Contribute
Register

[SUCCESS] Gigabyte Designare Z390 (Thunderbolt 3) + i7-9700K + AMD RX 580

Joined
Mar 24, 2014
Messages
116
Motherboard
Aorus Xtreme Z390
CPU
i9-9900K
Graphics
Vega VII
Mobile Phone
  1. Other
Would you mind running IORegistryExplorer, scrolling down to RP01 and posting a screenshot? That will tell us if your BIOS settings are correct or whether they even matter. In general, though, GPIO3 Force Pwr should be enabled.

So, in summary: though we have wind, we still should use the oars :lol: IOReg was the first thing I checked, everything seems fine, though I have to admit, I did it for the sake of integrity, not because I have use for them (not now, at least).

EDIT: I noticed I don't have a Thunderbolt-Ethernet device (not in use, but still thought worth mentioning, as I don't know, whether it's 'normal' or not)
 

Attachments

  • Screenshot 2020-03-28 at 20.39.29.png
    Screenshot 2020-03-28 at 20.39.29.png
    303.7 KB · Views: 64
Last edited:
Joined
Jan 6, 2020
Messages
160
Motherboard
Gigabyte Designare Z390 Thunderbolt 3
CPU
i9-9900K
Graphics
Intel > Need version # > See Rules!
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
I have a problem with my two screen

1) HDmi for two screen it is ok works win10 ans macos 10.15.4

2) with Display port works for bios but not in macos

have you got a solution ?

My kext is latest
 
Last edited:
Joined
Jul 7, 2019
Messages
5
Motherboard
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming WiFi
CPU
i5 > Need model # > See Rules!
Graphics
Intel version # > See Rules!
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Have you connected a DisplayPort cable from your Radeon VII to the port on the back of motherboard labeled DP-In? And then connected Cinema Display to Thunderbolt port closest to HDMI port?
How can I know if the dispalyport from my radeon is working?
 
Joined
Jun 1, 2016
Messages
15
Motherboard
Gygabyte Z170X-UD5 TH
CPU
Intel i7 6700K
Graphics
Gygabyte GeForce GTX970 G1 Gaming Edition
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
If anyone has news from the Antelope Thunderbolt driver compatibility issues with hackintoshes, I'll appreciate knowing.
Thanks
 
Joined
Apr 16, 2014
Messages
152
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 580 8 GB
Mac
  1. MacBook Pro
Let's try this:
  • Install 0.7.3, run IORegistryExplorer and post screenshot of XHC section.
  • Install 0.7.5, post same screenshot.
Ok @CaseySJ, here are the screenshots you requested and some supplemental files for you to have more info to help me fix the issue. I hope it helps.

Thank you so much!!
 

Attachments

  • EFI:EFI:CLVOER:ACPI:patched.png
    EFI:EFI:CLVOER:ACPI:patched.png
    710.3 KB · Views: 60
  • iMac_USB-inject-all-0.7.3.ioreg
    8.2 MB · Views: 54
  • iMac_USB-inject-all-0.7.3.png
    iMac_USB-inject-all-0.7.3.png
    880.7 KB · Views: 49
  • iMac_USB-inject-all-0.7.5.ioreg
    6.9 MB · Views: 51
  • iMac_USB-inject-all-0.7.5.png
    iMac_USB-inject-all-0.7.5.png
    846.3 KB · Views: 51
  • SSDT-UIAC-DESIGNARE-Z390-V7.aml
    846 bytes · Views: 50
Joined
Apr 16, 2014
Messages
152
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 580 8 GB
Mac
  1. MacBook Pro
Let's try this:
  • Install 0.7.3, run IORegistryExplorer and post screenshot of XHC section.
  • Install 0.7.5, post same screenshot.
Also, I just realized that my LaCie USB-C external drive is perceived as internal by the OS after USB-inject-all 0.7.5 install. This obviously messed up my XHC.
Screen Shot 2020-03-28 at 18.14.33.png
 
Joined
Feb 5, 2019
Messages
24
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900
Graphics
RX 580
I have a Designare Z390 and i'm using a Antelope sound interface. It needs local node. I want to flash my thunderbolt chip (just bought the Pomona 5250 SOIC). I'm reading almost the whole treadt. Does or can the new method fixes the local node support?
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,218
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
How can I know if the dispalyport from my radeon is working?
The smart a%$ answer:
  • You just connect it and see for yourself.

The more thoughtful answer:
  • Run IORegistryExplorer and scroll the device tree on left side until you get to the AMD Framebuffer section.
  • For each video connector on the GPU, you will see a node called Framebuffer@X where X starts at 0 and assigns an address to each connector.
  • Each Framebuffer@X contains information about the type of port and whether a monitor is connected to it. Here's an example using my AMD Radeon RX 580 Armor:
MSI-RX580-PORTS.png

  • Here we see that there are 5 video connectors. Each one is assigned a Framebuffer address starting at 0.
  • If we hold the card vertically, we see that Framebuffer address numbers start at the top left and go down from there, then across to the final DVI-D port.
  • DisplayPort has a Type of 0x0400 (or 0x400).
  • HDMI has a Type of 0x0800 (or 0x800).
  • DVI-D has a Type of 0x04 or (0x4).
Now if we examine IORegistryExplorer, we see detailed information about each connector, starting with Framebuffer@0 and ending with Framebuffer@4.

My monitor is plugged into the bottom (or right most) HDMI port, which is Framebuffer@3, so click below on that screenshot and you'll see the details.

Screen Shot 2020-03-28 at 2.14.48 PM.pngScreen Shot 2020-03-28 at 2.17.18 PM.pngScreen Shot 2020-03-28 at 2.18.07 PM.pngScreen Shot 2020-03-28 at 2.18.58 PM.pngScreen Shot 2020-03-28 at 2.20.33 PM.png
  • So to determine whether any particular port is working, connect that port to a computer monitor and check the Framebuffer@X corresponding to that connector.
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,218
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Ok @CaseySJ, here are the screenshots you requested and some supplemental files for you to have more info to help me fix the issue. I hope it helps.

Thank you so much!!
Are you booting from 2 different disks (or 2 different EFI folders)?

USBInjectAll 0.7.3 is correct. Bluetooth is on HS12 and that port is defined properly:
iMac_USB-inject-all-0.7.3.png

But USBInjectAll 0.7.5 shows a different set of USB ports. HS11 and HS12 have been removed in favor of HS01, HS08, and HS13 which are meant for USB 2.0 on USB-C ports. We normally turn these ports off.
iMac_USB-inject-all-0.7.5.png
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,218
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
I have a Designare Z390 and i'm using a Antelope sound interface. It needs local node. I want to flash my thunderbolt chip (just bought the Pomona 5250 SOIC). I'm reading almost the whole treadt. Does or can the new method fixes the local node support?
That's the million dollar question! We're just waiting for someone (like you :)) to test an Antelope audio interface on a flashed Designare Z390. You would be the first person to do this...

Copying @qthegaijin @franzasensi because of their interest in this.
 
Top