Contribute
Register

[SUCCESS] Gigabyte Designare Z390 (Thunderbolt 3) + i7-9700K + AMD RX 580

Joined
Jan 17, 2019
Messages
45
Motherboard
Gigabyte Designare Z390
CPU
i7-9700K
Graphics
UHD 630
Mac
iMac
Classic Mac
Apple
Mobile Phone
iOS
We should not delete the standard kexts (those that are included with macOS) from /Library/Extensions. So yes, it would be best to copy all standard kexts back to /L/E and rebuild kernel cache. Then follow the rest of the advice from previous reply. Make a full backup of existing system before making any changes!
What kind of kixt is best included in / Library / Extensions? I would like to copy what is in your / Library / Extensions.

I also turned on the IGPU from the BIOS and removed the second entry in [Devices]-> [Properties]. However, this experiment failed. Also freeze after a few minutes.
(If IGPU is turned off, it will freeze immediately after mac starts up)

I found this forum.
This forum is said to have solved due to the platform ID. (IGPU is on)

I wonder if that is the cause, what do you think?
 
Joined
Sep 21, 2013
Messages
554
Motherboard
Gigabyte Aorus Z370 GA-7
CPU
i7-8700K
Graphics
RX 580
Mac
MacBook, MacBook Pro, Mac mini
Classic Mac
Classic, iBook, Power Mac, PowerBook, Quadra, SE/30
Mobile Phone
Android, iOS
We tested and UAD will work after reboot without need of re powering the interface, (HotPlug), you must check you Thunderbolt settings at BIOS (as this guide tells), and thunderbolt hotplug SSDT, you must have a normal reboot, without KP
This is spected behaviour using Digital Out, even on real Mac, volume should be controlled in SPDIF host, as USB Firewire or Thunderbolt Interfaces / DAC.
Hmm... I think you've run the test backwards, or something was lost in translation:
"...are you able to power-up and (mount) the UAD (TB3) device after the (Computer) has (already) been booted?"

The test of successful Thunderbolt powerswitch hotplug is a running DAW session with your Thunderbolt-connected device of choice:
  1. Please quit the DAW and all other programs but do not restart the computer.
  2. Switch off the UAD Thunderbolt device -if it has no switch, unplug the Thunderbolt cable.
  3. Count to seven.
  4. While your computer is still running, switch on the power to the Thunderbolt interface.
  5. Wait and watch: Does the device reconnect to the system? Look for the "Host" light too appear...
If the device can reconnect without a computer restart, this window will appear as the driver is loaded:

Driver connecting to device.png

If you get it to work, if you would be so kind, please post a short video of this process. It's the final frontier of Hackintosh, especially if you can do it with a Thunderbolt 2 device.
 
Joined
Oct 3, 2013
Messages
189
Motherboard
HP Probook 450 G6-Clover
CPU
i7-8565U
Graphics
UHD 620, 1920x1080
Mobile Phone
iOS
I just did a check, exactly from schema, everything installed properly, 1 USB 3.0 (only working with front left USB 3.0, not with USB 3.0 in middle), 1 USB 3.1 C installed properly also and it works for the front one. Any other suggestions that I should check?
This is what I got with IORegistryExplorer while both USB 3.0 are plugged.
View attachment 431945
If you haven't already, check the actual USB3.0 connector attached to the motherboard. On more than one occasion I've seen the cable come loose from one of the ends, causing one of the ports to not work properly. Make sure the connector is firmly seated with all pins making contact. Sometimes I've seen the connector get pulled by the cable routing or the heavy wires of the connectors putting strain on the port itself.

Also, is this plug connected to 2 thick wires? Or one? (most cases usually have 1 wire per USB3 port)
 
Joined
Oct 3, 2013
Messages
189
Motherboard
HP Probook 450 G6-Clover
CPU
i7-8565U
Graphics
UHD 620, 1920x1080
Mobile Phone
iOS
I am using iMac 19,1 for my Hack/DAW. iGPU is enabled in BIOS. No problems in Logic Pro X. Or Cubase. Or anything else.
Sleep is a bit iffy, that's all.

MacOS 10.14.5.
Ahhh thx for the report! :)
Sleep has always been a touchy point of hacks, and one feature that I don't really use much on the DAW, so I should be OK. But for the case of completion and having a fully working system, I'll probably try to get it working as good as I can... What kind of issues are you encountering with sleep?
 
Joined
Oct 3, 2013
Messages
189
Motherboard
HP Probook 450 G6-Clover
CPU
i7-8565U
Graphics
UHD 620, 1920x1080
Mobile Phone
iOS
Using iMac19,1 may be the best choice for Catalina and beyond. Because you have not yet installed macOS, you are in a good position to compare both iMac19,1 and iMacPro1,1.
  1. Start with iMac19,1 and install just your one or two key music production apps.
  2. Test performance and check how many simultaneous tracks/instruments the apps can support.
  3. Make a backup copy of the config.plist before taking the next step.
  4. Now switch to iMacPro1,1 -- this will create new serial numbers, which is okay because you're in the very early stages and you can re-license your apps if you switch back to iMac19,1.
  5. Repeat step 2.
  6. Now determine whether one SMBIOS is substantially better than the other.
    • If there is no substantial difference, switch back to iMac19,1 by restoring the config.pilst from Step 3.
    • Otherwise stay on iMacPro1,1
@CaseySJ, THX for your input, as always, it is appreciated!
I had sort of resolved to do something like what you proposed already, trying each SMBIOS for myself and comparing results.
Just a few questions:

1. Should I disable IGPU when using iMac Pro?
2. I'm assuming I'll be using a headless config on the iMac19 SMBIOS correct?
3. Would you mind uploading a post-install working config.plist (sans the SMBIOS and RTVariables)? As I mentioned in my first post, only have my installer flash drive, but no access to my hacks right now, so a working config is the only thing keeping me from starting the fun :) Otherwise I'll try and manually edit one of my older desktop configs to at least boot the thing and install Mojave.

Thanks!
 
Joined
Aug 25, 2012
Messages
728
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9 9900k
Graphics
RX480
Mac
MacBook Pro
Classic Mac
Performa, Power Mac, PowerBook
Mobile Phone
iOS
Ahhh thx for the report! :)
Sleep has always been a touchy point of hacks, and one feature that I don't really use much on the DAW, so I should be OK. But for the case of completion and having a fully working system, I'll probably try to get it working as good as I can... What kind of issues are you encountering with sleep?
For a DAW, sleep is a definite nono... Anyway, it works most of the times, nice for my electricity bill/the environment.
Sometimes it will not kick in properly, and my screensaver will start instead. Or it will bounce right back to the login screen.
Sleep was much worse on my 2 previous hacks, BTW.

Lots of (cheap and/or old) USB peripherals certainly do not help.

My hacks were never perfect, but they get the job(DAW/Photo's/Programming) done just fine.
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
5,046
Motherboard
Gigabyte Designare Z390
CPU
i7-9700K
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Air, Mac Pro
Classic Mac
Quadra
Mobile Phone
iOS
I just did a check, exactly from schema, everything installed properly, 1 USB 3.0 (only working with front left USB 3.0, not with USB 3.0 in middle), 1 USB 3.1 C installed properly also and it works for the front one. Any other suggestions that I should check?
This is what I got with IORegistryExplorer while both USB 3.0 are plugged.
View attachment 431945
Whoa! Wait a minute... Where are your USB 2 ports: HS03, HS04, HS05, HS06, HS09, HS10, HS11, HS12??

If you’re not sure how to fix this, please compress and upload your CLOVER folder, and remove serial numbers from SMBIOS.
 
Last edited:
Joined
Mar 24, 2014
Messages
53
Motherboard
Aorus Xtreme Z390
CPU
i9-9900K
Graphics
Vega 56
Mobile Phone
Other
Hey @CaseySJ

I know this is off topic, but I didn't want to barge in and create a sub problem in your thread again, so, when you have some free time to spend, could you have a look over here?
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
5,046
Motherboard
Gigabyte Designare Z390
CPU
i7-9700K
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Air, Mac Pro
Classic Mac
Quadra
Mobile Phone
iOS
@CaseySJ, THX for your input, as always, it is appreciated!
I had sort of resolved to do something like what you proposed already, trying each SMBIOS for myself and comparing results.
Just a few questions:

1. Should I disable IGPU when using iMac Pro?
2. I'm assuming I'll be using a headless config on the iMac19 SMBIOS correct?
3. Would you mind uploading a post-install working config.plist (sans the SMBIOS and RTVariables)? As I mentioned in my first post, only have my installer flash drive, but no access to my hacks right now, so a working config is the only thing keeping me from starting the fun :) Otherwise I'll try and manually edit one of my older desktop configs to at least boot the thing and install Mojave.

Thanks!
To answer your questions:
  1. In general, yes we should disable IGPU when using iMacPro 1,1.
  2. Yes again. Headless platform ID 0x3E980003 when using iMac19,1 with a discrete GPU.
  3. If you search this thread for posts by me, you'll find a fair number of user config.plist files that may be of help. I've stated previously (which means I'm not singling you out!) that I don't upload my config.plist or EFI folder because that defeats the purpose of the build guide.
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
5,046
Motherboard
Gigabyte Designare Z390
CPU
i7-9700K
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Air, Mac Pro
Classic Mac
Quadra
Mobile Phone
iOS
Hey @CaseySJ

I know this is off topic, but I didn't want to barge in and create a sub problem in your thread again, so, when you have some free time to spend, could you have a look over here?
Done! :)
 
Top