Contribute
Register

[SUCCESS] Gigabyte Designare Z390 (Thunderbolt 3) + i7-9700K + AMD RX 580

Joined
Sep 28, 2017
Messages
21
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i7-9700K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. iMac
Hello CaseySJ, my build was working but i have replace my ram memory as it have failed and my computer reboot on start. But now it start and working great but don't want to restart or shut down. I have to force it. I also remark that there is nvram.plist in my efi folder that (i think) was not there before my ram memory swap. Can you tell me if you have any idea how to fix that? Thanks
 
Joined
Apr 2, 2011
Messages
121
Motherboard
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming WiFi
CPU
i7-9700K
Graphics
Sapphire RX 580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Pro
  4. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
@CaseySJ everything works except for hot plugging but my major concern is this my RX 580 is plugged in the TITAN RIDGE cause I wanna use one of the usb-c(thunderbolt) port to drive one of my 5k monitor am wondering how mine doesn't show up in system report or on upper tool bar(Disconnect AMD Radeon RX 580) just like yours did in the screen shots.What do I have to do to make it like that please and thanks
 

Attachments

  • Screen Shot 2020-02-29 at 11.54.46 AM.png
    Screen Shot 2020-02-29 at 11.54.46 AM.png
    444.5 KB · Views: 101
  • Screen Shot 2020-02-29 at 11.54.35 AM.png
    Screen Shot 2020-02-29 at 11.54.35 AM.png
    623.9 KB · Views: 90
Joined
Apr 2, 2011
Messages
121
Motherboard
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming WiFi
CPU
i7-9700K
Graphics
Sapphire RX 580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Pro
  4. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
really like that look
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
18,943
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Hello CaseySJ, my build was working but i have replace my ram memory as it have failed and my computer reboot on start. But now it start and working great but don't want to restart or shut down. I have to force it. I also remark that there is nvram.plist in my efi folder that (i think) was not there before my ram memory swap. Can you tell me if you have any idea how to fix that? Thanks
The nvram.plist file is okay. It means you have EmuVariableUefi.efi and Clover rc scripts. These provide emulated NVRAM support but they are not needed when native NVRAM is enabled. Native NVRAM procedure is described in Post #1.

What happens when you select Restart or Shutdown?
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
18,943
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
@CaseySJ everything works except for hot plugging but my major concern is this my RX 580 is plugged in the TITAN RIDGE cause I wanna use one of the usb-c(thunderbolt) port to drive one of my 5k monitor am wondering how mine doesn't show up in system report or on upper tool bar(Disconnect AMD Radeon RX 580) just like yours did in the screen shots.What do I have to do to make it like that please and thanks
Because you have a Gigabyte Z370 board that has a Thunderbolt header, I would recommend:
  • Connect Thunderbolt header to motherboard.
  • In BIOS, enable Thunderbolt.
  • In BIOS, if there is a Thunderbolt Security option, set it to No Security.
  • In BIOS, if there is a Thunderbolt GPIO3 Force Power option, set it to Enabled.
  • Feel free to post BIOS screenshots (insert FAT32 flash disk and press F12 to capture screenshot).
  • In BIOS, disable CSM Support.
  • In BIOS, enable Above 4G Decoding.
 
Joined
Sep 28, 2017
Messages
21
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i7-9700K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. iMac
The nvram.plist file is okay. It means you have EmuVariableUefi.efi and Clover rc scripts. These provide emulated NVRAM support but they are not needed when native NVRAM is enabled. Native NVRAM procedure is described in Post #1.

What happens when you select Restart or Shutdown?
Thanks for that. When i restart or shut down, it show my wallpaper and stop there. Nothing Happen and i have to force restart.
 
Joined
Apr 2, 2011
Messages
121
Motherboard
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming WiFi
CPU
i7-9700K
Graphics
Sapphire RX 580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Pro
  4. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
@CaseySJ all those recommendations were implemented ever since this built except disable CSM support I always notice if and when I disable CSM Support I cannot boot at all.I have been following your thread on this built from day one so I have learn a lot from your magnificent guide
 
Last edited:
Joined
Apr 2, 2011
Messages
121
Motherboard
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming WiFi
CPU
i7-9700K
Graphics
Sapphire RX 580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Pro
  4. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
is only these 2 feature in the screen shots missing from my rig
also I have attach the bios screen shots
 

Attachments

  • Screen Shot 2020-02-29 at 11.54.35 AM.png
    Screen Shot 2020-02-29 at 11.54.35 AM.png
    623.9 KB · Views: 73
  • Screen Shot 2020-02-29 at 11.54.46 AM.png
    Screen Shot 2020-02-29 at 11.54.46 AM.png
    444.5 KB · Views: 74
  • bios info.zip
    4.5 MB · Views: 44
Last edited:
Joined
Apr 20, 2010
Messages
66
Motherboard
Gigabyte Z390 Aorus Xtreme
CPU
i9-9900K
Graphics
Radeon VII
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
We'll issue a call for volunteers who are willing to beta test the firmware patch. This should happen soon. Testers will need to have at least one real Thunderbolt 3 device (not USB-C or Thunderbolt 2 or Thunderbolt 1) and the discipline to carry out a brief test plan.
Really excited reading all progress on enabling full internal TB3 functionality!

Does my TB3 to TB2/TB adapter cable (model: apple a1790) connected to a 2015 retina MBP (TB2) qualify for these TB3 tests with new onboard TB3 FW (via CH341A@3.3V) + SSDT ?

Also, I'm on Gigabyte Z390 Aorus Xtreme where the internal TB3 ACPI appears under RP01...
 
Top