Contribute
Register

[SUCCESS] Gigabyte Designare Z390 (Thunderbolt 3) + i7-9700K + AMD RX 580

Joined
Aug 23, 2018
Messages
429
Motherboard
Gigabyte Z690 Aorus Master
CPU
i9-12900K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
I've asked @NorthAmTransAm and @scottkendall to post their most current modified firmware for GC-Alpine Ridge. Once that's done, I'll add a reference to it from Post #1.

UPDATE:
  • I decided to try and patch your NVM 20 for GC-Alpine Ridge.
  • Attached ZIP has 2 versions.
  • Please see which one works (if any).
  • No guarantee that either file will work, so please be prepared to flash original firmware back to the chip.

Hi again CaseySJ!
Report: GC-ALPINE RIDGE-NVM20-Mod-1.bin it works. I use the provided SSDTs, but I haven't port 5 (see attach)
GC-ALPINE RIDGE-NVM20-Mod-2.bin doesn't work. Can't see thunderbolt even in bios.
Please tell me how can I make port 5 to work. Thank you!
Captură de ecran din 2020-03-20 la 03.54.12.png
Captură de ecran din 2020-03-20 la 03.55.10.png
 

NorthAmTransAm

Moderator
Joined
Jul 26, 2018
Messages
1,721
Motherboard
MSI Pro Z690-A DDR4
CPU
i7-12700k
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hi again CaseySJ!
Report: GC-ALPINE RIDGE-NVM20-Mod-1.bin it works. I use the provided SSDTs, but I haven't port 5 (see attach)
GC-ALPINE RIDGE-NVM20-Mod-2.bin doesn't work. Can't see thunderbolt even in bios.
Please tell me how can I make port 5 to work. Thank you!
View attachment 455624
View attachment 455625

Check out this post! Good job btw!


 
Joined
Aug 23, 2018
Messages
429
Motherboard
Gigabyte Z690 Aorus Master
CPU
i9-12900K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Check out this post! Good job btw!



Thanx man! But I don't know how to open the firmware. Please give me a hint!
 

NorthAmTransAm

Moderator
Joined
Jul 26, 2018
Messages
1,721
Motherboard
MSI Pro Z690-A DDR4
CPU
i7-12700k
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Thanx man! But I don't know how to open the firmware. Please give me a hint!

You don't need to.

We're editing the Thunderbolt Rom section of the SSDT. Copy that section to your notes and refer to this chart :)

 
Joined
Feb 9, 2011
Messages
57
Motherboard
Gigabyte Designare Z390
CPU
i9-9900K
Graphics
Radeon 5700 XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Mobile Phone
  1. iOS
Should iMessageDebugV2 report a valid ROM and BoardSerialNumber? I followed the guide with a Designare Xtreme and Mojave 10.14.6, using iMac 19,1 and I get "failed" for both of these. Any suggestions of what to check? Do other folks using an iMac 19,1 get valid ROM and BoardSerialNumber values from iMessageDebugV2?
 
Joined
Jul 13, 2016
Messages
2,942
Motherboard
Gigabyte Z370 Gaming 5
CPU
I9 9900k
Graphics
Vega 64
Mac
  1. Mac mini
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
@CaseySJ Every time I blink this page gains 5 pages... you mentioned if you have two TB buses and you specify that as such in the DROM you need to do so in the config also... I can not find that post that states what exactly to alter in the config part. Found it!
 
Joined
Aug 23, 2018
Messages
429
Motherboard
Gigabyte Z690 Aorus Master
CPU
i9-12900K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
You don't need to.

We're editing the Thunderbolt Rom section of the SSDT. Copy that section to your notes and refer to this chart :)


Man, I'm a totally noob on this. But what I seen it's port 5 enabled. Where its my mistake?Captură de ecran din 2020-03-20 la 05.13.39.png
 
Joined
Jul 13, 2016
Messages
2,942
Motherboard
Gigabyte Z370 Gaming 5
CPU
I9 9900k
Graphics
Vega 64
Mac
  1. Mac mini
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
*** Thunderbolt DROM Micro-Guide for Gigabyte GC-Alpine Ridge ***

Video pass threw is the only thing that seems to be not working. I thought it was because I changed the bus numbers or because it was in the middle slot. So I changed it back to 00 and moved it to the bottom slot still no video pass threw. It tries to connect I can see it trying to do something as my screens flash black like I added or removed a monitor but then they just dim until I pull the cable.
 
Top