Contribute
Register

[SUCCESS] Gigabyte Designare Z390 (Thunderbolt 3) + i7-9700K + AMD RX 580

Joined
Dec 6, 2010
Messages
68
Motherboard
AsRock Z490 ITX/TB3
CPU
i7 107000K
Graphics
UHD 630
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
@dgsga Got my hands on a used Z370 ASRock + 8700K. What NVM version are you on for the built-in AC on ASRock Z370 ITX? I'm on NVM v8 and can't seem to get TB3 working at all :( No TB3 functionality, no TB3 Tree nothing. TB3 works fine on Windows. GPIO3 Force Pwr and ACPI RMV are both set to true.

I'll post detailed logs later but wondering if my NVM version is too old.

Also, does the NVM20 update for Z390 ITX TB3 work with the Z370 ITX board?
It certainly does, as @mango1122 says it's the same chip. Just go ahead and update it using the Windows firmware updater. This little board makes for a great Hackintosh.
 
Joined
May 27, 2020
Messages
2
Motherboard
z390 Designare
CPU
9900k
Graphics
2080Super
You can disable the RTX when you boot into macOS, via an SSDT in Clover/OC, to disable the slot. In Windows it will work fine. You could then just use the iGPU for macOS or get the RX580 if needed/wanted.

This option is viable:
  • Connect both RTX 2080 and iGPU to one or two monitors.
  • For iGPU, HDMI is limited to 4K30, but USB-C (Thunderbolt ports on the back) support DisplayPort 1.4 (4K60).
  • Then disable RTX 2080 in macOS via SSDT. It can still be used in Windows.
  • Connect iGPU using either HDMI or USB-C to DisplayPort cable. USB-C to DisplayPort is preferred because (a) it does not require frame buffer patching and (b) supports 4K60.
We can help you with the steps.

Great, so I have options at least. :)

For monitors, I have a single Asus 27" 1440p 144Hz Gaming screen with both DisplayPort and HDMI inputs (switchable), and a 4K TV with HDMI 2.1.

When you say "USB-C to DisplayPort cable", would that be the USB-C connection from the internal Thunderbolt 3 port, ran out to DisplayPort of monitor? You'll have to excuse my lack of knowledge on Thunderbolt connections. And otherwise a regular HDMI > HDMI from iGPU to monitor/TV? (but with some extra work patching?)

Finally, is information regarding how to disable the 2080 via SSDT/Frame Buffer Patching posted in the first page of this thread, or should I be looking elsewhere for info on this? Again, sorry if I sound silly, this is my first Hackintosh since about 2008 or so when I first attempted it!
 
Joined
Apr 16, 2019
Messages
26
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
Radaeon VII
Mac
  1. MacBook
  2. MacBook Air
  3. MacBook Pro
  4. Mac mini
Mobile Phone
  1. iOS
Just went thru created CCC backup
Updated current Kexts
Attempted upgrade thru system preferences
Asked to restart first, restarted and auto selected and begin the install Mac OS drive on clover boot screen.

But it seems to be just sitting at Apple logo screen now no progress bar or changes.


I def take a lot of enjoyment in it, blows my mind following the thread in a lot of the things you and others are always working on.

I’ve been looking into things and the vision D definitely caught my eye but the new 10th gens for sure haven’t been aww inspiring in comparison to what has been being released recently so hopefully the 11th gen CPU def bring some welcomed changes to what intel can do


EDIT: Seems my clover update never actually installed, so was running into boot issue due to being on older version of clover.
Updated to clover v5118.
Restarted, & auto started install successfully, progress bar and time remaining now reflecting.
I have updated clover to v5118 but the install never goes any further than the reboot :(
Which option should be chosen when the reboot happens (boot macOS Install Prebooter fro Preboot) or something else?
 
Joined
Mar 8, 2020
Messages
103
Motherboard
Asus ProArt X570-CREATOR WIFI
CPU
Ryzen 9 3900X
Graphics
RX 5700 XT
Please do share the settings :D #21,640

Thanks!
Hey there! any chance I can get your TB settings, please?

I usually set it as per kpg's:
TBT Root por Selector PCIE16_3 (Prime X299 Deluxe) / PCIE16_2 (WS X299 Sage 10G)
Thunderbolt USB Support Enabled
Thunderbolt Boot Support Enabled
Wake From Thunderbolt(TM Devices) Off
Thunderbolt(TM) PCIe Cache-line Size 128
GPIO3 Force Pwr On
Wait time in ms after applying Force Pwr 200
Skip PCI OptionRom Enabled
Security Level SL0-No Security
Reserve mem per phy slot 32
Reserve P mem per phy slot 32
Reserve IO per phy slot 20
Delay before SX Exit 300
GPIO Filter Enabled
Enable CLK REQ Disabled
Enable ASPM Enabled
Enable LTR Disabled
Extra Bus Reserved 65
Reserved Memory 386
Memory Alignment 26
Reserved PMemory 960
PMemory Alignment 28
Reserved I/O 0
Alpine Ridge XHCI WA Enabled
Cheers!
 
Joined
Dec 15, 2010
Messages
559
Motherboard
Asus ProArt Z690 Creator WiF
CPU
i9-12900K
Graphics
RX 6900 XT
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
  3. Mac Pro
Is anyone still have problems accessing the site? (like me) I'm still having to use a VPN. I just realized that it's not my ISP, as my neighbor has the same provider. On their WIFI I can access the site, so when I take my router out of the mix, I can access it. So, if you are still having problems accessing, are you running an ASUS brand router, or is your router using TrendMicro filtering?
 
Joined
Jul 20, 2013
Messages
81
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 590
@CaseySJ
My build is as follows

Bios F9g
Z390 Designare
9900K
Sapphire Rx 580 Nitro +
Fractul R6 Blackout
Clover 5102
Catalina 10.15.2
ALL EFI FILES from the May2020 Update.

My ACPI/patched folder is attached.
My question is; can I and should I be using any of the patches from "Fractal Design Define R6 2.zip" and if yes, how should my "patched" folder be looking, because for my particular circumstance it wasn't exactly clear, i.e. "Fractul R6 Blackout" with the "May2020 update.zip" files.

I tried adding the "Fractal Design Define R6 2.zip" files to my "ACPI/patched" and writing and replacing any conflicts i.e. "SSDT-EC.aml" but then I could not boot, so as per the attached file, I am currently on the stock "May2020 update.zip" files.

Perhaps you can attach an alternate file named "May2020 update FractulR6.zip" to the "Fresh Installation of Catalina 10.15.4 and Newer Mini Guide".


Thanks for all the hard work you have put into this forum, it is appreciated.
Hello @killadaninja2,

Casey's Z390 Designare build guides provide all the information and files needed to get macOS running with the common hardware. The users of this comminity have provided many customizations for specific hardware and setups on this common platform, and Casey has kindly collected and indexed those customizations in this build guide so others can benefit.

Your Fractal Design case is specific hardware, so I wouldn't expect someone else to create a ready-made zip-file for your specific system. Instead, please read up and learn from the many resources already available and be amazed at what you will find!

Let me point you in the right direction:
All the information you need is available in the main build guide in post #1 (probably the same place where you found the Fractal .zip file). Your specific question is answered is a section called Custom USB SSDT for Fractal Design R6 Case. It explains what the SSDT is for and how it needs to be installed.
 
Joined
Feb 18, 2018
Messages
790
Motherboard
Gigabyte TRX40 Aorus Xtreme
CPU
Ryzen 3970X
Graphics
RX 6900 XT
Mac
  1. MacBook
  2. MacBook Pro
Classic Mac
  1. Xserve
Mobile Phone
  1. iOS
Is anyone still have problems accessing the site? (like me) I'm still having to use a vpn. I just realized that it's not my ISP, as my neighbor has the same provider. On their WIFI I can access the site, so when I take my router out of the mix, I can access it. So, if you are still having problems accessing, are you running an ASUS brand router, or is your router using TrendMicro filtering?

It could be that your IP has been inadvertently blocked. If you message the Admins with your IP address they can check and unblock it.
 
Joined
Dec 15, 2010
Messages
559
Motherboard
Asus ProArt Z690 Creator WiF
CPU
i9-12900K
Graphics
RX 6900 XT
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
  3. Mac Pro
It could be that your IP has been inadvertently blocked. If you message the Admins with your IP address they can check and unblock it.
I've had my IP address get blocked before, and you get a message from the site telling you as much. What's happening for me is the page does not even load.
 

P1LGRIM

Moderator
Joined
Mar 2, 2012
Messages
25,979
Motherboard
Lenovo ThinkStation p700
CPU
2x E5-2620 V3
Graphics
RX 560
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
I've had my IP address get blocked before, and you get a message from the site telling you as much. What's happening for me is the page does not even load.

It is good advice, take it :

It could be that your IP has been inadvertently blocked. If you message the Admins with your IP address they can check and unblock it

It has happened to me more than once.
There is no message, pages just refuse to load.
It is caused by the forum software.
The last time that I was blocked was for perpetrating 'a SQL injection attack' - As if.
 
Joined
Jul 7, 2010
Messages
129
Motherboard
ASUS ROG MAXIMUS HERO X Z370
CPU
i9-9900KS
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
Classic Mac
  1. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Is anyone still have problems accessing the site? (like me) I'm still having to use a vpn. I just realized that it's not my ISP, as my neighbor has the same provider. On their WIFI I can access the site, so when I take my router out of the mix, I can access it. So, if you are still having problems accessing, are you running an ASUS brand router, or is your router using TrendMicro filtering?

I still can't access it on Virgin Fibre in London without a VPN. Posted my IP address on this thread when it was previously discussed a month ago but nothing has changed.
 
Top