Contribute
Register

[SUCCESS] Gigabyte Designare Z390 (Thunderbolt 3) + i7-9700K + AMD RX 580

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
13,468
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Please replace the existing SSDT-UIAC-DESIGNARE-Z390-V7.aml with the attached version (same file name). After booting Windows, please check if you see "Unknown Device".
 

Attachments

  • SSDT-UIAC-DESIGNARE-Z390-V7.aml
    861 bytes · Views: 18

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
13,468
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Wait. What... what ?
I was also thinking that z390 designare needed to be flashed to work.
The mini guide explain how to flash but not how to activate the TB with just a SSDT.
I am using @CaseySJ EFI but my TB external HD is not mounting even when plugged in while booting.
Great news anyway.
It is not necessary to flash any Thunderbolt controller, whether that controller is built into the motherboard or part of a Thunderbolt PCIe add-in-card. Most Thunderbolt devices will work, including hot plug.

The only reasons for flashing the controller are described in this post (see Quick Reference spoiler in Post 1):

Screen Shot 2021-01-20 at 3.07.46 PM.png
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
13,468
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
I have a problem with my Logiteck keyboard and mouse disconnection using the stick do you have any idea

I'm on Big Sur in 0.6.3

Thank you
I cannot answer questions like this that are devoid of description.
 
Joined
Jun 1, 2010
Messages
70
Motherboard
Gigabyte Designare Z390
CPU
I9-9900K
Graphics
RX 580
Please replace the existing SSDT-UIAC-DESIGNARE-Z390-V7.aml with the attached version (same file name). After booting Windows, please check if you see "Unknown Device".

@CaseySJ

That worked. What exactly did that do?
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
13,468
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
@CaseySJ

That worked. What exactly did that do?
Thanks for verifying; I'll incorporate this change into the upcoming OpenCore 0.6.6 EFI in first week of February.

The modification, which I mistakenly thought I had already made, was to wrap the entire contents of the USB SSDT inside of the following block so that it is used only with macOS. Per Wikipedia, "Darwin forms the core set of components upon which macOS" is based.
Code:
if (_OSI ("Darwin"))
{
  // do Mac stuff
}
 
Joined
Jan 8, 2018
Messages
34
Motherboard
Gigabyte Z370N WiFi
CPU
i7-9700K
Graphics
Vega 56
Does it happen if you disconnect your Wacom device?
Disconnecting the Wacom device enables me to boot but I still get some intermittent weird behaviour - finder unexpectedly quitting on launch, spotlight not working. I can connect the Wacom device once booted but after a while it stops working properly. Also get the attached problem on boot sometimes.
 

Attachments

  • EB39E755-AA6B-414D-9E9F-B2D549D82B4A.jpeg
    EB39E755-AA6B-414D-9E9F-B2D549D82B4A.jpeg
    6.8 MB · Views: 4
Joined
Jan 19, 2021
Messages
18
Motherboard
Gigabyte z390 designare
CPU
I9 9900k
Graphics
Radeon RX 580
Hi, new guy here, a bit confused.
My system is:
Opencore 0.6.5
Z390 Designare
i9-9900K
Radeon RX 580
16GB Gskill RAM
Corsair 850 watt PSU
1tb m.2 nvme with Windows 10
1tb m.2 nvme that I put Big Sur on.
Then I have a PCIe
card that has one 1tb m.2 nvme and one 1tb m.2 sata.
I plan to use Presonus Studio One audio software.
Presonus Quantum 4848 Audio interface.
Midas F-32 mixer with 32 in and 32 out built in Firewire Interface, that I daisy chain through the Quantum Thunderbolt 2.
I also have a "Flashed" Titan Ridge PCIe card that I used on my 2009 Mac Pro 5,1. But on the Mac it always had to have a warm boot to work.
Here's where I'm at,
Thunderbolt works great when I'm in Windows and I have a good EFI that works for the Mac side except the Thunderbolt does not work.
There's so much info here I get turned around.
I tried my flashed Titan Ridge card but that doesn't work either.
I went to the Hackindrom site to change my config.plist which did add some Thunderbolt lines in the list but still Thunderbolts not working.
I seen something on here about activating a Thunderbolt port but couldn't tell if I needed to do that.
I am guessing I still need to activate the Thunderbolt ports, then put more Thunderbolt kext and or drivers in my OC EFI file? Or am I missing some other stuff too? Maybe its Big Sur? Because I haven't seen too much on here about Big Sur.

Your help would be GREATLY appreciated!!
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
13,468
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Hello @GoldToneStudio,

The Presonus Quantum audio interface should work with the built-in Thunderbolt 3 ports on the Designare Z390. There is no need to flash the firmware. Have you tried connecting your 4848 to one of those ports?

Here's a post by an owner of the Quantum 2626 connected via TB3-to-TB2 adapter:
 
Joined
Jan 19, 2021
Messages
18
Motherboard
Gigabyte z390 designare
CPU
I9 9900k
Graphics
Radeon RX 580
Hello @GoldToneStudio,

The Presonus Quantum audio interface should work with the built-in Thunderbolt 3 ports on the Designare Z390. There is no need to flash the firmware. Have you tried connecting your 4848 to one of those ports?

Here's a post by an owner of the Quantum 2626 connected via TB3-to-TB2 adapter:
Thanks for responding!
Yeah I tried both the ports on the Z390 before throwing my Titan PCIe card in. None of them worked. Light on the Quantum just flashes. But, when I boot into the Windows, it works.
Also, I forgot to mention I use a TB3 to TB2 Apple adapter to the Quantum then TB 2 to 800 FW cable to a 800 to 400 adapter to the Midas. Just so you know.
 
Joined
Jan 5, 2019
Messages
113
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i7-8700K
Graphics
RX 580
*** OpenCore 0.6.3 for Z390 Designare ***
Testers Needed​
@CaseySJ, always value your talents. I'm attempting to convert from Clover to OpenCore. The boot is immediately hanging at the beginning of the slider filing in under the Apple logo. Anything come to mind? Is this likely platform id? I've reviewed those settings multiple times but could easily be making a bad assumption.
 
Top