems ok...

But.. first time I power on my UAD Apollo, the computer reboot suddenly.. after the reboot the Apollo is connected and everything seems to work, I can power off and power on the Apollo without issues. But if I shutdown everything, tomorrow will be the same... Even if I power on the Apollo before the computer, it will reboot suddenly after login...

Any idea ?
I precise that I only flashed the GC-AR. Do I need to flash the z390 Titan Ridge too ?
Many thanks for all the things you're sharing in this thread !

Paging @scottkendall.

The only time I had that type of behavior was when I was using Thunderbolt without a header cable or when I tried using Thunderbolt with it completely disabled in BIOS. Your issue might lie somewhere in there.
 
F

FormerUser-594785

Guest
Hi Casey.
I installed Opencore 0.59, with some minor changes.
When I start the computer, in the Bios screen, it gives me an error and I can't understand what it is.
I am attaching the config file of opencore.
However, the computer starts the same.
With Clover I didn't have this error.
Thanks...
 

Attachments

  • config.plist
    17.5 KB · Views: 48
  • Screenshot 2020-06-07 at 15.50.30.png
    Screenshot 2020-06-07 at 15.50.30.png
    3.3 MB · Views: 60
  • Screenshot 2020-06-07 at 15.54.01.png
    Screenshot 2020-06-07 at 15.54.01.png
    1.8 MB · Views: 47
Joined
Aug 23, 2018
Messages
426
Motherboard
Gigabyte Z690 Aorus Master
CPU
i9-12900K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Hi Casey.
I installed Opencore 0.59, with some minor changes.
When I start the computer, in the Bios screen, it gives me an error and I can't understand what it is.
I am attaching the config file of opencore.
However, the computer starts the same.
With Clover I didn't have this error.
Thanks...

Delete "delete" on kernel. Use PlistEdit Pro.app
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
18,914
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Thank you! In fact I went rogue and did a clean install following your mini guide. I am running on 10.15.5 and it went so smooth! I'm finishing installing a lot of programs and I will test if everything is ok.
Thanks again.
That's the spirit! ;)
 
Top