Contribute
Register

[SUCCESS] Gigabyte Designare Z390 (Thunderbolt 3) + i7-9700K + AMD RX 580

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,874
Motherboard
Asus Z690 ProArt Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
@CaseySJ Regarding FileVault, at the moment it's turned-off on my hackintosh.

- Is it safe to enable it? Besides a back-up, should I take other precautions?
- Do I need to introduce a new Kext to my hackintosh?
- Does it do anything to my boot-process? E.g., extra password to enter like if you would enter a protected BIOS? If that would be the case, I don't even want to do this.

Thanks again :mrgreen:
I have not used FileVault so I have to defer the question to others. FileVault is supported on Hackintosh, but it may require some specific EFI drivers and kexts. Have you searched this forum for FileVault setup on Z390 systems?
 
Joined
Aug 23, 2018
Messages
358
Motherboard
Gigabyte Z690 Aorus Master
CPU
i9-12900K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
So am I still the only one that has ran into this issue? I know I can still boot to Win 10 with BIOS boot option. But it really irks me when I can’t figure something out or know why something is happening.

I had same issue. Use this:
 
Joined
May 3, 2019
Messages
51
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
Sapphire Nitro+ RX 5700 XT
Mac
  1. MacBook Air
Classic Mac
  1. iBook
Mobile Phone
  1. iOS
Rebuild the kernel cache by running Kext Utility. Wait until the button on lower right of the window changes to Quit.

@CaseySJ where can I find the Kext Utility you mention here? I don't remember using that before.
 
Joined
Mar 21, 2019
Messages
11
Motherboard
GIGABYTE Z390 DESIGNARE
CPU
i9-9900
Graphics
RX 580
The GPU should definitely show up in BIOS first. If it's not present in BIOS then something is wrong with the hardware, the cables, the connections, the PCI power supply, etc. @zzmadd is post 20,033 above reported a bad power supply, so that might be one of the first things to check...

i tried around some more. So there’s nothing that indicates that the gpu is powered on...
I took a cable that runs from psu to motherboard and plugged it into gpu instead and plugged the gpu one into the motherboard. Motherboard continued working, gpu still nothing.
Is it safe to say the gpu is dead?
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,874
Motherboard
Asus Z690 ProArt Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
@CaseySJ where can I find the Kext Utility you mention here? I don't remember using that before.
I think it's been removed from its normal location. Please type this instead of running that utility: sudo kextcache -i /
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,874
Motherboard
Asus Z690 ProArt Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
i tried around some more. So there’s nothing that indicates that the gpu is powered on...
I took a cable that runs from psu to motherboard and plugged it into gpu instead and plugged the gpu one into the motherboard. Motherboard continued working, gpu still nothing.
Is it safe to say the gpu is dead?
We should not remove the power cable from ATX_12V_2X4. That cable is required. Your PSU should have multiple "VGA" ports and cables. Please try different VGA power cables and different VGA power ports.

What is the make/model of your PSU?
 
Joined
Mar 21, 2019
Messages
11
Motherboard
GIGABYTE Z390 DESIGNARE
CPU
i9-9900
Graphics
RX 580
We should not remove the power cable from ATX_12V_2X4. That cable is required. Your PSU should have multiple "VGA" ports and cables. Please try different VGA power cables and different VGA power ports.

What is the make/model of your PSU?


psu is Corsair RM750x
oh, i didn't remove the power cable from atx_12v_2x4. i just plugged the end of that cable that's in the psu into a different port in the psu. i know the one going from psu to motherboard is working, so if i use that port from the psu to the gpu i know the gpu should get power... or am i thinking wrong?
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,874
Motherboard
Asus Z690 ProArt Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
psu is Corsair RM750x
oh, i didn't remove the power cable from atx_12v_2x4. i just plugged the end of that cable that's in the psu into a different port in the psu. i know the one going from psu to motherboard is working, so if i use that port from the psu to the gpu i know the gpu should get power... or am i thinking wrong?
Alright, that makes sense. Have you tried moving the GPU to another PCIe slot?
 
Joined
Jul 4, 2011
Messages
60
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900KS
Graphics
Vega Frontier Edition
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Hi @CaseySJ

There's one final thing I've LOVE to get working on my system and that's sleep by make some SSDT changes so only the power button can wake the system.

I found this posting:


but it's 4 years old. Is there something that could easily be done to your "SSDT-UIAC-DESIGNARE-Z390-V7.aml" in order to make this happen?

Thanks!
Lam
 
Top