Contribute
Register

[SUCCESS] Gigabyte Designare Z390 (Thunderbolt 3) + i7-9700K + AMD RX 580

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
14,932
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Casey;
I've been scouring trying to catch up by furiously reading all there is on OpenCore to leave my Clover world behind. Following all guides here, I've successfully booted using my new OC068 efi with Bios F9i on Catalina 10.15.7. Thanks!

I have one or two newb questions, if you (or all the gracious participators) can shed light on:

1) I read that the kext USBInjectAll-071 is for Mojave down, but 076 is Catalina and up. So why are BOTH in your sample Kexts folder and config.plist? My new OC 068 works with both, but I was wondering (since I'm on the latest Catalina) if I should only have 076.

Does this answer the question? :)
Screen Shot 2021-04-30 at 4.44.15 PM.png

2) In reading this thread from 29xxx-3050x I "almost" thought I understood, but; what is the SSDT-TB3-HackinDROM.aml for?
This enables Thunderbolt hot plug so we can connect and disconnect Thunderbolt devices without rebooting.


3) My SMBIOS is iMacPro1,1, so as such I changed my config list to move the framebuffer Device Properties to the "Delete" section. Is this the correct thing to do for a non-active iGPU SMBIOS? (pretty sure it is).
I suppose that's benign, but technically incorrect. We should just remove it entirely by clicking the minus icon as shown:
Screen Shot 2021-04-30 at 4.47.19 PM.png

4) Hopefully the answer to question #2 might help me with this next one but, I'm back to not being able to utilize my Sonnet eGFX on thunderbolt in Resolve. As a reminder, I HAVE NOT flashed by TB, but per our old conversation, once I disabled hotplug, it worked for Resolve only. Now, in OpenCore, I removed the aml for hotplug (and config), but alas, it's still not working. I tried CSM on, and "boot once" in bios, so it's gotta be I'm just doing something wrong in this new world of OC.
...
In OpenCore we can simply disable the Enable checkbox for the Thunderbolt SSDT without physically deleting the file. Does the eGPU appear in System Information --> Graphics/Displays or in System Information --> PCI?
 
Joined
May 23, 2017
Messages
21
Motherboard
Designare z390
CPU
i9-9900k
Graphics
Vega64
Mac
  1. iMac
1) I'd like to say "yes" :))
2) I thought "SSDT-Z390-DESIGNARE-TB3HP-V4.aml was the hot plug SSDT? So BOTH are needed under OC? If that's the case, I'll disable TB3-HackinDROM too and report back!
3) Copy that, thanks!
4) eGPU Does NOT show up in Graphics/Displays, but DOES show up in PCI (but in there it says no drivers). In Clover it DID show up in G/D and DID have a driver under PCI. I'll disable per #2 above and report back!

j
 
Joined
May 23, 2017
Messages
21
Motherboard
Designare z390
CPU
i9-9900k
Graphics
Vega64
Mac
  1. iMac
1) I'd like to say "yes" :))
2) I thought "SSDT-Z390-DESIGNARE-TB3HP-V4.aml was the hot plug SSDT? So BOTH are needed under OC? If that's the case, I'll disable TB3-HackinDROM too and report back!
3) Copy that, thanks!
4) eGPU Does NOT show up in Graphics/Displays, but DOES show up in PCI (but in there it says no drivers). In Clover it DID show up in G/D and DID have a driver under PCI. I'll disable per #2 above and report back!

j

Okay, that did it! I now have Radeon VII appearing in G/D and in Resolve.
HOWEVER, the Geekbench scores of both my internal Vega64 and the eGPU Radeon VII are WAY down. And there does seem to be a performance hit in Resolve.
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
14,932
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Okay, that did it! I now have Radeon VII appearing in G/D and in Resolve.
HOWEVER, the Geekbench scores of both my internal Vega64 and the eGPU Radeon VII are WAY down. And there does seem to be a performance hit in Resolve.
Are you using RadeonBoost or something similar in Clover?
 
Joined
May 23, 2017
Messages
21
Motherboard
Designare z390
CPU
i9-9900k
Graphics
Vega64
Mac
  1. iMac
Are you using RadeonBoost or something similar in Clover?
In Clover on Catalina I got better Radeon performance without Radeon Boost, so with this new OC, I did not install it.
Gotta be something I’ve overlooked because it’s not CPU performance that’s down, just Radeon. My Clover Metal GB score with the VII was over 90k, with OC it’s 54k!! The internal Vega 64 is slower, too, just not as much, down about 10k.
 
Joined
Dec 15, 2010
Messages
232
Motherboard
Gigabyte Z390 Aorus Master
CPU
i9-9900K
Graphics
HD 630HD + RX 6900 XT
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
  3. Mac Pro
@CaseySJ,
Here is before:
Before.jpg

and here is after:
After.jpg


I lost my UltraFine monitor on reboot, other than that, everything else seemed to be working. My external NVMe drive worked at the usual speed and was hot-pluggable. My TS3 Plus dock is plugged into my UltraFine monitor and the dock continued to work normally.

EDIT- After a cold boot (not normally necessary) the monitor came back to life. Functionality-wise, all appears to be working.
 
Last edited:
Joined
Jul 27, 2012
Messages
144
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Hello Need Help with Apple Music recently did the clean install for Big Sur 11.3 And everything as of my knowledge is working fine issue I am facing is with iTunes and Apple Music unable to play any song keep on asking to sign In although I am already signed in sharing the screenshot for the same.

Thanks
 

Attachments

  • Screenshot 2021-05-01 at 08.59.45.png
    Screenshot 2021-05-01 at 08.59.45.png
    278 KB · Views: 9
Joined
May 23, 2017
Messages
21
Motherboard
Designare z390
CPU
i9-9900k
Graphics
Vega64
Mac
  1. iMac
In Clover on Catalina I got better Radeon performance without Radeon Boost, so with this new OC, I did not install it.
Gotta be something I’ve overlooked because it’s not CPU performance that’s down, just Radeon. My Clover Metal GB score with the VII was over 90k, with OC it’s 54k!! The internal Vega 64 is slower, too, just not as much, down about 10k.
Okay, I'm a total idiot.

I have a second internal that I use as by clone both for EFI and boot. In all my OC shenanigans, I failed to notice that when I was going back to my Clover loader, the new BIOS changed the default UEFI to the clone's EFI which DID in fact have Radeon Boost.

Once I installed and configured RB in OC, my Radeon speeds are where they were in Clover.

Sorry to have wasted time, but I guess we (I) know that RB DOES IN FACT speed up Radeon cards in Catalina. In GB5, I'm seeing 71321 with my internal Vega 64, and 85733 with the eGPU VII (it was 90k in Clover). Perhaps I have to add the 2nd RB aml for slot2 as well. I might try that and see if two amls can coexist.

Thanks for all the help!
J
 
Joined
Aug 22, 2014
Messages
260
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i7-9700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
I'm not sure. Package size seems to differ for each port. Please see attached the SSDT.

XhciPortLimit is disabled indeed.

Hi @CaseySJ Not sure if you had time already to have a look at this. Do I need to change something, is this since macOS 11.3 because previously it was working fine.
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
14,932
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
@CaseySJ hi, What do you think about this?
Hello @3908700,

This was brought to my attention a few days ago from someone who tried it, but they wanted to remotely control the machine and charge for the service. Alas the decision is up to each person to make.
 
Top