Contribute
Register

[SUCCESS] Gigabyte Designare Z390 (Thunderbolt 3) + i7-9700K + AMD RX 580

Joined
Jan 19, 2021
Messages
18
Motherboard
Gigabyte z390 designare
CPU
I9 9900k
Graphics
Radeon RX 580
Thanks for responding!
Yeah I tried both the ports on the Z390 before throwing my Titan PCIe card in. None of them worked. Light on the Quantum just flashes. But, when I boot into the Windows, it works.
Also, I forgot to mention I use a TB3 to TB2 Apple adapter to the Quantum then TB 2 to 800 FW cable to a 800 to 400 adapter to the Midas. Just so you know.
Oh I forgot, I'm on the latest bios F9i, when I connect to the built in TB 3 jacks on the z390 it works fine when I'm in Windows, just not in Mac OS.
 
Joined
Feb 19, 2018
Messages
726
Motherboard
Gigabyte TRX40 Aorus Xtreme
CPU
Ryzen 3970X
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook
  2. MacBook Pro
Classic Mac
  1. Xserve
Mobile Phone
  1. iOS
@CaseySJ, always value your talents. I'm attempting to convert from Clover to OpenCore. The boot is immediately hanging at the beginning of the slider filing in under the Apple logo. Anything come to mind? Is this likely platform id? I've reviewed those settings multiple times but could easily be making a bad assumption.

Any particular reason to go for OC 0.6.3 rather than the latest OC 0.6.5? Have you checked that you have disabled CFG-Lock in BIOS.
 
Joined
Jan 5, 2019
Messages
114
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i7-8700K
Graphics
RX 580
Any particular reason to go for OC 0.6.3 rather than the latest OC 0.6.5? Have you checked that you have disabled CFG-Lock in BIOS.
Only reason for 0.6.3 was the mini guide. I figured I would update once working.
 
Joined
Apr 2, 2020
Messages
30
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
Vega 64
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. eMac
Mobile Phone
  1. iOS

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
13,503
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Oh I forgot, I'm on the latest bios F9i, when I connect to the built in TB 3 jacks on the z390 it works fine when I'm in Windows, just not in Mac OS.
Some general suggestions (based on UAD audio interfaces):
  • Install latest Presonus drivers for macOS.
  • Install latest firmware on the Presonus itself.
  • Perform a "hardware reset" on the Presonus if such an option exists.
  • In BIOS Setup, change Thunderbolt Boot Support to Boot Once.
  • Try connecting the Presonus prior to boot. Also try hot plug.
  • With the Presonus connected, run IORegistryExplorer and post the IOReg file (File --> Save As...). This allows us to see just how much or how little of the Presonus device tree is seen by macOS.
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
13,503
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
@CaseySJ, always value your talents. I'm attempting to convert from Clover to OpenCore. The boot is immediately hanging at the beginning of the slider filing in under the Apple logo. Anything come to mind? Is this likely platform id? I've reviewed those settings multiple times but could easily be making a bad assumption.
Step 1: Please check whether BIOS --> Boot --> CFG-Lock is Disabled. It is necessary to install BIOS F9g or newer (F9i is available from the Gigabyte website).
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
13,503
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Disconnecting the Wacom device enables me to boot but I still get some intermittent weird behaviour - finder unexpectedly quitting on launch, spotlight not working. I can connect the Wacom device once booted but after a while it stops working properly. Also get the attached problem on boot sometimes.
Some background questions:
  • Although you stated that the problem started suddenly, was macOS updated recently?
  • Which version of macOS are you running?
  • Have you tried connecting the Wacom to a real Mac running the same version of macOS?
 
Joined
May 15, 2020
Messages
580
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900KF
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. MacBook Pro
Hi guys,
can anyone test AirPlay (Video and Audio) from Big Sur to Apple TV please?
I have only the audio on the Apple TV with the Hackintosh
 
Joined
Jan 19, 2021
Messages
18
Motherboard
Gigabyte z390 designare
CPU
I9 9900k
Graphics
Radeon RX 580
Some general suggestions (based on UAD audio interfaces):
  • Install latest Presonus drivers for macOS.
  • Install latest firmware on the Presonus itself.
  • Perform a "hardware reset" on the Presonus if such an option exists.
  • In BIOS Setup, change Thunderbolt Boot Support to Boot Once.
  • Try connecting the Presonus prior to boot. Also try hot plug.
  • With the Presonus connected, run IORegistryExplorer and post the IOReg file (File --> Save As...). This allows us to see just how much or how little of the Presonus device tree is seen by macOS.
Okay I double checked and tried everything you said and heres that file.
 

Attachments

  • GoldToneStudioMac’s iMac.ioreg
    11.9 MB · Views: 2

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
13,503
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Okay I double checked and tried everything you said and heres that file.
Some questions and observations:
  • Which build guide did you use for setting up the Designare Z390?
  • It seems there is no Thunderbolt hot plug SSDT in your OpenCore ACPI folder.
  • A Thunderbolt device is connected to Port #2. What device is connected to this port?
  • A Firewire controller is also connected as a sub-device.
Please post a screenshot of the OC/ACPI folder from the EFI partition.
Screen Shot 2021-01-22 at 1.45.23 PM.png
 
Top