Contribute
Register

[SUCCESS] Gigabyte Designare Z390 (Thunderbolt 3) + i7-9700K + AMD RX 580

Joined
Nov 20, 2019
Messages
45
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
Sapphire RX 5700 XT
@CaseySJ nice that I'm on it now haha :) I got some final updates. So once that is done, and you've resecured your hack with csrutil enabled and authenticated-root enabled. Now if you go onto Reset-NVRAM, your hack may error with "Rooting from a live fs of a sealed volume is not allowed". So then you have to go and disable csrutil every time you want to reset-nvram.

I hope not to update my NVRAM till next release. lol

I'll add it as update-3.

Its annoying but it its what it is.
 
Joined
Nov 2, 2018
Messages
17
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
Vega FE
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac Pro
Which application are you using for HEVC playback?
It is the same in Quicktime, Quicklook, Resolve Studio and FCPX. Tested by playing the Sony Swordsmith demo video as well as a7s3 footage in the above software. Little to no activity on the CPU or GPU.
 
Last edited:
Joined
May 19, 2019
Messages
35
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9
Graphics
Vega FE
Mac
  1. iMac
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
After updating to Big Sur and OpenCore 0.6.3, I noticed that during the post installation on the Z390 Designare that it warned about some 3rd party extensions that were located in/ Library/Extensions folder that would possibly break in the future Apple warned about. Is it safe to remove all kexts from the /L/E folder since open core boots with them in the EFI boot folder? Does OpenCore rely on the kexts in the EFI boot folder and/ L/E or just the EFI boot folder? I would like to clean up some possible mistakes with any duplications that are not necessary. Thanks !
 
Joined
Jan 6, 2019
Messages
41
Motherboard
Gigabyte Z390 Aorus Xtreme
CPU
i9-9900K
Graphics
Vega 64
It is best to use OpenCore 0.6.3, but we can easily add the custom AORUS Xtreme SSDTs into the OpenCore OC/ACPI folder and reference them in the config.plist. Using OpenCore Configurator, we can just uncheck the ones that don't apply to the AORUS Xtreme. This is shown below.

View attachment 497588
@CaseySJ It is good to see your and unmario's name on here talking about the Z390 Xtreme board conversion. I have been on Clover far too long and would love to switch over to OpenCore but similarly want to make sure that all of my SSDTs specific to the Xtreme board and my Vega 64 are copied over.

Just a few questions
1) how do I make sure all the SSDTs are the right ones for my Xtreme board.
2) What SMBIOS are we using these days?
3) I was perusing through and saw some folks talking about a specific SSDT for the Vega 64 to add more power, is this recommended?
4) Do I need new SSDTs specific to OpenCore or should I just use those I have now?

I really can't thank you enough. Was watching and commenting on this thread from the early double digit days and was only able to build my hack because of you. Thanks again.
 
Joined
Jul 29, 2019
Messages
7
Motherboard
Thinkstation P330 Q370
CPU
i9 9900
Graphics
RX590
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
When we flash the Thunderbolt firmware, it puts the controller in "OS Managed Mode" instead of "Internal Connection Manager" (ICM) mode. Windows and Linux require ICM. MacOS works with both ICM and OS Managed Mode, but OS Managed Mode allows macOS to provide extra Thunderbolt functionality (such as Thunderbolt Bus).

This is why the Thunderbolt Firmware Repository states: After flashing, Thunderbolt may not work fully under Windows and Linux.

View attachment 494440

So let's focus only on the macOS issues:
  • Please run IORegistryExplorer and select File --> Save As..., then post the saved file.
  • Also, Thunderbolt Security in BIOS must be set to No Security.
Hi Casey,

I found the Thunderbolt bus in my system only can be actived when booting system with TB device connected, but hotplug doesn't work (sleep and wake worked). I use a SSDT download from hackindrom website with valid PCI path(RP09) and DROM. If I boot the system without device connected, the Thunderbolt bus doesn't active (no hardware was found), it seems the TB controller cannot be enumerated in the system. There only Thunderbolt security leval can be changed in BIOS, I change it to NO Security now. How can I fix this issue, does a customized SSDT will work. Thanks in advance.

Attached 2 files that saved from IORegistryExplorer (boot with egpu connected and boot without device connected).
 

Attachments

  • Boot with egpu connected.ioreg
    9.1 MB · Views: 3
  • Boot without device connected.ioreg
    6.9 MB · Views: 3
Last edited:
Joined
Mar 21, 2011
Messages
758
Motherboard
GA-Z390-AORUS Pro
CPU
i7-9700K
Graphics
RX 590
@jabjabjab

I managed to edit my board plist by following this guide on StackExchange if anyone want to make changes on BigSur

Note please back up your Mac as this method has probobably only been tested by me and therefore you just want to be safe than sorry.
thanks for this guide.

since I don't fully understand how APFS works, from the attached screen shot, is my "root mount device" the physical /dev/disk0s2, the synthesized system /dev/disk1s1, or the synthesized data /dev/disk1s2?

thanks
 

Attachments

  • Screen Shot 2020-11-22 at 7.02.41 AM.png
    Screen Shot 2020-11-22 at 7.02.41 AM.png
    231.8 KB · Views: 11
Last edited:
Joined
Nov 20, 2019
Messages
45
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
Sapphire RX 5700 XT
@jabjabjab


thanks for this guide.

since I don't fully understand how APFS works, from the attached screen shot, is my "root mount device" the physical /dev/disk0s2, the synthesized system /dev/disk1s1, or the synthesized data /dev/disk1s2?

thanks
Yep, so it the one without "-data" appended. So for you it would be disk1s1. I'll update the guide.
 
Last edited:
Joined
Nov 20, 2019
Messages
45
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
Sapphire RX 5700 XT
My Fenvi T919 bluetooth module just died. It just wouldn't turn on both on Catalina 10.15.7 and BigSur 11.1 Beta . It was defintely working until last night.

Are there better alternatives out there currently like with Bluetooth 5 ?

I did USB mapping a while ago and here are my screenshots.

This the one I have got this one
https://www.amazon.co.uk/gp/product/B07W92MZGF/?tag=tonymacx86-21
which has the BCM94360CD variant.
 

Attachments

  • Screenshot 2020-11-22 at 13.40.01.png
    Screenshot 2020-11-22 at 13.40.01.png
    48.8 KB · Views: 7
  • Screenshot 2020-11-22 at 13.40.16.png
    Screenshot 2020-11-22 at 13.40.16.png
    39.9 KB · Views: 7
  • Screenshot 2020-11-22 at 13.41.53.png
    Screenshot 2020-11-22 at 13.41.53.png
    102.6 KB · Views: 7
Joined
May 15, 2020
Messages
478
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900KF
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. MacBook Pro

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
12,300
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
It is the same in Quicktime, Quicklook, Resolve Studio and FCPX. Tested by playing the Sony Swordsmith demo video as well as a7s3 footage in the above software. Little to no activity on the CPU or GPU.
Is it playing back smoothly? No dropped frames? Have you checked iGPU usage via Intel Power Gadget?

In other words, if playback is normal, then most likely there's nothing to worry about.
 
Top