Contribute
Register

[SUCCESS] Gigabyte Designare Z390 (Thunderbolt 3) + i7-9700K + AMD RX 580

Joined
Aug 29, 2019
Messages
41
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i7-9700K
Graphics
Vega 64
Let me see if I understand:
  • You're trying to install Windows 10 from a USB flash disk.
  • Have you used Microsoft's Media Creation Tool to create the USB installer?
  • Let me see if I understand:
    • You're trying to install Windows 10 from a USB flash disk.
    • Have you used Microsoft's Media Creation Tool to create the USB installer?
    • If so, it should appear in the F12 BIOS boot menu. If it still does not appear, try this:
      • Shutdown the system.
      • Flip power switch on PSU (or pull power cable from the wall) for 10 seconds. This performs a soft CMOS reset.
      • Turn computer on again and check F12 menu.
    • Also note:
      • If installing Windows to an NVMe M.2 SSD, install the M.2 SSD into the top M2M slot.
        • Physically remove the macOS NVMe M.2 SSD.
        • Disconnect all SATA drives.
    [*][*]
  • If so, it should appear in the F12 BIOS boot menu. If it still does not appear, try this:
    • Shutdown the system.
    • Flip power switch on PSU (or pull power cable from the wall) for 10 seconds. This performs a soft CMOS reset.
    • Turn computer on again and check F12 menu.
  • Also note:
    • If installing Windows to an NVMe M.2 SSD, install the M.2 SSD into the top M2M slot.
      • Physically remove the macOS NVMe M.2 SSD.
      • Disconnect all SATA drives.
My SSD is connected to the M2P unfortunately because I only wanted to lose one SATA connector (according to the user's manual), it means that I have no chance of the installation working if I stay on this connector? The original idea was to have Windows on the same SSD as Mojave. I have an unused SSD SATA that can be used if necessary, how do the two systems work together when the EFIs are on two different drives, does Clover allow you to choose Windows at boot time in this case?
 

jaymonkey

Moderator
Joined
Aug 27, 2011
Messages
3,472
Motherboard
ASRock-Z97 EX6
CPU
i7-4790K OC @ 4.8GHz
Graphics
Vega 64LC + HD4600
Mac
MacBook Air, MacBook Pro
Mobile Phone
Android, iOS
The original idea was to have Windows on the same SSD as Mojave. I have an unused SSD SATA that can be used if necessary, how do the two systems work together when the EFIs are on two different drives, does Clover allow you to choose Windows at boot time in this case?

@Etyel,

It is far safer and easer to install Windows on to a separate SSD ... that way if something goes wrong with one of the operating systems (hardware or software) it wont effect the other.

You only need to boot Clover from one EFI partition, Clover will then scan all the drives/ssd's in your system and give you the option to boot MacOS or Windows.

Cheers
Jay
 
Joined
Jun 14, 2019
Messages
36
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 580
Mac
Mac Pro
BTW, how are Adobe apps nowadays with AMD cards? A few years back I remember many would suggest to get NVIDIA card because Adobe favored their hardware/drivers...
I can tell you that Adobe has dropped CUDA support in the latest 2020 releases, they now suggest setting to 'Metal' so, moving forward, if you want to run Mac OS there's no decision (no Nvidia drivers), if you want to run Windows, pick the most powerful card (AMD or Nvidia) you can afford.
 
Last edited:
Joined
Oct 3, 2013
Messages
204
Motherboard
HP Probook 450 G6-Clover
CPU
i7-8565U
Graphics
UHD 620, 1920x1080
Mobile Phone
iOS
I can tell you that Adobe has dropped CUDA support in the latest 2020 releases, they now suggest setting to 'Metal' so, moving forward, if you want to run Mac OS there's no descision (no Nvidia drivers), if you want to run Windows, pick the most powerful card (AMD or Nvidia) you can afford.
Interesting... THX for the 411 :)

That answers 1 of my other questions, as I know there's no NVIDIA drivers on macOS 10.14+ for newer cards, but wanted to see how a dualboot would be affected by this, glad to hear that Adobe works well on AMD on Windows as well!
 
Joined
Jun 14, 2019
Messages
36
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 580
Mac
Mac Pro
Wow, that's interesting, and leads me to a question: does the memmmap change when you install any drive on that bey? Or just the Windows drive? I'd assume any drive added would alter it since that seems to be a firmware thing, but I'm curious.
OK, question 2: In my experience, and based on discussions here, memory allocation is altered by ANY (and every) hardware change and can also be altered by BIOS settings and kexts used. Hence, the reason we're chasing our tails trying to get AptioMemoryFix working on every hardware combination in the world (it ain't gonna work for everyone/me)
 
Joined
Oct 3, 2013
Messages
204
Motherboard
HP Probook 450 G6-Clover
CPU
i7-8565U
Graphics
UHD 620, 1920x1080
Mobile Phone
iOS
A quick (somewhat related) question: The WIFI cards on Z/H370 boards can be replaced correct? If so, anyone have any recommendations on what's available? I was looking for a DW1560, but MAN! prices are up there for it lol
 
Joined
Jul 3, 2010
Messages
165
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
MacBook Pro, Mac mini, Mac Pro
Mobile Phone
iOS
I've been running Mojave for months with no problems and then Catalina 10.15 fine until I ran the beta 10.15.1 and then things got a little strange. I reinstalled 10.15 and everything was good again. Waited for the official 10.15.1 and everything installed fine but now for some reason, my system restarts every couple of hours for absolutely no reason. Is there some config parameter or boot argument that needed to change/be added in Catalina 10.15.1 that would cause random restarts? All extra kexts are the latest (AppleALC, Lulu, and whatevergreen).
 
Joined
Jul 23, 2019
Messages
63
Motherboard
Gigabyte Designare Z390
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 590
Hi Guys,

Since a a week or something, I'm starting to get issues booting, Clover gets stuck at "scan entries", when the problem started was able to boot after a second time booting, but today had to try many times getting really scary, all my internal drives are ok ( checked with DiskUtility)

I'm using latest version Clover release 5098, any ideas?

Thanks a lot!
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
6,231
Motherboard
Gigabyte Designare Z390
CPU
i7-9700K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
MacBook Air, Mac Pro
Classic Mac
Quadra
Mobile Phone
iOS
Hi Guys,

Since a a week or something, I'm starting to get issues booting, Clover gets stuck at "scan entries", when the problem started was able to boot after a second time booting, but today had to try many times getting really scary, all my internal drives are ok ( checked with DiskUtility)

I'm using latest version Clover release 5098, any ideas?

Thanks a lot!
This might be remedied with a CMOS Reset. This involves shorting two pins on the motherboard as explained in the Designare user's manual. This will reset BIOS parameters to factory defaults, so the parameters will have to be configured once again before booting macOS.
 
Top